Tuesday, April 23, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕπίσκεψη του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στα Μαρωνίτικα χωριά

Επίσκεψη του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στα Μαρωνίτικα χωριά

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 επισκέφθηκε τα Μαρωνίτικα χωριά ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατρίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην σελίδα του ο υποψήφιος πρόεδρος αναφέρει τα πιο κάτω ( Πηγή: https://www.christodoulides2023.com/episkepsi-sta-katechomena-maronitika-choria/?fbclid=IwAR3jyKuFwAAbVAsNKmoxuaiYYtDPtIQDaLUY2CALwSACnxr-PBGKDK6kwj

«Τα κατεχόμενα Mαρωνίτικα χωριά Κορμακίτη και Καρπάσια επισκέφθηκε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ περιηγήθηκε στα χωριά Αγία Μαρίνα και Ασώματο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και μέλη του επιτελείου του, παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, της οποίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Σελίμ Σφέιρ.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τον κ. Χριστοδουλίδη υποδέχθηκαν στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου ο εκτελών χρέη κοινοτάρχη Κορμακίτη Βαλεντίνος Κουμέτος, ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Μούσας, εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες, με τους οποίους ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε για ζητήματα που απασχολούν τη μαρωνιτική κοινότητα ευρύτερα, με ιδιαίτερη έμφαση τα κατεχόμενα χωριά.

Απευθυνόμενος προς τους εγκλωβισμένους, ο κ. Χριστοδουλίδης τους ευχαρίστησε για τη δύναμη, τον ηρωισμό και το θάρρος που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια παραμένοντας στις πατρογονικές τους εστίες μετά την τουρκική εισβολή, θέτοντας τις βάσεις ώστε σήμερα να μετρούν τα Μαρωνίτικα χωριά πέραν των διακοσίων επανεγκατασταθέντων, οι οποίοι επέστρεψαν στα χωριά τους, αξιοποιώντας και τα σχετικά σχέδια που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, δίδοντας πνοή και ελπίδα και διατηρώντας το ελληνικό στοιχείο στα κατεχόμενα.

Σημείωσε την ανάγκη επαναλειτουργίας του δημοτικού σχολείου στον Κορμακίτη, αλλά και ενίσχυσης κινήτρων τα οποία θα διευκολύνουν τη διαβίωση των επανεγκατασταθέντων και θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά για περισσότερα νεαρά ζευγάρια να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης και η συνοδεία του, επισκέφθηκαν επίσης την εκκλησία της Παναγίας του Κορμακίτη και τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στην Καρπάσια, όπου έγινε δεκτός από τον πάτερ Αντουάν Σούκαρ, ο οποίος τον ξενάγησε στην ιστορική εκκλησία του 13ου αιώνα.

Περπάτησε στους δρόμους του χωριού και συζήτησε με τους κατοίκους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους.»

Η ιστοσελίδα Maroniteslive αναφέρει τα πιο κάτω για την επίσκεψη του κύριου Χριστοδουλίδη ( https://www.facebook.com/maroniteslive)

« Επίσκεψη στα Μαρωνίτικα χωριά πραγματοποίησε χθες ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδης συνοδευόταν κατά την περιοδεία του από τη σύζυγο του Φιλίππα Καρσερά, τον πρώην Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και πληθώρα άλλων συνεργατών και υποστηρικτών του. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που απασχολούν τα τέσσερα Μαρωνίτικα χωριά με ειδικό βάρος στην ανάγκη για διασφάλιση συνθηκών για επιστροφή στον Ασώματο και την Αγία Μαρίνα. Είχε επίσης την ευκαιρία, στον Κορμακίτη και την Καρπάσια, να συναντήσει και να συνομιλήσει απευθείας με τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες. Άκουσε και κατέγραψε θέματα και προβλήματα και έδωσε υποσχέσεις για επίλυση τους εφόσον ο κόσμος τον τιμήσει με τη ψήφο του και τον εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Βασικότερη των υποσχέσεων του η ουσιαστική κρατική στήριξη για ανοικοδόμηση των στρατοκρατούμενων χωριών μας Ασώματος και Αγία Μαρίνα, εφόσον γίνει κατορθωτό να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής. Δεδομένη θεωρεί δε ο κ. Χριστοδουλίδης την επέκταση των υφιστάμενων σχεδίων επανεγκατάστασης ώστε να καλύπτουν και αυτά τα δύο χωριά. Παράλληλα δήλωσε την πρόθεση του να μελετήσει αύξηση των επιδομάτων που να λαμβάνει υπόψη την αύξηση στα καύσιμα και τον πληθωρισμό. Δήλωσε, επιπλέον, έτοιμος να βοηθήσει στην επίλυση του σοβαρού θέματος των ουρών και των καθυστερήσεων στα οδοφράγματα που λειτουργούν ως αντικίνητρο για αυτούς που θέλουν να επανεγκατασταθούν. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε, τέλος, το γεγονός ότι μετά από αυτή την επίσκεψη νιώθει πολύ σοφότερος για τα θέματα των Μαρωνιτών και διαβεβαίωσε τη Μαρωνιτική Κοινότητα ότι οι άνθρωποι που θα αναλάβουν πόστα για θέματα που αφορούν τις μειονότητες πρέπει να έχουν μεγάλη γνώση για αυτά και να τα νιώθουν ως δικά τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε την επίσκεψη του με παρουσία στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Σελίμ Σφέιρ. Τον υποψήφιο Πρόεδρο υποδέχθηκαν ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών Γιαννάκης Μούσας και οι τοπικές αρχές των χωριών μας.»

Για να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη στον Κορμακίτη κάντε κλικ ΕΔΩ
Για να δείτε τη ζωντανή μετάδοση της επίσκεψης του στο οίκημα της εκκλησίας κάντε κλικ ΕΔΩ

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments