Friday, April 19, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησία4η Κυριακή της Πεντηκοστής (Λουκάς 10 / 21 – 24) - Οι...

4η Κυριακή της Πεντηκοστής (Λουκάς 10 / 21 – 24) – Οι δρόμοι του Κυρίου

Περίοδος της Πεντηκοστής

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

4η Κυριακή της Πεντηκοστής (Λουκάς 10 / 21 – 24)

Οι δρόμοι του Κυρίου

Εκείνη τη στιγμή ο Ιησούς ένιωσε μέσα του αγαλλίαση, και είπε: «Σ’ ευχαριστώ Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, γιατί αυτά που απέκρυψες από τους σοφούς και τους συνετούς τα φανέρωσες στους ταπεινούς. Ναι, Πατέρα μου, αυτό έγινε γιατί έτσι το θέλησες». Ύστερα στράφηκε στους μαθητές και είπε: «Όλα μού έχουν παραδοθεί απ’ τον Πατέρα μου. Κανένας δεν ξέρει ποιος είναι ο Υιός παρά μόνον ο Πατέρας ούτε ποιος είναι ο Πατέρας παρά μόνον ο Υιός, κι εκείνος στον οποίο θέλει ο Υιός να το φανερώσει».

Και γυρίζοντας στους μαθητές του τους είπε ιδιαιτέρως: «Μακάριοι είναι εκείνοι που βλέπουν όσα βλέπετε εσείς! Σας βεβαιώνω πως πολλοί προφήτες και βασιλιάδες θέλησαν να δουν αυτά που βλέπετε εσείς, μα δεν τα είδαν· ν’ ακούσουν όσα ακούτε εσείς, μα δεν τα άκουσαν».

1.Ο Θεός αποκαλύπτεται σε εκείνους που είναι σαν παιδιά. Επιθυμούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον Ιησού. Πόσο ανυπομονούμε να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τον Θεό και την άπειρη αγάπη του! Όμως το μικρό μας μυαλό δεν μπορεί να συλλάβει τίποτα από τις ιδιότητες των Θεϊκών Προσώπων. Ακόμη και αν μελετούσαμε για πολλές ώρες, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι η μάθησή μας είναι άχρηστη! Η αληθινή γνώση του Ιησού και του Θεού δεν προέρχεται από το εμπόριο βιβλίων, αλλά αποκαλύπτεται σε όσους καταπραΰνουν την ψυχή τους με προσευχή. Πρέπει να μιμηθούμε το πολυμήχανο παιδάκι: πέφτει στο έδαφος και μετά τρέχει στη μητέρα του για να το κρατήσει στην αγκαλιά της με τρυφερότητα. Αν, αφενός, θυμόμαστε την ταπεινότητά μας και, αφετέρου, την αγνή στοργική καλοσύνη του Θεού, θα του επιτρέψουμε – ακόμη και θα τον παρακαλέσουμε – να σκουπίσει τα πρόσωπά μας από το αίμα και τα δάκρυα που προκαλεί η αμαρτία. Μόνο όταν στηριζόμαστε στην τρυφερότητα και τη συγχώρεση του Θεού μπορούμε να πούμε ότι τον γνωρίζουμε.

  1. Ο Θεός επιλέγει τους μικρούς. Ο Ιησούς επιλέγει τον καθένα από εμάς και μας αναθέτει μια μοναδική αποστολή. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πολλούς ανθρώπους γύρω μας – καλλιεργημένους, σοφούς, γεμάτους γνώσεις – που θα ήταν πολύ πιο κατάλληλοι για να εκπληρώσουν αυτή την αποστολή, που θα ήταν πολύ πιο επιτυχημένοι από εμάς. Ωστόσο, ο Χριστός δεν αναζητά πάντα το άτομο με τη μεγαλύτερη ευφυΐα, το πιο κοφτερό μυαλό ή τις βαθύτερες γνώσεις. Αναζητά στις πιο μικρές γωνιές του κόσμου την πιο αγνή ψυχή, ανοιχτή στο σχέδιό Του και πρόθυμη να το πραγματοποιήσει. Η απλότητα και η ταπεινότητα είναι οι δύο αρετές για να επιλεχθεί κανείς από τον Θεό για να συμμετάσχει πιο ενεργά στο σχέδιο λύτρωσής Του.
  2. Οι μικροί εμπιστεύονται το σχέδιο του Θεού. Πόσοι προφήτες και βασιλιάδες ήλπιζαν στον ερχομό του Χριστού, όταν θα ερχόταν η σωτηρία! Κατά τη διάρκεια της αναμονής τους, μας άφησαν ένα παράδειγμα σταθερότητας και αφοσίωσης στα πράγματα του Θεού, παρόλο που δεν είδαν πολλά σημάδια αυτών των υποσχέσεων. Έπαιξαν ενεργό ρόλο στην ηγεσία και καθοδήγηση των ανθρώπων της εποχής τους, αλλά δεν είδαν την εκπλήρωση του πλήρους σκοπού του Θεού. Ο Θεός μάς ζητάει να τους μοιάσουμε, σκορπίζοντας σπόρους λύτρωσης που δεν θα βλαστήσουν παρά μόνο πολλά χρόνια αργότερα. Εμείς, όπως και οι προφήτες, δεν λαμβάνουμε πάντα τη χάρη να βλέπουμε ολόκληρη την εικόνα. Αυτό σημαίνει να είσαι παιδί: να εμπιστεύεσαι ότι ο Θεός Πατέρας μας ξέρει τι κάνει.

Μήπως αφήνω τον έλεγχο της ζωής μου στον Θεό Πατέρα μου ή προσπαθώ να αποσπάσω τον έλεγχο από τα στοργικά του χέρια;

Προσευχή: Ιησού μου, πιστεύω ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ταλέντα μου για καλό. Ελπίζω ότι θα μου επιτρέψεις να σε γνωρίσω καλύτερα κάθε μέρα. Σε αγαπώ και σε εμπιστεύομαι για να με καθοδηγήσεις στη ζωή. Όχι μόνο με καθοδηγείς στη ζωή, αλλά επιτρέπεις και σε άλλους να παραδειγματιστούν από μένα. Κύριε, βοήθησέ με να σε εμπιστεύομαι σε όλες τις περιστάσεις.
Ιησού μου, δεν ζητώ να καταλάβω ή να γνωρίζω τα πάντα. Βοήθησέ με να δέχομαι με απλότητα και εμπιστοσύνη όλα όσα θέλεις να κάνεις μέσα μου. Δεν ζητώ να κατανοήσω τα βάθη των θεϊκών Σου ιδιοτήτων. Το μόνο που θέλω είναι να αναπτύξω τη φιλία μαζί Σου και ξέρω ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην άπειρη αγάπη Σου για μένα. Θέλω να Σου επιτρέψω να με αγαπάς και να με κατευθύνεις σύμφωνα με το θέλημά Σου. Αμήν.

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments