6η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού – Kαρποί που μένουν

0
287

Περίοδος της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ
6η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού ( Ματθαίος 25 / 14 – 30)
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022
Kαρποί που μένουν

Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του αυτή την παραβολή: «Η βασιλεία του Θεού μοιάζει μ’ έναν άνθρωπο ο οποίος φεύγοντας για ταξίδι, κάλεσε τους δούλους του και τους εμπιστεύτηκε τα υπάρχοντά του. Σ’ άλλον έδωσε πέντε τάλαντα, σ’ άλλον δύο, σ’ άλλον ένα, στον καθένα ανάλογα με την ικανότητά του, κι έφυγε αμέσως για το ταξίδι. Αυτός που έλαβε τα πέντε τάλαντα, πήγε και τα εκμεταλλεύτηκε και κέρδισε άλλα πέντε. Κι αυτός που έλαβε τα δύο τάλαντα, κέρδισε επίσης άλλα δύο. Εκείνος όμως που έλαβε το ένα τάλαντο, πήγε κι έσκαψε στη γη και έκρυψε τα χρήματα του κυρίου του. Ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, γύρισε ο κύριος εκείνων των δούλων και έκανε λογαριασμό μαζί τους. Παρουσιάστηκε τότε εκείνος που είχε λάβει τα πέντε τάλαντα και του έφερε άλλα πέντε. «Κύριε», του λέει, «μου εμπιστεύτηκες πέντε τάλαντα· κοίτα, κέρδισα μ’ αυτά άλλα πέντε». Ο κύριός του του είπε: «εύγε, καλέ και έμπιστε δούλε! Αποδείχτηκες αξιόπιστος στα λίγα, γι’ αυτό θα σου εμπιστευτώ πολλά. Έλα να γιορτάσεις μαζί μου.» Παρουσιάστηκε κι ο άλλος με τα δύο τάλαντα και του είπε: «κύριε, μου εμπιστεύτηκες δύο τάλαντα· κοίτα, κέρδισα άλλα δύο.» Του είπε ο κύριός του: «εύγε, καλέ και έμπιστε δούλε! Αποδείχτηκες αξιόπιστος στα λίγα, γι’ αυτό θα σου εμπιστευτώ πολλά. Έλα να γιορτάσεις μαζί μου.» Παρουσιάστηκε κι εκείνος που είχε λάβει το ένα τάλαντο και του είπε: «κύριε, ήξερα πως είσαι σκληρός άνθρωπος. Θερίζεις εκεί όπου δεν έσπειρες και συνάζεις καρπούς εκεί που δε φύτεψες. Γι’ αυτό φοβήθηκα και πήγα κι έκρυψα το τάλαντό σου στη γη. Ορίστε τα λεφτά σου.» Ο κύριός του του αποκρίθηκε: «δούλε κακέ και οκνηρέ, ήξερες πως θερίζω όπου δεν έσπειρα, και συνάζω καρπούς απ’ όπου δε φύτεψα! Τότε έπρεπε να βάλεις τα χρήματά μου στην τράπεζα, κι εγώ όταν θα γυρνούσα πίσω, θα τα έπαιρνα με τόκο. Πάρτε του, λοιπόν, το τάλαντο και δώστε το σ’ αυτόν που έχει τα δέκα τάλαντα.Γιατί σε καθέναν που έχει, θα του δοθεί με το παραπάνω και θα ‘χει περίσσευμα ενώ απ’ όποιον δεν έχει, θα του πάρουν και τα λίγα που έχει. Κι αυτόν τον άχρηστο δούλο πετάξτε τον έξω στο σκοτάδι. Εκεί θα κλαίνε, και θα τρίζουν τα δόντια.»

  1. Ο Θεός μας έχει δώσει πολλά ταλέντα. Τα ταλέντα είναι όλα όσα έχουμε λάβει από Εκείνον: ζωή, υγεία, οικογένεια, φίλους, νοημοσύνη, ελεύθερη βούληση, πίστη, μυστήρια, χρόνος, δεξιότητες, πίστη, ελπίδα και φιλανθρωπία. Στη συνέχεια, υπάρχει αυτό που μας αφορά προσωπικά: ηγεσία, ικανότητα σχέσεων με τους άλλους, οργανωτικές ικανότητες, δημιουργικότητα κ.λπ. Σκεφτείτε με ευγνωμοσύνη όλα όσα έχετε λάβει από τον Θεό. Σας έδωσε αυτά τα ταλέντα για να υπηρετήσετε το καλό του πλησίον σας και να Του δώσετε μεγάλη δόξα.
  2. Ο Ιησούς μας ζητά να φέρουμε καρπούς. Αυτό ζητείται από τον Χριστιανό και αποτελεί συχνό θέμα στο κήρυγμα του Κυρίου: «Ο Πατέρας μου είναι ο αμπελουργός. Κάθε κληματόβεργα πάνω μου που δεν κάνει καρπούς, την κόβει και κάθε κληματόβεργα που κάνει καρπό, την κλαδεύει, για να καρποφορήσει περισσότερο» (Ιωά. 15:1) «Αυτός που μένει ενωμένος μαζί μου, και εγώ μαζί του, αυτός δίνει άφθονο καρπό.» (Ιωά. 15:5) «Μ’αυτό τον τρόπο, φανερώνεται η δόξα του Πατέρα μου, όταν εσείς δώσετε άφθονο καρπό και αποδειχθείτε μαθητές μου.» (Ιωά. 15:8) «Δεν με διαλέξατε εσείς, Εγώ σας διάλεξα και σας όρισα να πάτε και να καρποφορήσετε, κι ο καρπός σας να είναι μόνιμος.» (Ιωά. 15:16) Αυτοί οι καρποί είναι το καθημερινό έργο της χριστιανικής μας ζωής και πηγάζουν από την πίστη, την ελπίδα και τη φιλανθρωπία μας.
  3. « Πάρτε λοιπόν το ταλέντο του και δώστε το σ’ αυτόν που έχει τα δέκα τάλαντα. Γιατί σε καθέναν που έχει, θα του δοθεί με το παραπάνω και θα ‘χει περίσσευμα.» Όποιος αναζητά ειλικρινά τον Θεό με πίστη, ελπίδα και φιλανθρωπία, θα λαμβάνει πάντοτε περισσότερα μέχρι να έχει περίσσευμα, διότι ο Θεός είναι απείρως καλός και μόνο αυτός μπορεί να γεμίσει ανεξάντλητα την ανθρώπινη καρδιά. Όποιος αναζητά τον εαυτό του αρνούμενος να δώσει και να μοιραστεί τα ταλέντα του, βρίσκεται χωρίς Θεό και στην καταστροφή του.

Προσευχή : Κύριε, πιστεύω σε Σένα. Πιστεύω ότι μου έχεις δώσει όλα όσα έχω. Ελπίζω σε Εσένα. Ξέρεις ότι έχω την τάση να χρησιμοποιώ τα ταλέντα μου για τους δικούς μου σκοπούς. Ελπίζω ακράδαντα ότι θα μου δώσεις τη χάρη να χρησιμοποιήσω τα ταλέντα μου για τη δόξα Σου και τη σωτηρία του πλησίον μου. Κύριε, Σε αγαπώ. Βοήθησέ με να αποδείξω την αγάπη μου για Σένα με συντονισμένες πράξεις.
Κύριε, δώσε μου μια γενναιόδωρη καρδιά γεμάτη πίστη, ελπίδα και φιλανθρωπία, ώστε με τις χάρες που μου έδωσες να Σου φέρω άφθονη συγκομιδή.
Κύριε Ιησού, μου έδωσες ταλέντα για να υπηρετώ τον πλησίον μου και τη δική Σου μεγαλύτερη δόξα. Δώσε μου τη χάρη να φέρνω καρπούς πίστης, ελπίδας και φιλανθρωπίας στην καθημερινή μου ζωή. Αμήν.

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου