Thursday, March 28, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησία3η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ιωάννης 14 / 21 – 26 )

3η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ιωάννης 14 / 21 – 26 )

Περίοδος της Πεντηκοστής

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

3η Κυριακή της Πεντηκοστής ( Ιωάννης 14 / 21 – 26 )

Πιστότητα στο Λόγο

Τη στιγμή που ο Ιησούς περνούσε από αυτόν τον κόσμο στον Πατέρα Του, είπε στους μαθητές Του: « Εκείνος που κρατάει τις εντολές μου και τις εκτελεί, αυτός με αγαπάει κι αυτός που με αγαπάει θ’ αγαπηθεί από τον Πατέρα μου, κι εγώ θα τον αγαπήσω και θα του φανερώσω τον εαυτό μου». «Κύριε», του λέει ο Ιούδας, όχι ο Ισκαριώτης, «γιατί θα φανερώσεις τον εαυτό σου σ’ εμάς κι όχι στον κόσμο;»

«Όποιος με αγαπάει», του αποκρίθηκε ο Ιησούς, «θα τηρήσει το λόγο μου. Κι ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει, και θα έρθουμε σ’ αυτόν και θα κατοικήσουμε μαζί του. Αυτός που δε με αγαπάει δεν ακολουθεί τα λόγια μου. Τα λόγια όμως που ακούτε δεν προέρχονται από μένα, αλλά από τον Πατέρα που μ’ έστειλε.» Αυτά σας τα δίδαξα όλον αυτό τον καιρό που βρίσκομαι κοντά σας. Αλλά το Πνεύμα το Άγιο, ο Παράκλητος, που θα στείλει ο Πατέρας στο όνομά μου, εκείνος θα σας διδάξει τα πάντα και θα φέρει στη μνήμη σας όλα όσα σας έχω πει εγώ».

1.Τη στιγμή που ο Ιησούς περνούσε από αυτόν τον κόσμο στον Πατέρα Του. Το ζήτημα είναι λιγότερο να κατανοήσουμε αυτό το Ευαγγέλιο ως πλάνη παρά να εισέλθουμε σε αυτό. Ακόμα καλύτερα: αυτό το Ευαγγέλιο πρέπει να μπει μέσα μας. Πρέπει να καλωσορίσουμε αυτή την καλή είδηση της επιστροφής του Ιησού στο σπίτι Του, στον Πατέρα Του, τον οποίο δεν εγκατέλειψε ποτέ, ως ένα εκθαμβωτικό αποκορύφωμα της ανθρώπινης φύσης μας.

2.Αυτό το ευαγγέλιο επιβεβαιώνει δύο εξαιρετικά καλά νέα: Ο Ιησούς εκδηλώνεται σε εμάς στην καθημερινή μας ζωή, εγώ θα εκδηλωθώ στους άλλους όταν δείχνουμε ο ένας στον άλλον φροντίδα, αμοιβαίο σεβασμό. Στη συνέχεια δηλώνει – και τι ανείπωτη χαρά – ότι είμαστε η κύρια κατοικία Του. Αυτός, ο Πατέρας Του και το Πνεύμα έρχονται να κατοικήσουν μέσα μας. Η εξαιρετική είδηση: κατοικούμαστε από μια Τριάδα που δεν είναι ένας απροσδιόριστος και διάχυτος θεός σαν “σπρέι” που απλώνεται παντού. (Φραγκίσκος, ομιλία, 18 απριλίου 2013).

3.Ακόμη περισσότερα. Η αναχώρηση του Ιησού μας δίνει την ευκαιρία να δούμε, να βιώσουμε, να νιώσουμε μέσα μας, μια άλλη εξαιρετική είδηση: είμαστε τώρα ο ίδιος ο Χριστός. Ο Άγιος Αυγουστίνος κατέστησε σαφές ότι δεν είμαστε μόνο χριστιανοί αλλά ο ίδιος ο Χριστός. Αυτή η αναχώρηση απαιτεί την επικαιροποίηση της ταυτότητάς μας.

Είναι ένα είδος πρόκλησης να κατανοήσουμε ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε το πρόσωπο του Θεού. Όλοι οι βαπτισμένοι πρέπει να καλλιεργούν αυτή την απίστευτη πεποίθηση ότι το DNA του Θείου και το DNA των ανθρώπων καλούνται να συνομιλήσουν, να συνεργαστούν, να αποτελέσουν κοινή υπόθεση εν Χριστώ.

  1. Το Πνεύμα μας καλεί σε έναν απολογισμό που πρέπει να γίνεται κάθε μέρα. Αυτό κινδυνεύει να μας ενοχλήσει. Δεν είμαστε μνημεία που δεν ενοχλούν […], δεν μπορούμε να εξημερώσουμε το Πνεύμα του Θεού, όπως το εξέφρασε ο Φραγκίσκος σε πρόσφατη ομιλία του. Είμαστε η ύπαρξη του Θεού (βλ. LG 7) ακόμη και στις αποτυχίες μας να τηρήσουμε τις εντολές Του και στους δισταγμούς μας να Του δώσουμε όλο το χώρο που θέλει να πάρει μέσα μας.
  2. Αυτό που έχει σημασία είναι η ζωή μας να είναι καλά νέα. Δεν μπορούμε να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο του Ιησού χωρίς την απτή μαρτυρία της ζωής (tweet του Φραγκίσκου, 14 Απριλίου 2013).

Τα καλά νέα γίνονται καλά νέα όταν αγγίζουν τις καρδιές μας. Όταν αλλάζουν τις ζωές μας, όταν τους δίνουν κατεύθυνση. Η ζωή μας είναι η καλή είδηση περισσότερο από τα λόγια μας.

Η αγιότητα του καθενός από εμάς, εμψυχωμένη από το Πνεύμα του, είναι το πρωταρχικό εργαλείο του Ευαγγελισμού. Ανήκουμε σε αυτή τη μεσαία τάξη της αγιότητας (ο Φραγκίσκος παραθέτει ένα γάλλο συγγραφέα) που καλείται να γίνει ο Λόγος που περνά μέσα από τις ανθρώπινες λέξεις μας. Ερώτηση: Πώς γίνομαι μέρος των καλών νέων;

  1. Ο Απόστολος Παύλος και οι πρώτοι μαθητές ήταν τόσο συνειδητοποιημένοι ως φορείς αυτών των καλών νέων που δεν φοβήθηκαν τον δρόμο του σταυρού στον οποίο τους οδηγούσαν. Ο Απόστολος Πέτρος, μη μπορώντας να μείνει σιωπηλός, ανακοίνωσε με αξιοσημείωτη αυτοπεποίθηση και σταθερή αποφασιστικότητα ότι υπακούει τον Θεό και όχι τους ανθρώπους (Πράξεις 5, 29 ; 4, 13-31).
  2. Αν η ζωή μας δεν είναι καλά νέα, πώς μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μεταδώσουμε την πίστη μας στην επόμενη γενιά; Ας μην είμαστε απλώς μια είδηση μεταξύ πολλών. Όταν είμαστε καλές ειδήσεις, όλος ο κόσμος μας θέλει. Μας ψάχνουν. Αυτή ήταν η εμπειρία της Μητέρας Τερέζας, της αδελφής Εμμανουέλας, του αββά Πιέρ και πολλών άλλων.
    Μη φοβάστε, ως χριστιανοί έχουμε μια ασφαλή δουλειά. Δεν θα μείνουμε ποτέ άνεργοι.
  3. Αλλά μόνο αν διατηρούμε στενούς καθημερινούς δεσμούς με τον Ιησού ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα, να Τον αναγνωρίσουμε κι εμείς, τότε μπορούμε να είμαστε τα καλά νέα. Είθε το Πνεύμα του Θεού να μας κρατάει σε κατάσταση εγγύτητας μαζί Του, σε κατάσταση λατρείας. Είθε να μας ενοχλεί, να μας αναστατώνει, να μας κάνει να εξωτερικευόμαστε ώστε να μας κρατάει σε εγρήγορση. Είθε να μας βοηθήσει να διατηρούμε τον Ιησού και τον τρόπο ζωής μας σε συνοχή, σε συμφωνία με τον τρόπο που ζούμε. ΑΜΗΝ.
  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments