Saturday, May 4, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΕορτή της Αγίας Τριάδας

Εορτή της Αγίας Τριάδας

Εορτή της Αγίας Τριάδας

Ομιλία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ
Με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Τριάδας
(Ματθαίος 28 / 16 – 20)

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Οι έντεκα μαθητές έφυγαν για τη Γαλιλαία, στο βουνό όπου ο Ιησούς τους είχε παραγγείλει να πάνε. Όταν τον είδαν, τον προσκύνησαν· μερικοί όμως είχαν αμφιβολίες. Ο Ιησούς τους πλησίασε και τους είπε: «Ο Θεός μού έδωσε όλη την εξουσία στον ουρανό και στη γη. Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα. Κι εγώ θα είμαι μαζί σας πάντα, ως τη συντέλεια του κόσμου». Αμήν.

1.Η εορτή της Αγίας Τριάδας που γιορτάζουμε σήμερα εισήχθη στον κύκλο του λειτουργικού έτους μόλις τον 14ο αιώνα.

Η αναφορά σε ένα Άγιο Πνεύμα, που κληροδοτήθηκε από τον Χριστό για να συνεχίσει την αποστολή Του, είναι πάντως καθιερωμένη στην Καινή Διαθήκη. Ήδη από την Παλαιά Διαθήκη γινόταν πολύς λόγος για ένα Πνεύμα του Θεού, μια δημιουργική πνοή ή ανάσα που δόθηκε στους προφήτες στο έργο τους για την δημιουργία μιας νέας γης και ενός νέου ουρανού, όπως το ονόμασαν ο Ησαΐας και ο Ιερεμίας. Η εορτή της Αγίας Τριάδας εμφανίζεται ως ευχαριστία της Εκκλησίας γι’ αυτόν τον Θεό που αποκαλύφθηκε σιγά-σιγά στην ιστορία και που θέλει να συνεχίσει να είναι παρών, να είναι παρών σε μας. Μακριά από το να είναι ένα αφηρημένο, εξωτερικό δόγμα, το τριαδικό δόγμα επηρεάζει στενά τη χριστιανική μας ζωή.

  1. Σήμερα, μια εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή, όταν λάβαμε τη δωρεά του Πνεύματος, η Εκκλησία μας καλεί να συλλογιστούμε το μεγάλο μυστήριο της Αγίας Τριάδας. Αυτά τα τρία θεία πρόσωπα που υλοποιούν και συνεπαίρνουν το όνειρο κάθε κοινότητας. Ένας πληθυντικός που σέβεται την προσωπικότητα κάθε ατόμου χωρίς να βλάπτει τη βαθιά ενότητα μεταξύ των μελών της ομάδας. Αυτό είναι το ιδανικό όλων των ζευγαριών: να είναι ένα ενώ παραμένουν δύο. Είναι επίσης το ιδεώδες κάθε κοινωνίας και κάθε έθνους: να είμαστε ένα και ταυτόχρονα να παραμένουμε πολλοί.
  2. Το μυστήριο της Αγίας Τριάδας, όπως όλα τα τυπικά χριστιανικά μυστήρια, δεν είναι αυθόρμητα προσιτό στην ανθρώπινη νοημοσύνη μας. Και όμως αυτό το μυστήριο είναι ένα από εκείνα που ανταποκρίνονται σε μια από τις βαθύτερες προσδοκίες της ανθρωπότητας: ενότητα στην αγάπη ή αγάπη στην ενότητα. Η Αγάπη είναι η πηγή και το θεμέλιο κάθε αληθινής ενότητας. Ο ίδιος ο Ιησούς θα το καταστήσει αυτό σαφές και θα μαρτυρήσει στους μαθητές Του ότι η ίδια η φύση της ύπαρξης του Θεού είναι η Αγάπη.
  3. Έτσι, αν σήμερα μιλάμε για την Αγία Τριάδα, δεν είναι επειδή ο Ιησούς έδωσε ένα μάθημα για την Αγία Τριάδα, αυτή η λέξη δεν υπάρχει στη Βίβλο, αλλά απλώς επειδή την έζησε. Μίλησε για τον Θεό ως πατέρα Του, αποκάλεσε τον εαυτό του Υιό του Θεού και μίλησε για το Άγιο Πνεύμα που Τους ενώνει. Πέρα από αυτόν τον αφηρημένο τύπο, λοιπόν, η Αγία Τριάδα σημαίνει ότι ο Θεός μας διδάσκει την αληθινή φύση των σχέσεων για τις οποίες όλοι μας βασικά πεινάμε και διψάμε. Ο άνθρωπος γίνεται αληθινά άνθρωπος μόνο όταν δίνει και παίρνει: ανταλλαγή και δώρο.
  4. Έτσι, όταν γιορτάζουμε έναν Θεό της κοινωνίας, έναν Θεό της σχέσης, μαθαίνουμε από Αυτόν το άνοιγμα στους άλλους, τον αμοιβαίο σεβασμό και το μοίρασμα που μπορεί να φτάσει μέχρι την ολοκληρωτική προσφορά του εαυτού μας.

Επομένως, δεν είναι μόνο θέμα λέξεων, αλλά πρωτίστως θέμα συμπεριφοράς. Δεν πρόκειται για μια απλή τελετή μαγικής αποτελεσματικότητας, ούτε για μια προσκόλληση σε ιδέες, αλλά για μια συγκεκριμένη μεταστροφή που με τη σειρά της γίνεται η καθημερινή μαρτυρία μιας ζωής σύμφωνης με το Ευαγγέλιο.

  1. Η γιορτή της Αγίας Τριάδας είναι επομένως ένα κίνητρο, ένα διαρκές κάλεσμα να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μετατραπούν στο είδος των σχέσεων που ζωντανεύουν τη ζωή του Θεού και διαμορφώνουν την παρουσία Του ανάμεσά μας.
  2. Αυτή η εορτή μας οδηγεί στο να αναγνωρίζουμε και να καλωσορίζουμε τις διαφορές των άλλων ως πλούτο, να σεβόμαστε τη θεμελιώδη ισότητα όλων των μελών του λαού του Θεού, εν ολίγοις να “φτιάχνουμε την εκκλησία” με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί ένδειξη της πολλαπλής αγάπης του Θεού μεταξύ των ανθρώπων.
  3. Είθε η πίστη στον Θεό μας, του οποίου το πρόσωπο είναι Τριαδικό, να είναι για όλους μας πηγή φωτός και ζωής για όλη μας τη ζωή.

Προσευχή: Κύριε Ιησού, τι υπέροχη εορτή αποτελεί το να να συνομιλούμε από καρδιάς μαζί Σου, αυτή την Κυριακή της Αγίας Τριάδας. Σε παρακαλώ, συνόδευσε με κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσευχής και βοήθησέ με να γίνω ένα πιο ευέλικτο όργανο στα χέρια σου. Η μόνη μου επιθυμία είναι να Σε ευχαριστήσω. Κύριε, γέμισε την καρδιά μου με τη χάρη Σου, ώστε να μπορέσω να εκπληρώσω πλήρως το θέλημά Σου στη ζωή μου.
Κύριε Ιησού, βοήθησέ με να κατανοήσω καλύτερα αυτό το μεγάλο μυστήριο της Αγίας Τριάδας. Ποτέ μην με αφήσετε να ξεχάσω ότι είστε συνεχώς εκεί και με παρακολουθείτε και αναζητάτε ό,τι με ενδιαφέρει περισσότερο. Το πιο σημαντικό είναι να με βοηθήσεις να Σε γνωρίσω καλύτερα και να Σε αγαπήσω καλύτερα, ώστε να μπορώ να κάνω αυτή την αγάπη πράξη στην καθημερινή μου ζωή. Αμήν.

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments