Περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστή-2η Κυριακή της Σαρακοστής-Η θεραπεία του Λεπρού (Μάρκος 1 / 35-45)
Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,
Το πρωί, πολύ πριν ακόμα φέξει, ο Ιησούς βγήκε έξω και πήγε σ’ ένα ερημικό μέρος, κι εκεί προσευχόταν. Τον αναζήτησαν όμως ο Σίμων κι οι σύντροφοί του, τον βρήκαν και του λένε: «Όλοι σε ζητούν». Εκείνος τους λέει: «Πάμε στα γειτονικά χωριά, για να κηρύξω κι εκεί· αυτή είναι η αποστολή μου». Κήρυττε λοιπόν στις συναγωγές τους σ’ όλη τη Γαλιλαία, κι έβγαζε τα δαιμόνια.
Έρχεται στον Ιησού ένας λεπρός, και πεσμένος στα γόνατα τον παρακαλούσε λέγοντας: «Εάν θέλεις, έχεις τη δύναμη να με καθαρίσεις από τη λέπρα». Ο Ιησούς τον σπλαχνίστηκε, άπλωσε το χέρι του, τον άγγιξε και του είπε: «Θέλω να καθαριστείς από τη λέπρα». Μόλις τα είπε αυτά, αμέσως έφυγε απ’ αυτόν η λέπρα και καθαρίστηκε. Και συνοδεύοντάς τον έξω ο Ιησούς του μίλησε σε τόνο αυστηρό και του είπε: «Πρόσεξε μην πεις τίποτα σε κανέναν. Πήγαινε όμως να δείξεις τον εαυτό σου στον ιερέα, και πρόσφερε για τον καθαρισμό σου ό,τι έχει καθορίσει ο Μωυσής, για να τους αποδείξεις ότι θεραπεύτηκες». Αυτός όμως βγήκε κι άρχισε να διαλαλεί τα πάντα και να διαδίδει το γεγονός, έτσι που ο Ιησούς δεν μπορούσε πια να μπει φανερά σε κάποια πόλη, αλλά έμενε έξω σε ερημικά μέρη. Ωστόσο ερχόταν σ’ αυτόν ο κόσμος από παντού.
- Η σημασία της Σαρακοστής.
Είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε τη δομή των Κυριακών της Σαρακοστής στη λειτουργία των Μαρωνιτών. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ημέρες χαράς και ευφροσύνης. Η Σαρακοστή δεν είναι μια περίοδος δακρύων και θλίψης. Αντιθέτως, είναι η συνάντηση κάθε Κυριακή με τον Αναστημένο Χριστό που μας ανασταίνει από τους τάφους μας και μας κάνει να συμμετέχουμε στην Ένδοξη Ανάστασή Του. Είναι μια πρόσκληση όλες τις ημέρες αυτής της ευλογημένης περιόδου της Σαρακοστής να καθίσουμε στο γαμήλιο τραπέζι του Αρνίου.
Γι’ αυτό η πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής είναι η Κυριακή του Γάμου της Κανά.
Μάλιστα ακολουθούν δύο θαύματα: ο λεπρός και η αιμορροούσα. Στη συνέχεια, το θαύμα των θαυμάτων, στα μέσα της Κυριακής της Σαρακοστής: ο άσωτος υιός. Ακολουθούν, σε δύο Κυριακές: ο παράλυτος και ο τυφλός. Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού την Κυριακή των Βαΐων στην Ιερουσαλήμ, προοίμιο της δικής μας εισόδου στην ουράνια Ιερουσαλήμ. Μεγάλη Εβδομάδα, και Κυριακή της Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αυτή είναι η μέρα που ο Κύριος έφτιαξε για μας, μια μέρα χαράς και αγαλλίασης. Χαρά σε όλη τη διάρκεια, χωρίς περιθώρια για θρήνους και κλάματα.
- Μια προσωπική συνάντηση.
Κάθε θαύμα που κάνει ο Ιησούς είναι μια συνάντηση μεταξύ της δυστυχίας του ανθρώπου και του Ελέους του Θεού. Ο λεπρός, λόγω της λέπρας του, βρίσκεται εκτός της κοινότητας των ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ευαγγελιστής Μάρκος μας λέει ότι ο Ιησούς προσευχόταν σε ένα έρημο μέρος. Αγνοεί όμως τη λέπρα του και έρχεται να συναντήσει τον Ιησού. Ικετεύει και υποκλίνεται μπροστά στον Ιησού ως ένδειξη της πλήρους εμπιστοσύνης του σε αυτόν. Δεν πιέζει τον Ιησού με κανέναν τρόπο, αντίθετα, του λέει: “Αν θέλεις, μπορείς να με καθαρίσεις”. Ο Ιησούς συγκινείται από συμπόνια και οίκτο. Κάνει αυτό που κανείς άλλος δεν τόλμησε να κάνει, απλώνει το χέρι του και αγγίζει τον λεπρό. Φυσικά, μπορούμε γρήγορα να σκεφτούμε ότι είναι η λέπρα που θα μολύνει τον Ιησού. Ο καθαρός θα μολύνει τον ακάθαρτο με τη θεραπεία του και θα τον θεραπεύσει δίνοντάς του πίσω τη θέση του στην κοινωνία.
Ο Ιησούς διατάζει τον λεπρό να εκπληρώσει τον νόμο, πηγαίνοντας να επικυρώσει τη θεραπεία του από τον ιερέα. Πληρώνοντας αυτό που λέει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά, ο λεπρός ανακοινώνει τη θεραπεία του παντού. Ο λεπρός επιστρέφει στην κοινωνία των ανθρώπων και ο Ιησούς δεν μπορεί να μπει σε μια πόλη ανοιχτά, οπότε παίρνει τη θέση του λεπρού μένοντας σε ερημικά μέρη.
Προσευχή : Για εμάς σήμερα, ας έρθουμε να συναντήσουμε τον Ιησού και ας του ζητήσουμε να μας θεραπεύσει από τις διάφορες λεπρότητες. Έτσι ώστε να παραμείνουμε με τον Ιησού στην κοινωνία και να διακηρύξουμε όλα τα θαύματα που έχει κάνει για εμάς.
Κύριε, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της Σαρακοστής, θεράπευσε μας και θα χαρούμε. Αμήν.
- Σελίμ Σφέιρ
Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου