Friday, March 29, 2024
ΑρχικήΚορμακίτηςΚΜΑSanna Camp 2022,ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία – Του Σπύρου Αρμοστή

Sanna Camp 2022,ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία – Του Σπύρου Αρμοστή

Sanna Camp 2022,ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία – Του Σπύρου Αρμοστή

Αν χαρακτήριζε κάτι την Κύπρο από την προϊστορία μέχρι σήμερα είναι το πολυπολιτισμικό και πολύγλωσσο μωσαϊκό της —ένα σημαντικό μέρος του οποίου είναι και η αραβική του Κορμακίτη, η Sanna, μια γλώσσα που απειλείται με εξαφάνιση.

Έχοντας συναίσθηση ότι επωμίζονταν το βάρος των αιώνων ύπαρξης της γλώσσας, οι εκπαιδεύτριες και εκπαιδευτές της γλωσσικής κατασκήνωσης για την εκμάθηση της Sanna αφιέρωσαν με ζήλο τις τελευταίες εβδομάδες πρώτα στο να επιμορφωθούν και μετά στο να τρέξουν την κατασκήνωση κατακαλόκαιρα στον Κορμακίτη —και γι’ αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! Η αξιοποίηση των γνώσεων, δεξιοτήτων, και των ταλέντων τους μέσα από τους ρόλους που τους ανατέθηκαν (εκπαιδευτικοί, βοηθοί διδασκαλίας με φυσική ικανότητα στη Sanna, και ομαδάρχες) έφερε θεαματικά αποτελέσματα!

Έτσι, μέσα από παιχνίδι, μαγειρική, αλλά και χάρη στο καινούριο διδακτικό εγχειρίδιο και την πρωτότυπη αξιοποίηση της τεχνολογίας που το χαρακτηρίζει, παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο (και όχι μόνο) έμαθαν με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Όμορφη συμβολή είχαν και οι καλογριές της κοινότητας, οι οποίες όχι μόνο στήριξαν την όλη προσπάθεια με τον δικό τους τρόπο, αλλά και κάθισαν κι οι ίδιες αυθόρμητα στα θρανία για να μάθουν κι αυτές τη γλώσσα (όσες δεν τη μιλούσαν ήδη)!

Ολοκληρώθηκε έτσι η κατασκήνωση την Παρασκευή 12 Αυγούστου με μεγάλη επιτυχία. Η διακοπή που υπήρξε λόγω της πανδημίας δεν αφαίρεσε από τη δυναμική που είχαν οι προηγούμενες διοργανώσεις της κατασκήνωσης· αντιθέτως, κατά γενική ομολογία, η επανέναρξη ήταν αισθητά βελτιωμένη σε όλα τα επίπεδα: από το ενδιαφέρον των παιδιών και των γονιών τους για τη γλώσσα, τον ενθουσιασμό και την άψογη συνεργασία των εκπαιδευτριών και εκπαιδευτών, το διδακτικό υλικό και τις μεθόδους διδασκαλίας, μέχρι τη διοργάνωση της κατασκήνωσης, όλα λειτούργησαν άψογα.

Η σύμπραξη φορέων όπως το Γραφείο Εκπροσώπου Μαρωνιτών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΥΠΠΑΝ και οι τοπικές αρχές του Κορμακίτη μαζί το διδακτικό προσωπικό της κατασκήνωσης ήταν το κλειδί της επιτυχίας σε όλα τα επίπεδα. Πολλά συγχαρητήρια σε όλες και όλους!

Εμείς, οι του επιστημονικού μέρους του εγχειρήματος, δεσμευόμαστε για τη στήριξη της κατασκήνωσης και του χρόνου, αλλά και να υπηρετήσουμε τη γλώσσα στο ενδιάμεσο με τον ίδιο επαγγελματισμό, αλλά και ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί, όταν λέμε «Sanna», το εννοούμε: «η γλώσσα μας», ασχέτως αν ανήκουμε στην κοινότητα ή όχι. Είναι γλώσσα δική μας, αναπόσπαστο μέρους αυτού του όμορφου μωσαϊκού της Κύπρου.

Σπύρος Αρμοστής,
Μέλος του ερευνητικού προγράμματος για την καταγραφή, διάσωση και αναβίωση της κυπριακής μαρωνιτικής αραβικής του ΥΠΠΑΝ.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments