Επέστρεψε στα πάτρια εδάφη το «Παιδί του Κορμακίτη»

0
826

Επέστρεψε στα πάτρια εδάφη το «Παιδί του Κορμακίτη»

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, παραδόθηκε στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Κορμακίτη « Το Παιδί του Κορμακίτη», κομμάτι τοιχογραφίας που βρέθηκε στα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στην περιοχή του Πηλού στον Κορμακίτη.

Το «Παιδί του Κορμακίτη» βρέθηκε κατά τη διάρκεια της μετακίνησης των χωμάτων μέσα από την εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου και Αγίας Μαρίνας. Δυστυχώς εάν και η επιτροπή είχε στα χέρια της μελέτη για μετακίνηση των χωμάτων έτσι ώστε εάν υπάρχουν κάποια αντικείμενα να βρεθούν και να διαφυλαχθούν, εντούτοις χρησιμοποίησαν τον φθηνό και τον εύκολο τρόπο της μετακίνησης των χωμάτων με το φτυάρι και την τσάπα.

Τυχερό φάνηκε το παιδί του Κορμακίτη όπου το είδε ένας από τους εργάτες εκεί και ενημέρωσε τους υπεύθυνους. Αποτέλεσμα να εμπλακεί το «τμήμα Αρχαιοτήτων» και να ξεκινήσει λεπτομερέστατη ανασκαφή αλλά και κοσκίνισμα των χωμάτων που έβγαλαν από τα ερείπια της εκκλησίας.

Από αυτές την προσπάθεια έδωσαν πίσω στην εκκλησία του Κορμακίτη τρία αντικείμενα
1.Το κομμάτι από την τοιχογραφία που φαίνεται το παιδί του Κορμακίτη
2.Ένα μικρό κουταλάκι
3.Ένα μικρό πήλινο πιατάκι που έχει σχεδιασμένο εσωτερικά ένα κέδρο.

Για να παραδοθούν τα τρία αυτά αντικείμενα ζητήθηκε από το «Μουσείο» να συντηρηθούν και το κόστος του ανερχόταν στα 900 ευρώ το οποίο ποσό καλύφθηκε από ιδιώτη διότι η εκκλησιαστική επιτροπή Κορμακίτη αδυνατούσε.

Τα τρία αυτά αντικείμενα τοποθετήθηκαν σε ειδική προθήκη στο εικονοσκευοφυλάκιο του Συνκαθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη και είναι από τα πιο παλιά εκθέματα που υπάρχουν εκεί.

Σε ανάρτηση του στα μέσα Κοινωνικής δικτύωσης ο Συμπρόεδρος της δικοινοτικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά Ali Tuncay αναφέρει για την παραχώρηση των τριών αντικειμένων από το «Τμήμα Αρχαιοτήτων» στην εκκλησία του Κορμακίτη και στο τέλος ανάφερε τα ποιο κάτω : « Με χαρά συνεισφέραμε έστω και λίγο στις πολιτιστικές αξίες και την ύπαρξη αυτής της μικρής κοινωνίας που αγωνίζεται να υπάρχει αγκαλιάζοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία της…Οι πολιτισμικές διαφορές είναι ο πλούτος μας που πρέπει να προστατεύεται και να σεβαστούμε.»