Friday, August 12, 2022
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησία6η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ματθαίος 10 / 16 – 23)-Ισχυρός παρά...

6η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ματθαίος 10 / 16 – 23)-Ισχυρός παρά την αδυναμία

Περίοδος της Πεντηκοστής

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

6η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ματθαίος 10 / 16 – 23)

Ισχυρός παρά την αδυναμία

Ο Ιησούς είπε στους δώδεκα Αποστόλους: «Σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα στους λύκους. Να έχετε τη σύνεση που έχουν τα φίδια και την ακεραιότητα που έχουν τα περιστέρια». Φυλαχτείτε από τους ανθρώπους γιατί θα σας παραδώσουν σε δικαστήρια και θα σας μαστιγώσουν στις συναγωγές τους. Θα σας οδηγήσουν μπροστά σε άρχοντες και βασιλιάδες εξαιτίας μου, για να δώσετε μαρτυρία για μένα σ’ αυτούς και στους ειδωλολάτρες. Κι όταν σας σύρουν στα δικαστήρια, μην αγωνιάτε για το τι θα πείτε ή πώς θα το πείτε. Ο Θεός θα σας φωτίσει εκείνη την ώρα τι να πείτε, γιατί δε θα είστε εσείς που θα μιλάτε, αλλά το Πνεύμα του Πατέρα σας που θα μιλάει μέσα σας ».

Θα παραδώσει ο αδερφός τον αδερφό στο θάνατο, κι ο πατέρας το παιδί, και θα ξεσηκωθούν τα παιδιά να θανατώσουν τους γονείς. Κι όλοι θα σας μισούν εξαιτίας μου.
Όποιος όμως μείνει σταθερός ως το τέλος, αυτός θα σωθεί». Όταν σας καταδιώκουν σε μια πόλη, φύγετε στην άλλη. Σας βεβαιώνω πως δε θα προλάβετε να τελειώσετε με τις πόλεις του Ισραήλ, και θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου.

  1. Πρόβατα ανάμεσα σε λύκους. Οι αντιδράσεις που αντιμετωπίζουμε όταν προσπαθούμε να διαδώσουμε το Ευαγγέλιο και να εμπνεύσουμε την πίστη στον Χριστό στους άλλους δεν είναι ίσως τόσο άσχημες όσο όταν αντιμετωπίζουμε λύκους. Ωστόσο, όποιος πάει να ευαγγελιστεί θα συναντήσει σίγουρα πολλά εμπόδια. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον Κύριο να αφαιρέσει αυτά τα αγκάθια από τη ζωή μας. Ή μπορούμε να προχωρήσουμε εμπιστευόμενοι τον Χριστό, γνωρίζοντας ότι για τη θεία οικονομία η δύναμή μας βρίσκεται στην αδυναμία μας. Στην αδυναμία μας δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, αλλά τον Θεό και την παντοδυναμία Του. « Γι’ αυτό χαίρομαι για τα παθήματά μου, για τις βρισιές, τις θλίψεις, τους διωγμούς και τις πιέσεις που πέρασα για χάρη του Χριστού. Γιατί όταν φαίνεται πως έχω χάσει κάθε δύναμη, τότε είμαι πραγματικά δυνατός.» (Κορ Β., 12, 10)
  2. Ο λύκος μέσα μας. Δεν έρχονται όλοι οι λύκοι από έξω. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας μπορεί να έρθει από μέσα μας: αυτοεπιδίωξη, διαταραγμένα πάθη και αμαρτωλές τάσεις. « Ένας άνθρωπος κάνει περισσότερο κακό στον εαυτό του αν δεν αναζητήσει τον Ιησού, απ’ ό,τι θα μπορούσε να κάνει όλος ο κόσμος και όλοι οι εχθροί του». (Μίμηση του Ιησού, Βιβλίο II, κεφ.7) Ο Απόστολος Παύλος μας λέει : « Πραγματικά, πριν έρθει ο Χριστός, μας φρουρούσε ο νόμος. Ήμασταν φυλακισμένοι, ώσπου να φανερωθεί ο μελλοντικός σωτήρας μας». (Γαλ. 3, 23) Ήμασταν φυλακισμένοι επειδή ο εγωισμός μας δεν υπάκουε στον νόμο της αλήθειας και της καλοσύνης. Η εσωτερική απειθαρχία απαιτεί κάποιον εξωτερικό νόμο ή δύναμη για να την εμποδίσει να βλάψει εμάς και τους άλλους. Άλλωστε, «όσοι είναι του Χριστού έχουν σταυρώσει τον αμαρτωλό εαυτό τους μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες του». (Γαλ 5,24) ; Ο Θεός, λοιπόν, αδερφοί μου, σας κάλεσε για να ζήσετε ελεύθεροι. Μόνο να μη γίνει η ελευθερία αφορμή για αμαρτωλή διαγωγή, αλλά με αγάπη να υπηρετείτε ο ένας τον άλλο. (Γαλ. 5, 13)
  3. Η Μαρία, πρότυπο αντοχής. Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι το τέλειο πρότυπο για το πώς πρέπει να ανταποκρινόμαστε στη χάρη παραμένοντας πιστοί μέχρι τέλους.
    Είχε λάβει τη χάρη να πει “ναι” στον Θεό γενναιόδωρα και ολοκληρωτικά, και ζούσε τις συνέπειες της συνολικής της δωρεάς σε κάθε στιγμή της ζωής της. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε στη χάρη του Θεού στη ζωή μας με την ίδια δύναμη, άνευ όρων αγάπη και επιμονή.

Προσευχή : Κύριε, αύξησε την πίστη μου σε σένα εν μέσω δοκιμασιών, διωγμών και αποτυχιών στη χριστιανική μου ζωή. Είθε η πίστη μου να με κρατήσει από το να υποχωρώ σε αυτές τις περιπτώσεις.
Κύριε, δώσε μου την ικανότητα να είμαι ένας ακλόνητος χριστιανός, του οποίου η ζωή βασίζεται στην πίστη, να αντιμετωπίζω κάθε εμπόδιο, από αγάπη για σένα.
Μαρία, ξέρεις πόσο αδύναμο άτομο είμαι στην αρετή και πόσο αργά προχωρώ στην αγιότητα. Γίνε το πρότυπο μου. Πάρε το χέρι μου στο δικό Σου και εξασφάλισε για μένα τα χαρίσματα για να επιμένω στην αγάπη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να χύσω το αίμα μου για τον Χριστό. Αμήν.

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
Προηγούμενο άρθροKormatjitis 1113
Επόμενο άρθροKormatjitis 1114
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments