5η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ματθαίος 10 / 1 – 7)-Διακηρύξτε ότι η Βασιλεία των Ουρανών πλησιάζει

0
501
AMC

Περίοδος της Πεντηκοστής

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

5η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ματθαίος 10 / 1 – 7)

Διακηρύξτε ότι η Βασιλεία των Ουρανών πλησιάζει

Ο Ιησούς κάλεσε τότε τους δώδεκα μαθητές του και τους έδωσε την εξουσία πάνω στα δαιμονικά πνεύματα, για να μπορούν να τα διώχνουν, και να μπορούν να θεραπεύουν κάθε ασθένεια και κάθε αδυναμία.

Τα ονόματα των δώδεκα αποστόλων του Ιησού είναι τα εξής: Πρώτος ο Σίμων, που λέγεται Πέτρος, κι ο αδερφός του ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος, γιος του Ζεβεδαίου, κι ο αδερφός του ο Ιωάννης, ο Φίλιππος κι ο Βαρθολομαίος, ο Θωμάς κι ο Ματθαίος ο τελώνης, ο Ιάκωβος, γιος του Αλφαίου, και ο Λεββαίος, που επονομάστηκε Θαδδαίος, ο Σίμων ο Κανανίτης κι ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, αυτός που τον πρόδωσε.

Αυτούς τους δώδεκα τους έστειλε ο Ιησούς να κηρύξουν, και τους έδωσε τις εξής παραγγελίες: «Μην πάρετε το δρόμο για την περιοχή που κατοικούν ειδωλολάτρες και μην μπείτε σε πόλη Σαμαρειτών. Προτιμήστε να πάτε στους Ισραηλίτες που έχουν πλανηθεί. Όπου πάτε, να κηρύττετε λέγοντας πως έφτασε η βασιλεία του Θεού.

  1. Ο Ιησούς τους έστειλε σε ιεραποστολή. Κάθε κάλεσμα είναι μια πρόσκληση. Προϋποθέτει πρωτοβουλία και ενδιαφέρον από την πλευρά εκείνου που προσκαλεί. Στην περικοπή των μαθητών στο δρόμο προς Εμμαούς, βλέπουμε τον Ιησού να περπατάει δίπλα τους, παρόλο που εκείνοι δεν ήταν σε θέση να τον αναγνωρίσουν. Πόσο συχνά ο Ιησούς περπατάει δίπλα μας και εμείς δεν είμαστε σε θέση να τον αναγνωρίσουμε; Πάντα Εκείνος είναι που παίρνει την πρωτοβουλία. Προσκαλεί. Καλεί. Έρχεται να μας συναντήσει. Οι δώδεκα μαθητές που επέλεξε ο Ιησούς αντιπροσωπεύουν κάθε χριστιανό. Τους αποκάλεσε με το όνομά τους. Κάθε μέρα, ο Ιησούς μας καλεί με το όνομά μας. Αυτό το κάνει με πολλούς τρόπους: μέσω ενός μυστηρίου, μέσω της μαρτυρίας των άλλων, μέσω των γεγονότων της καθημερινής ζωής…
  2. «Ο Ιησούς τους έδωσε εξουσία». Το κάλεσμα αυτό συνεπάγεται εξουσία και ευθύνες. Η εξουσία είναι αυτή της χάρης που λειτουργεί μέσα μας και μέσω μας. Η υπευθυνότητα είναι να φροντίζει κάθε ασθένεια και κάθε ατονία. Ο κόσμος χρειάζεται το φως του Χριστιανισμού. Πόση ειρήνη, πόση χαρά, πόση ζωή βρίσκεται σ’ αυτούς που γνωρίζουν και αγαπούν τον Θεό! Όταν ο Ιησούς είπε στους δώδεκα, «Πηγαίνετε περισσότερο στα χαμένα πρόβατα του οίκου του Ισραήλ. Καθώς πηγαίνετε, διακηρύξτε ότι η βασιλεία των ουρανών είναι κοντά». Μας προσκαλεί να κοιτάξουμε τους πιο μειονεκτούντες, τις ψυχές που βασανίζονται από την αμαρτία. Το μήνυμά μας είναι ένα μήνυμα σωτηρίας, ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας, ένα μήνυμα χαράς. Μεταμορφώνει και ζωντανεύει. Είναι σε θέση να αγγίξει κάθε άνθρωπο στα βάθη της ύπαρξής του. Με την προϋπόθεση ότι ο καθένας από εμάς, κατά τη διάρκεια της ημέρας μας, ξέρει πώς να ακούει το όνομά του και να αισθάνεται την πρόκληση.
  3. Κάντε τη χαρά σας γνωστή. Όταν βλέπουμε στην τηλεόραση την ευφορία εκείνων που μόλις κέρδισαν το λαχείο, όλοι έχουν την ίδια αντίδραση: να ανακοινώσουν τα νέα στους άλλους, να μοιραστούν τη χαρά τους. Εμείς οι Χριστιανοί έχουμε κερδίσει το πραγματικό λαχείο, έχουμε «χτυπήσει τζακ ποτ».

Αυτός ο θησαυρός δεν είναι μόνο για εμάς, πρέπει να μοιραστεί, να μεταδοθεί και να γίνει έτσι ώστε «ο μεγαλύτερος αριθμός των προβάτων του οίκου του Ισραήλ» να συναντήσει τον Θεό και να είναι ευτυχισμένος. Η αγάπη και το έλεος του Θεού είναι τόσο μεγάλα! Ας ακολουθήσουμε τη φωνή Του, ας γίνουμε απόστολοι! Θα ανακαλύψουμε ότι κάνοντας τους άλλους ευτυχισμένους, εμείς οι ίδιοι θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι και η ανταμοιβή μας θα είναι η αιώνια ζωή…

Προσευχή : Κύριε Ιησού, με το Πάθος και τον θάνατό σου ανέστησες τον κόσμο: δώσε μας την άγια χαρά. Μας έβγαλες από τη δουλεία της αμαρτίας: κάνε μας να γνωρίσουμε την άφθαρτη ευτυχία. Αμήν.

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
JAS