Saturday, April 20, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησία3η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού-Δυσκολίες και προκλήσεις

3η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού-Δυσκολίες και προκλήσεις

Περίοδος της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού
Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ
3η Κυριακή της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού
( Ματθαίος 24 / 23 – 31)
Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2022
Δυσκολίες και προκλήσεις

Αν κάποιος τότε σας πει, «να, εδώ είναι ο Μεσσίας» ή «να, εκεί είναι», μην τον πιστέψετε. Γιατί θα εμφανιστούν ψευδομεσσίες και ψευδοπροφήτες, που θα κάνουν μεγάλα και φοβερά θαύματα, για να παραπλανήσουν, αν είναι δυνατόν, ακόμα κι αυτούς που διάλεξε ο Θεός. Εγώ σας τα είπα πριν γίνουν. Αν, λοιπόν, σας πουν, «να τος, είναι στην έρημο», μην πάτε κι αν σας πουν, «να τος, εκεί είναι κρυμμένος», μην τους πιστέψετε. Γιατί ο Υιός του Ανθρώπου θα έρθει τόσο φανερά, όπως η αστραπή που βγαίνει στην ανατολή και φαίνεται ως τη δύση. Κι όπως λέει η παροιμία, όπου το πτώμα, εκεί και τα όρνεα.
Αμέσως ύστερα από τα δεινά εκείνης της εποχής,
ο ήλιος θα σκοτεινιάσει,
και το φεγγάρι θα πάψει πια να φέγγει
τ’ άστρα θα πέσουν από τον ουρανό,
και οι ουράνιες δυνάμεις που κρατούν την τάξη
του σύμπαντος, θα διασαλευτούν.
Τότε θα εμφανιστεί στον ουρανό το σημάδι του Υιού του Ανθρώπου και θα θρηνήσουν όλες οι φυλές της γης θα δουν τον Υιό του Ανθρώπου να έρχεται πάνω στα σύννεφα του ουρανού, με δύναμη και λαμπρότητα μεγάλη. Αυτός θα στείλει τους αγγέλους του να σαλπίσουν δυνατά και να συνάξουν τους εκλεκτούς του από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από το ένα άκρο του κόσμου ως το άλλο.

  1. Η μεγάλη πρόκληση. Θα εμφανιστούν ψευδομεσσίες και ψευδοπροφήτες, οι οποίοι θα κάνουν μεγάλα σημεία και θαύματα, έτσι ώστε ακόμη και οι εκλεκτοί θα παραπλανηθούν, αν αυτό είναι δυνατόν. Αυτό το απόσπασμα από το ευαγγέλιο του Ματθαίου που μόλις ακούσαμε είναι μέρος της ομιλίας για τους έσχατους καιρούς στα κεφάλαια 24 και 25, όπου ο Ιησούς προειδοποιεί τους μαθητές του για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, τις φρικαλεότητες που θα χαρακτηρίζουν αυτούς τους καιρούς και που θα αντιμετωπίσουν όσοι καλούνται να τον ακολουθήσουν. Ο Ιησούς δεν αναφέρει μια συγκεκριμένη ημερομηνία όταν οι μαθητές τον ρωτούν για το τέλος. Τον ενδιαφέρει περισσότερο να τους προειδοποιήσει και να τους εκπαιδεύσει- θέλει να τους προετοιμάσει για να αντιμετωπίσουν αυτό το τέλος. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό για τον Χριστό είναι να μην ξοδεύουμε τον χρόνο μας ανησυχώντας για τους καιρούς που έρχονται, σε σημείο που να γίνεται εμμονή.
    Αντίθετα, θέλει να ασχοληθούμε με την παρούσα στιγμή. Θέλει να μας ενθαρρύνει να μείνουμε σταθεροί στην πίστη και μας δίνει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τους διωγμούς, τους πειρασμούς και τις σκοτεινές στιγμές της ζωής μας.
  2. Ένας από τους μεγάλους πειρασμούς. Ένας από τους μεγάλους πειρασμούς, σύμφωνα με αυτό το κείμενο, είναι η αποπλάνηση από τους ψευδοπροφήτες. Και μην κάνετε κανένα λάθος, μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο να διακρίνουμε τους ψευδοπροφήτες. Και σήμερα, όπως και στο παρελθόν, οι ψευδοπροφήτες είναι πολυάριθμοι και μπορούν να παραπλανήσουν τόσο τους εκλεκτούς όσο και τους χριστιανούς. Μπορούν να μας μπερδέψουν και να μας πείσουν. Νομίζουν ότι κατέχουν προσωπικά την αλήθεια ή τις αλήθειες που διακηρύσσουν. Θυμηθείτε μερικές από τις αιρέσεις που μας έχουν σφυρηλατήσει με συγκεκριμένες ημερομηνίες για τους έσχατους καιρούς. Πιθανόν να έχετε παρακολουθήσει ή ακούσει για τις ταινίες του 2012 σχετικά με το τέλος.
  3. Ο προφήτης και η προφητεία. Μία από τις διαστάσεις του βαπτίσματός μας, ως μέλη του σώματος του Χριστού, είναι να γίνουμε προφήτες. Και η προφητεία, με τη βιβλική έννοια, έχει διάφορα χαρακτηριστικά: μια στενή σχέση με τον Κύριο- ένα ιεραποστολικό ζήλο που ωθεί τον προφήτη να ξεπεράσει το φόβο του για να μεταδώσει το λόγο του Θεού και να γίνει μάρτυρας
    αυτού. Ο προφήτης είναι επίσης αυτός που προσπαθεί να αναδείξει τη δόξα του Θεού και όχι την προσωπική του δόξα. Πάνω απ’ όλα, είναι κάποιος που αναγνωρίζει την ευθραυστότητά του και την εναποθέτει στα χέρια του Θεού. Θυμηθείτε τον Μωυσή και τον Ιωνά. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει τη χριστιανική προφητεία είναι ότι, εκτός από τα χαρακτηριστικά που ήδη αναφέρθηκαν και πολλά άλλα, ο χριστιανός είναι πάνω απ’ όλα φορέας του σταυρού, ακολουθώντας τον Χριστό. Είναι επίσης φορέας ελπίδας, ένα φως που αναδύεται από την εμπειρία του δικού του πάθους ενωμένο με εκείνο του Χριστού, ένα φως που φωτίζει το σκοτάδι. Ο χριστιανός είναι, όπως λέει ο Άγιος Παύλος, κάποιος που είναι πολίτης του ουρανού.
  4. Το κάλεσμα του Βαπτίσματος. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν το δρόμο τους, να ξεχάσουν την κλήση που τους δόθηκε μέσω της βάπτισής τους. Η μαρτυρία τους τότε γίνεται ψευδής μαρτυρία. Αυτοί είναι οι ψευδοπροφήτες, οι ψευδομεσσίες για τους οποίους μιλάει το Ευαγγέλιο. Βέβαια, ο Χριστός μας προειδοποιεί ότι κάποιοι θα κάνουν μεγάλα σημεία και θαύματα. Αλλά ο ψευδοπροφήτης είναι πάνω απ’ όλα ένας πεσμένος χριστιανός που συμπεριφέρεται, όπως λέει ο άγιος Παύλος, ως εχθρός του σταυρού του Χριστού. Είναι κάποιος που βάζει τη δόξα του σε αυτό που τον ντροπιάζει. Είναι κάποιος που ζει για αυτόν τον κόσμο. Εργάζεται, συνειδητά ή ασυνείδητα, για να παρασύρει τους άλλους από το αληθινό μονοπάτι.

Εμείς οι ίδιοι κινδυνεύουμε να γίνουμε ψευδοπροφήτες όταν ζούμε χωρίς ελπίδα, όταν χτίζουμε μόνο γήινες κατοικίες, όταν σκύβουμε στη γωνία και δεν προχωρούμε μπροστά με την ελπιδοφόρα μαρτυρία της πίστης μας. Γινόμαστε ψευδοπροφήτες όταν οι καρδιές μας σκληραίνουν και η αδιαφορία κυριαρχεί στην καθημερινή μας ζωή. Γινόμαστε ψευδοπροφήτες όταν χάνουμε τις ηθικές κατευθυντήριες γραμμές που μας δίδαξε η εκκλησία μας, όταν τα πάντα γίνονται επιτρεπτά και δεν μπορούμε πλέον να διακρίνουμε μεταξύ σωστού και λάθους.

Προσευχή : Κύριε, με Σένα μπορώ να αντιμετωπίσω όλες τις προκλήσεις της ζωής μου και να βγω κάτι παραπάνω από νικητής. Δώσε μου την ταπεινότητα που χαρίζεις σε όσους αναγνωρίζουν ότι με Σένα είμαστε δυνατοί παρά τις αδυναμίες μας.
Κύριε, με τη Βάπτισή μας γίναμε όλοι πολίτες του ουρανού. Βοήθησέ μας Κύριε να θυμόμαστε το μεγαλείο και την αξιοπρέπειά μας. Πιστέψτε ακράδαντα στον Θεό που πιστεύει σε εμάς. Ας μην γυρίσουμε την πλάτη στην αρχική μας κλήση. Ας μείνουμε σταθεροί στο σωστό μονοπάτι, το μονοπάτι της ωραιότητας και της αλήθειας. Διότι η δόξα μας απορρέει από τη δόξα Σου, Κύριε, σε Σένα ας είναι η δόξα τώρα και πάντοτε. Αμήν.

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments