Sunday, May 19, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΙστορία των ΜαρωνιτώνΓνωρίζεις ότι…Από την ιστορία του Κορμακίτη. Η ταράτσα του Συγκαθεδρικού Ναού του...

Γνωρίζεις ότι…Από την ιστορία του Κορμακίτη. Η ταράτσα του Συγκαθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου

Γνωρίζεις ότι…Από την ιστορία του Κορμακίτη. Η ταράτσα του Συγκαθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου

Γιατί κεραμίδια και όχι θόλο στον Συγκαθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη

Μέσα από αυτή τη στήλη θα παρουσιάζουμε άγνωστα κομμάτια από την ιστορία του Κορμακίτη.

Βλέποντας φωτογραφίες του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη από το 1933 μέχρι σήμερα, θα δούμε αρκετές διαφορές εξωτερικά.

Το κτίσιμο του Καθεδρικού Ναού ξεκίνησε το 1898 και όχι το 1905.

Ο ναός όταν κτίστηκε δεν είχε κεραμίδια αλλά ήταν ο θόλος όπως φαίνεται εσωτερικά. Την εποχή που κτίστηκε η εκκλησία στο χωριό χρησιμοποιούσαν για μόνωση χώμα, το λεγόμενο πιρκίν. Το βάρος όμως από το χώμα ήταν τεράστιο και έτσι αποφασίστηκε το 1955 να μετακινηθεί όλο το χώμα και να τοποθετήσουν κεραμίδια.

Το 2005 όταν έγινε μια πρώτη συντήρηση των κεραμιδιών και της κατασκευής αφαίρεσαν από την ταράτσα της εκκλησίας 3 φορτηγά χώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων του χωριού το 1955 αφαίρεσαν πέρα των 40 φορτηγών χώμα.

Το 2015 όταν αφαιρέθηκαν όλα τα κεραμίδια και μπήκαν καινούργια κεραμίδια η τότε επιτροπή συζήτησε να αφαιρεθούν τα κεραμίδια και να πάρει η εκκλησία την αρχική της μορφή , και να γίνει όπως την παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Δεν τόλμησαν να προχωρήσουν στην αλλαγή αυτή για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος ήταν το κόστος κατασκευής του θόλου και ο δεύτερος λόγος ήταν η αντίδραση του κόσμου.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments