Saturday, April 20, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΣυλλυπητήρια επιστολή του Σεβασμιότατου Σελίμ Σφέιρ Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου ενόψει του θανάτου...

Συλλυπητήρια επιστολή του Σεβασμιότατου Σελίμ Σφέιρ Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου ενόψει του θανάτου της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Βενέδικτου XVI

1.Με βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Βενέδικτου XVI, που επήλθε στο τέλος μιας τόσο πλούσιας ζωής – μέσα σε πνεύμα γαλήνιας εγκατάλειψης στο θείο θέλημα και γενναιόδωρης συμμετοχής στο μυστήριο του Σταυρού του Χριστού. Η αποδημία του είναι αιτία θλίψης για την Εκκλησία και για τόσους πολλούς που τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν ως λειτουργό του Θεού που εργαζόταν με ζήλο και αφοσίωση. Αισθανόμαστε πνευματικά κοντά σε όλους και με βαθιά στοργή κατ’ αυτή τη στιγμή της οδυνηρής αναχώρησης του.

2.Σε διάφορες περιπτώσεις έχουμε θαυμάσει την ένθερμη πίστη του, η οποία αντικατοπτρίστηκε σε μια χριστιανική μαρτυρία ικανή να προκαλέσει, ειδικά μεταξύ των ανθρώπων καλής θέλησης, μια βαθιά και πεπεισμένη αποδοχή του ευαγγελικού μηνύματος. Ευχαριστούμε τον Κύριο για το δώρο της ζωής του, που δαπανήθηκε ανεπιφύλακτα σε μια συνεπή προσήλωση στην ιερατική του κλίση, σε συνεχή ακρόαση των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου και σε θαρραλέα υπηρεσία στην Εκκλησία. Ολόκληρη η αποστολική του δράση θα μπορούσε να συνοψιστεί στην ειλικρινή και αποφασιστική πρόσκληση που ήξερε να απευθύνει σε όσους τον πλησίαζαν σε μια προσωπική συνάντηση με τον Χριστό, μια πλήρη και οριστική απάντηση στις βαθύτερες προσδοκίες της ανθρώπινης καρδιάς.

3.Αφοσιώθηκε στην εκπαίδευση των μαθητών, οι οποίοι χρειάζονταν σημεία αναφοράς και πρότυπα για να αντλήσουν έμπνευση. Ξεκίνησε την ευαγγελική του δραστηριότητα στη δεκαετία του πενήντα, παρουσιάζοντας την αλήθεια της πίστης μέσω ανοιχτού και συνεχούς διαλόγου, μιας συνεκτικής υπακοής στην Διδασκαλία (Magisterium) της Εκκλησίας και, πάνω απ ‘ όλα, μιας υποδειγματικής μαρτυρίας της ζωής, έτσι ήξερε πώς να εμπλέξει έναν μεγάλο αριθμό μαθητών σε ένα παθιασμένο ιεραποστολικό ταξίδι. Ο Χριστός και η Εκκλησία: εδώ βρίσκεται η σύνθεση της ζωής και της αποστολής του. Χωρίς ποτέ να διαχωρίσει το ένα από το άλλο, μετέδωσε γύρω του μια αληθινή αγάπη για τον Κύριο και για τους διάφορους Πάπες που γνώριζε προσωπικά. Έδειξε επίσης μια βαθιά προσκόλληση στην επισκοπή του και τους ποιμένες της.

4.Υπερασπιστής της ανθρώπινης λογικής, ο Πάπας Βενέδικτος XVI ήταν ένας καλός γνώστης του τομέα της λογοτεχνίας και της μουσικής και ένας πεπεισμένος υποστηρικτής της τέχνης ως μονοπάτι που οδηγεί στο Μυστήριο. Μας αρέσει να τον θυμόμαστε ως κύριο της ανθρωπότητας και υπερασπιστή της θρησκευτικότητας που είναι εγγεγραμμένη στην καρδιά του ανθρώπου.

5.Θυμόμαστε με μεγάλη υπερηφάνεια την ιστορική επίσκεψή του στο νησί στην Κύπρο μας το 2010, όταν μας ενθάρρυνε και μας φώτισε με την παρουσία και την διδασκαλία του. Η ταπεινοφροσύνη και η σοφία του υπήρξαν ένα πολύτιμο δώρο για την Εκκλησία. Υψώνω θερμή προσευχή και δια της μεσιτείας της Παναγίας, ζητώ από τον Θεό, από όσους τον γνώρισαν και τον συνάντησαν στο δρόμο τους, βιώνοντας τα θαύματα που ο Κύριος έχει επιτύχει σε αυτούς μέσω της μαρτυρίας του, να ακολουθήσουν πιστά τα βήματά του και να διατηρήσουν ζωντανή τη χαρισματική διαίσθησή του.

6.Σε κοινωνία με τον Άγιο Πατέρα Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος θα προεστεί της κηδείας του Επίτιμου Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ ́ στις 5 Ιανουαρίου στις 9.30 π.μ. (ώρα Ρώμης) στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, σας προσκαλούμε μαζί με τον Αιδεσιμότατο Πατέρα Bruno Varriano OFM, Πατριαρχικό Βικάριο της Λατινικής Εκκλησίας στην Κύπρο να συμμετάσχουμε στην Θεία Λειτουργία σαν μια ενιαία Καθολική Εκκλησία της Κύπρου, στις 7 Ιανουαρίου στις 6:30 μ.μ. στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία χοροστατούντως του σεβασμιότατου Adolfo Tito Yllana, Αποστολικού Νούντσιου στην Κύπρο. Ανακοινώνουμε επίσης ότι στις 4 και 5 Ιανουαρίου από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ., θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων στην αποστολική νουντσιατούρα στην Κύπρο στην αίθουσα της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία, Πύλη Πάφου 1, 1010 Λευκωσία. Είθε ο Θεός να δώσει στην ψυχή του την ανταμοιβή που επιφυλάσσεται για τους πιστούς και δίκαιους υπηρέτες που έδωσαν τη ζωή τους για το σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία.

Είθε η Παναγία, η γλυκιά Μητέρα του Λυτρωτή, να διαφυλάττει τον καθένα ξεχωριστά. Με αυτή την ευχή, στέλνουμε εγκάρδια στην Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο, στους Εκλαμπρότατους Καρδινάλιους και στους ιεράρχες και τους ιερείς που συγκεντρώθηκαν σε αυτή την οδυνηρή στιγμή της εκκλησιαστικής ζωής, καθώς και σε όσους ζουν με θλίψη την αποδημία της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Βενέδικτου XVI και σε όλους τους παρευρισκόμενους στην κηδεία, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Λευκωσία, 31 Δεκεμβρίου 2022

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments