Saturday, April 20, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΠερίοδος της Ένδοξης Ανάστασης -7η Κυριακή μετά την Ανάσταση 5 Ιουνίου 2022

Περίοδος της Ένδοξης Ανάστασης -7η Κυριακή μετά την Ανάσταση 5 Ιουνίου 2022

Περίοδος της Ένδοξης Ανάστασης -7η Κυριακή μετά την Ανάσταση 5 Ιουνίου 2022

Να αγαπάτε όπως ο Ιησούς -Ιωάννης 13, 31 – 35

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου γεύματος που είχε ο Ιησούς με τους μαθητές του, όταν ο Ιούδας είχε φύγει, ο Ιησούς είπε: «Ήρθε τώρα η ώρα να φανερωθεί η δόξα του Υιού του Ανθρώπου κι ο Θεός να δοξαστεί εξαιτίας του κι αν ο Θεός δοξαστεί δι’ αυτού, τότε κι ο Θεός θα τον δοξάσει κοντά του, κι αυτό μάλιστα θα γίνει πολύ γρήγορα. Παιδιά μου, για πολύ λίγο θα είμαι ακόμη μαζί σας· θα με αναζητήσετε, και αυτό που είπα στους Ιουδαίους, πως δηλαδή εκεί που πηγαίνω εγώ εσείς δεν μπορείτε να ‘ρθείτε, το λέω και σ’ εσάς τώρα. Σας δίνω μια νέα εντολή, να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Όπως σας αγάπησα εγώ, να αγαπάτε κι εσείς ο ένας τον άλλο. Έτσι θα σας ξεχωρίζουν όλοι πως είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλο».

1.Η αγάπη που θα έχετε ο ένας για τον άλλον. Λόγω της πρόσκλησης του Θεού και ενός νόμου που είναι γραμμένος στην ίδια μας τη φύση, οδηγούμαστε να δώσουμε τον εαυτό μας ολοκληρωτικά. Η ολοκλήρωσή μας ως ανθρώπινα όντα απαιτεί μια αγάπη όπως αυτή του Ιησού Χριστού, μια αγάπη που κάνει τη ζωή μας δώρο. Αυτή η αυτοπροσφορά δεν μπορεί να παραμείνει ένα ιδεώδες, ούτε μπορεί να ευδοκιμήσει στο κενό. Η αυτοπροσφορά πραγματώνεται στις συνθήκες της καθημερινής ζωής. Πρέπει να “συμβαίνει” στο “εδώ και τώρα” της καθημερινής μας ζωής: στο σπίτι, στη δουλειά, στο σούπερ μάρκετ, στην ενορία, με τους γείτονές μας, με εκείνους που μας αγαπούν και εκείνους που δεν μας αγαπούν, με τον/την σύζυγό μας, με τα παιδιά μας, με τους γονείς μας, με τον ξένο, με τους φτωχούς. Η αληθινή αυτοπροσφορά δεν δικαιολογείται από απλά φιλανθρωπικά κίνητρα ή από μια καθαρά ανθρώπινη παρόρμηση αξιοπρέπειας και γενναιοδωρίας, όσο αξιέπαινη και αν είναι. Για έναν χριστιανό, η αυτοπροσφορά βρίσκει την πηγή και το νόημά της σε μια προσωπική και παθιασμένη σχέση με τον Ιησού Χριστό.

2.Ο ίδιος ο Θεός αυξάνει το δώρο μας τοποθετώντας την αγάπη Του στις καρδιές μας. Η ύψιστη πρόσκληση του Θεού προς την ανθρωπότητα είναι να μας δώσει τη δυνατότητα να αναλωθούμε στη φωτιά της αγάπης Του.

Δημιουργηθήκαμε κατ’ εικόνα του Θεού, ο οποίος είναι ο ίδιος ένα απόλυτο δώρο. Για να ανταποκριθούμε στην κλήση μας ως υιοί και κόρες του Θεού, ο Θεός πρέπει να τοποθετήσει μέσα μας αυτή την αγάπη, να την εδραιώσει με τη χάρη Του, να μας υποκινήσει με την έμπνευσή Του και να κάνει ο ίδιος, τις αδύναμες προσπάθειές μας για γενναιοδωρία να αποδώσουν καρπούς. Αν το ζητήσουμε αυτό με γενναιόδωρη καρδιά, ο Θεός δεν θα μας αποκηρύξει.

3.Η αγάπη του Χριστού δίνει μια τολμηρή ώθηση στην προσφορά μας. Η ανακάλυψη και η εκ νέου ανακάλυψη της θαυμαστής αγάπης του Χριστού για εμάς δίνει μια οριστική ώθηση στην αποφασιστικότητά μας να ζήσουμε αυτόν τον νόμο της προσφοράς. Ο Θεός, στον οποίο τίποτα δεν είναι αδύνατο, μας κάνει ικανούς για το αδύνατο. Πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε τα παραδείγματα ανήκουστης θυσίας με τα οποία είναι γεμάτη η ιστορία της ζωής των αγίων; Ας τολμήσουμε! Ας τολμήσουμε να αγαπήσουμε όπως μας αγάπησε ο Χριστός! Μας προστάζει να το κάνουμε και, όπως γνωρίζουμε, ποτέ δεν μας ζητά να κάνουμε κάτι πέρα από τις δυνάμεις μας. Αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε τον Θεό, και όσο περισσότερο χρειαζόμαστε τον Θεό, τόσο περισσότερο λαμβάνουμε από αυτόν.

Προσευχή: Κύριε, θέτω τον εαυτό μου στην παρουσία Σου σήμερα το πρωί. Πιστεύω σε Σένα με όλη μου την καρδιά. Βοήθησέ με να παραμερίσω όλους τους περισπασμούς και να αφεθώ πραγματικά σε σένα κατά τη διάρκεια αυτής της προσευχής. Ελπίζω σε Σένα, Κύριε, και σε αγαπώ. Η προσωπική και παθιασμένη αγάπη Σου για μένα είναι η ζωντανή πηγή που θα μου δώσει την ενέργεια και την επιθυμία να δίνω τον εαυτό μου όλο και περισσότερο στους άλλους και μέσω αυτών σε Σένα.
Βοήθησέ με να κάνω πράξη την εντολή της αγάπης σου όλες τις ημέρες της ζωής μου και σε όλες τις περιστάσεις.
Κύριε Ιησού, μέσω του δώρου της θείας φιλανθρωπίας που ενσταλάζεις στην καρδιά μου, επέτρεψε μου να αγαπώ τους άλλους με απόλυτη ειλικρίνεια. Επιτρέψτε μου να αγαπώ τους άλλους για τον εαυτό τους – όχι για τον εαυτό μου ή για τα δικά μου κρυφά συμφέροντα. Άναψε σε μένα τη φλόγα για τη σωτηρία των ψυχών. Βοήθησέ με να Σε κάνω γνωστό, ώστε να ανακαλύψουν και άλλοι την ακαταμάχητη καλοσύνη Σου. Βοήθησέ με να σε αγαπώ τόσο πολύ ώστε να μπορείς να μου ζητάς τα πάντα, ακόμη και τα αδύνατα. Αμήν.

  • Σελίμ Σφέιρ
    Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments