Wednesday, April 24, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΗ περίοδος των Χριστουγέννων, 4η Κυριακή - Η Μαριάμ επισκέπτεται την Ελισάβετ...

Η περίοδος των Χριστουγέννων, 4η Κυριακή – Η Μαριάμ επισκέπτεται την Ελισάβετ ( Λουκάς 1 / 39 – 45)

Η περίοδος των Χριστουγέννων

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

4η Κυριακή – Η Μαριάμ επισκέπτεται την Ελισάβετ ( Λουκάς 1 / 39 – 45)

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

«Η Μαριάμ σηκώθηκε, και πήγε γρήγορα προς το βουνό… »

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Μετά τη χαρά του Ευαγγελισμού, θα πιστεύαμε ότι η Μαρία θα έμενε στο σπίτι για να απολαύσει και να θυμηθεί την ομορφιά αυτού που μόλις είχε συμβεί. Τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει στο Ευαγγέλιο του Λουκά. Μόλις την αφήνει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, η Μαρία σηκώνεται και τρέχει γρήγορα, σε μια πόλη της ορεινής Ιουδαίας, στο σπίτι της συγγενούς της Ελισάβετ. Η Μαρία πηγαίνει στο σπίτι του ιερέα Ζαχαρία, ο οποίος παρέμεινε βουβός λόγω της αμφιβολίας του, ενώ εκείνη είχε ανταποκριθεί με συγκατάθεση στο θέλημα του Θεού στη ζωή της.

Μια καταιγίδα μαίνεται στο σπίτι αυτού του ηλικιωμένου ζευγαριού. Μια γριά και στείρα γυναίκα και ένας ιερέας που συνηθίζει να μιλάει, και σήμερα στερείται τον λόγο, μέχρι να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις του Θεού. Ναι, για αυτούς τους δύο ηλικιωμένους, υπήρχε λόγος να χάσει κανείς την ηρεμία του και να παραμείνει ανήσυχος.

«Τρέχω γρήγορα»: είναι τώρα, είναι σήμερα που διαδραματίζεται. Είναι το σήμερα του Θεού.Εμείς είμαστε η Μαρία, είμαστε φορείς του Χριστού, ο οποίος κατοικεί στο πιο μυστικό μέρος μας, στο βαθύτερο μέρος της καρδιάς μας. Η Ελισάβετ δέχεται τον χαιρετισμό της Μαρίας.

«Ο Χαιρετισμός»: δεν είναι ένα απλό «γεια», είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι η σωτηρία του Θεού που της μεταφέρεται. Η Ελισάβετ μεταμορφώνεται από αυτό: το παιδί σκιρτά από αγαλλίαση στα σπλάχνα της και γεμίζει από το Άγιο Πνεύμα.

Η Ελισάβετ, γεμάτη από το Πνεύμα, λέει: «Χαρά σ’ αυτήν που πίστεψε ότι θα εκπληρωθούν τα λόγια που της είπε ο Κύριος». “Αυτή είναι η μητέρα του Κυρίου μου. Η Μαρία, με ειρήνη και γεμάτη από το Πνεύμα, πηγαίνει να ψάλει ευχαριστήριο ύμνο δόξας προς τον Θεό.

Εμείς, αυτή την Κυριακή της Επισκέψεως, δεν έχουμε χάσει την ειρήνη μας; Και δεν περιμένουμε την επίσκεψη της Μαρίας που μας φέρνει τον Ιησού και το Πνεύμα Του, ώστε η ζωή μας να γνωρίσει επιτέλους την αληθινή ειρήνη και ησυχία; Μπορούμε τότε να μοιραστούμε την ειρήνη που έχουμε λάβει από τον Θεό. Μήπως βιαζόμαστε, όπως η Μαρία, να πάμε και να φέρουμε τα καλά νέα της ειρήνης; Μήπως βρισκόμαστε μέσα στη χαρά και την ευχαριστία του Πνεύματος του Κυρίου που εξαπλώθηκε μέσα μας από την ημέρα της βάπτισής μας;

Είθε αυτή η Κυριακή να είναι μια ευκαιρία για μας να λέμε όταν δεχόμαστε κάποιον: «Πόσο μεγάλη είναι η χαρά μας που μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα μας σε φορείς καλών ειδήσεων και χαράς στην ειρήνη του Θεού». Αμήν.

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments