ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ .
Το να σεργιανίσει κανείς στα χνάρια της ιστορίας αποτελεί μια όμορφη εμπειρία. Όταν πρόκειται ομως για την ιστορία της δικής σου κοινότητας, των δικών σου ανθρώπων αυτό το ταξίδι γίνεται συνάμα συναρπαστικό. Για μας, του Μαρωνίτες της Κύπρου, αποτελεί και μια πρόκληση η αναζήτηση πληροφοριών για την ιστορία μας τόσο λόγω της μακραίωνης παρουσίας μας στον τόπο τούτο αλλά και της περιορισμένης μελέτης πρωτογενών ιστορικών πηγών που κάνουν αναφορά σε αυτή. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία των Μαρωνιτών και δίνει πληροφορίες για την παρουσία τους στο χωριό Καμπυλή είναι το βιβλίο του αείμνηστου Γενικού Βικαριου Χωρεπισκόπου Ιωάννη Φοραδαρη , Η Ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου , που έκδωσε το Ίδρυμα Χωρεπισκόπου Ιωάννη Φοραδάρη. Στο εν λόγο ιστορικό βιβλίο γίνονται οι πιο κάτω αναφορές.
•Έτος 1593
Ο Ισουίτης ιερέας Ιερώνυμος Νταντίνι σε έκθεσή του προς τον Πάπα Κλήμεντος Η’ αναφέρει ότι οι Μαρωνίτες στη Κύπρο κατοικούν σε 19 χωριά: Μετόχι, Πισκοπιό, Φλούδι, Αγία Μαρίνα, Ασώματος, Καμπυλή, Καρπάσια, Τριμιθιά, Αφάνεια, Κλεπήριο, Γέρι, Κυθρέα, Χρυσίδα, Κεφαλόβρυσος, Κορμακίτης, Καζάφανι, Βουνό, Κήπο και Γαστριά.
•Έτος 1776
Ο Αιδεσιμότατος Βαρθολομαίος Σκάνταρ σε έκθεσή του προς τον Επίσκοπο Κύπρου Ηλία Τζεμαϊέλ Ελ Γάπρι αναφέρεται στη κατάσταση 10 Μαρωνίτικων χωριών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το χωριό Καμπυλή.
«29 είναι οι Μαρωνίτες κάτοικοι του χωριού Καμπυλή και ιερέα δεν έχουν. Κατά τις εορτές και την Κυριακή έρχεται ο πατήρ Ιωάννης και τελεί τη θεία λειτουργία. Η εκκλησία των είναι εις το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τα κτήματά της είναι μόνο μερικά ελαιόδεντρα. Η εκκλησία στο μέσο της είναι σχισμένη.»
•Έτος 1600
Στο συγκεκριμένο αρχείο του Χωρεπισκόπου γίνεται αναφορά στα αρχεία που ιδιοχείρως αντέγραψε ο Πατέρας Αντώνιος Σκαντάρ ο Β’ από τον Ασώματο. Σύμφωνα με τα αρχεία αυτά το πρώτο βάφτισμα στο χωριό Καμπυλή έγινε το 1600.
•Έτος 1668
Αναφορά στο Μαρωνίτικο χωριό της Καμπυλής γίνεται και από τον Επίσκοπο Λευκωσίας και αργότερα Πατριάρχη Μαρωνιτών Στέφανο Ντουάηχη. Ο Στέφανος Ντουάηχη χειροτονήθηκε Επίσκοπος Λευκωσίας το 1668 και την επόμενη χρονιά επισκέφτηκε την Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, επισκέφθηκε όλους τους Μαρωνίτες της Κύπρου μεταβαίνοντας σε όλες τις πόλεις και χωριά χορηγώντας το Μυστήριο του Χρίσματος και τους ιερατικούς βαθμούς. Έγραψε ιδιοχείρως πολλά και διάφορα γεγονότα στα βιβλία πολλών εκκλησιών και τα βιβλία αυτά φυλάττονται μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στα γεγονότα αυτά είναι και η ευλογία ενός μαρμάρου για τη Θεία Λειτουργία στο χωριό Καμπυλή. Το μάρμαρο αυτό μεταφέρθηκε αργότερα από τον Επίσκοπο Πέτρο Σιέπλη στο Πατριαρχείο Πεκέρκε στο Λίβανο με την ολοκλήρωση της επίσκεψης που έκανε στην Κύπρο με τον Πατέρα Σιηκραλλάχ Χούρη και μετέπειτα Επίσκοπο Τύρου.
•Έτος 1677
Τον Στέφανο Ντουάηχη διαδέχθηκε το 1674 ο Επίσκοπος Πέτρος Ντουμέτ Μαχλούφ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην Κύπρο το 1677 ο Πέτρος Ντουμέτ Μαχλούφ, έγραψε στο βιβλίο της Εκκλησίας της Καμπυλής τα εξής: «Το 1677 εγώ ο ταπεινότερος των Ιερέων, Πέτρος Μαχλούφ εκ του χωριού Γόστα, όστις χειροτονήθην Επίσκοπος Λευκωσίας της Κύπρου υπό του Στεφάνου Ντουάηχη, Πατριάρχου Μαρωνιτών, ήλθον να επισκεφτώ τα τέκνα της Ενορίας μου Καμπυλής, και εχειροτόνησα τον υποδιάκονον Μωϋσή, υιό του Γεωργίου , γνωστού ως Μανσούρ Τουλάνη, εις Ιερέα επί της Αγίας Τραπέζης της εκκλησίας της Καμπυλής και υπό ημερομηνίαν 21ην Ιουνίου».
•Έτος 1879
Κατά τον Γάλλο ιστορικό De Mas Latrie, ο οποίος επισκέφτηκε την Κύπρο το 1879 μας πληροφορεί ότι στο χωριό Καμπυλή οι μισοί κάτοικοι είναι Μαρωνίτες.
•Έτος 1939
Η Βρετανίδα αρχαιολόγος Monica Bradswell, η οποία επισκέφτηκε την Κύπρο το 1939 στο άρθρο της «A visit to some of the Maronite villages of Cyprus» μας πληροφορεί ότι έχει επισκεφτεί το χωριό Καμπυλή το οποίο εκατοικείτο μόνο από Τουρκοκύπριους. Η Μαρωνίτική εκκλησία είναι πολύ μικρή, στραυροειδή, με θόλο και εσωτερικά πολύ απλή.
Αυτές είναι μόνο επτά ιστορικές πηγές που φανερώνουν την παρουσία των Μαρωνιτών στο χωριό Καμπυλή για περισσότερο από τέσσερις αιώνες. Η Παναγία της Καμπυλής αγαπήθηκε από πολλές γενιές Μαρωνιτών και κατάφερε να διατηρήσει την παρουσία της στον ιστορικό τούτο τόπο για τους Μαρωνίτες. Είχαμε την τύχη να την κληρονομήσουμε από τους γονιούς μας και καθήκον μας να την παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ας μας ευλογεί και ας μας προστατεύει όλους.
Δρ Ιωαννης Καρης
Για την Εκκλησιαστικη Επιτροπη των Αρχαιων Εκκλησιων