Friday, March 29, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΠερίοδος της Ένδοξης Ανάστασης, 4η Κυριακή μετά την Ανάσταση, Ο Ιησούς, πηγή...

Περίοδος της Ένδοξης Ανάστασης, 4η Κυριακή μετά την Ανάσταση, Ο Ιησούς, πηγή της επιτυχίας μας,Ιωάννης 21, 1-14

Περίοδος της Ένδοξης Ανάστασης, 4η Κυριακή μετά την Ανάσταση, Ο Ιησούς, πηγή της επιτυχίας μας,Ιωάννης 21, 1-14

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Αργότερα ο Ιησούς εμφανίστηκε πάλι στους μαθητές στην όχθη της λίμνης της Τιβεριάδας. Και να πώς εμφανίστηκε: Ήταν μαζί ο Σίμων Πέτρος, ο Θωμάς που λεγόταν Δίδυμος, ο Ναθαναήλ, που καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας, οι δύο γιοι του Ζεβεδαίου κι άλλοι δύο από τους μαθητές του. Τους λέει ο Σίμων Πέτρος: «Πηγαίνω να ψαρέψω». «Ερχόμαστε κι εμείς μαζί σου», του λένε εκείνοι. Βγήκαν έξω κι αμέσως ανέβηκαν στο πλοίο, αλλά όλη εκείνη τη νύχτα δεν έπιασαν τίποτα. Όταν πια ξημέρωσε, στάθηκε ο Ιησούς στο γιαλό, οι μαθητές όμως δεν ήξεραν ότι ήταν ο Ιησούς. Τους λέει τότε ο Ιησούς: «Παιδιά, μήπως έχετε κάτι για προσφάγι;» «Όχι», του αποκρίθηκαν. Εκείνος τότε τους λέει: «Ρίξτε το δίχτυ στη δεξιά μεριά του πλοίου και θα βρείτε ψάρια».

Πραγματικά, έριξαν το δίχτυ, και τα ψάρια ήταν τόσα πολλά, που δεν μπορούσαν να τραβήξουν το δίχτυ. Λέει τότε στον Πέτρο ο μαθητής εκείνος που ο Ιησούς τον αγαπούσε: «Ο Κύριος είναι!» Μόλις άκουσε ο Σίμων Πέτρος πως είναι ο Κύριος, ζώστηκε το ιμάτιό του, επειδή ήταν γυμνός, και ρίχτηκε στο νερό. Οι άλλοι μαθητές ήρθαν με το πλοιάριο, σέρνοντας το δίχτυ με τα ψάρια, γιατί δεν απείχαν από τη στεριά παρά εκατό περίπου μέτρα. Όταν αποβιβάστηκαν στη στεριά, βλέπουν εκεί αναμμένη μια ανθρακιά κι ένα ψάρι πάνω στη φωτιά, και ψωμί. Τους λέει ο Ιησούς: «Φέρτε από τα ψάρια που πιάσατε τώρα». Ανέβηκε τότε στο πλοίο ο Σίμων Πέτρος και τράβηξε το δίχτυ στη στεριά, γεμάτο μεγάλα ψάρια, για την ακρίβεια εκατόν πενήντα τρία. Κι ενώ ήταν τόσα πολλά ψάρια, το δίχτυ δεν είχε σκιστεί. «Ελάτε να φάτε», τους λέει ο Ιησούς. Και κανείς από τους μαθητές δεν τολμούσε να τον ρωτήσει, «εσύ ποιος είσαι;» γιατί ήξεραν πως είναι ο Κύριος. Έρχεται ο Ιησούς, παίρνει το ψωμί και τους το μοιράζει. Το ίδιο έκανε και με το ψάρι. Αυτή ήταν η τρίτη εμφάνιση του Ιησού στους μαθητές μετά την ανάστασή Tου.

  1. Με τον Ιησού, μια φαινομενική αποτυχία δεν είναι ποτέ οριστική. Πολύ συχνά αποθαρρυνόμαστε όταν αποτυγχάνουμε. Κάποιοι κατηγορούν τον Θεό επειδή πιστεύουν ότι ο Θεός τους έχει εγκαταλείψει.

Ο Πέτρος και οι άλλοι ήταν πολύ χαρούμενοι. Είχαν δει τοναναστημένο Ιησού. Ξεκίνησαν να ψαρέψουν ξανά, αλλά όλη τη νύχτα δεν έπιασαν ούτε ένα ψάρι.

Την αυγή, νιώθουν απογοητευμένοι. Η αποθάρρυνση μπορεί να γκρεμίσει τα ισχυρότερα θεμέλια, όπως οι σταγόνες παγωμένου νερού μπορούν να ραγίσουν έναν τσιμεντένιο τοίχο. Αν η αποθάρρυνση δεν αντικατασταθεί από μια σταθερή ελπίδα, μας καταστρέφει. Ο Πέτρος άκουσε τη συμβουλή «Ρίξτε το δίχτυ στη δεξιά μεριά του πλοίου». Ο Πέτρος είναι ανοιχτός σε αυτή την πρόταση. Το να διατηρούμε ανοιχτό μυαλό μας βοηθά να καταπολεμήσουμε την αποθάρρυνση, επειδή δεν ξέρουμε πάντα όλες τις απαντήσεις.

  1. Ο Ιησούς τους φέρνει πίσω στο θεμέλιο της ζωής τους: την αγάπη. Πάλευαν να βγάλουν τα δίχτυα από το νερό, όταν ο Ιωάννης, αυτός που αγαπούσε ο Ιησούς, αναφώνησε: “Ο Κύριος είναι!”. Ο Ιωάννης είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τον Ιησού, όπως κάθε απόστολος είχε μια προσωπική σχέση με τον Ιησού. Ο Ιησούς έδειχνε πάντα τη φιλία του με χειρονομίες, όχι μόνο με λόγια. Εδώ, θυμίζοντάς τους το πρώτο τους “ναι”, τους πλησιάζει με τρυφερότητα για να γεμίσει το κενό της καρδιάς τους. Μέσα από την αγάπη του Ιησού για τον καθένα από εμάς καταλαβαίνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε στα μάτια του Θεού.
  2. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αγάπη. Παραμένει για τον εαυτό του ένα ακατανόητο ον, η ζωή του στερείται νοήματος αν δεν λάβει την αποκάλυψη της αγάπης, αν δεν συναντήσει την αγάπη, αν δεν την βιώσει και αν δεν την κάνει δική του, αν δεν συμμετέχει έντονα σε αυτήν. Γι’ αυτό, όπως έχει ήδη ειπωθεί, ο Χριστός ο Λυτρωτής αποκαλύπτει πλήρως τον άνθρωπο στον εαυτό του… Ο άνθρωπος που θέλει να κατανοήσει τον εαυτό του στην ουσία δεν πρέπει να αρκείται σε κριτήρια και μέτρα για την ύπαρξή του που είναι άμεσα, επιμέρους, συχνά επιφανειακά και μάλιστα μόνο φαινομενικά, αλλά πρέπει, με τις ανησυχίες του, τις αβεβαιότητές του, ακόμη και με την αδυναμία και την αμαρτία του, με τη ζωή και τον θάνατό του, να πλησιάσει τον Χριστό. Πρέπει, τρόπον τινά, να εισέλθει στον Χριστό με όλο του το είναι, πρέπει να “οικειοποιηθεί” και να αφομοιώσει όλη την πραγματικότητα της Ενσάρκωσης και της Λύτρωσης για να βρει τον εαυτό του.
    (Ιωάννης Παύλος ΙΙ, Redemptoris Hominis, 10)

Προσευχή: Κύριε Ιησού, βοήθησέ με να βιώσω την αγάπη Σου για μένα, όχι με το μυαλό μου, αλλά με την καρδιά μου. Επιτρέψτε μου να ανταποκριθώ γενναιόδωρα σε αυτή την αγάπη. Αμήν.

+Σελίμ Σφέιρ
Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments