Tuesday, May 24, 2022
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΚήρυγμα Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

Κήρυγμα Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Σελίμ Σφέιρ

2η Κυριακή της Περιόδου των Θεοφανίων Ελάτε και θα δείτε Ιωάννης 1, 35-43 Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Την άλλη μέρα, ο Ιωάννης στεκόταν πάλι με δύο από τους μαθητές του και, καθώς είδε τον Ιησού να προσπερνάει, είπε: «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού». Οι δύο μαθητές τον άκουσαν να το λέει και ακολούθησαν τον Ιησού. Ο Ιησούς γύρισε και, βλέποντάς τους να τον ακολουθούν, τους είπε: «Τι θέλετε;» Κι αυτοί του απάντησαν: «Ραββί –που σημαίνει Διδάσκαλε– πού μένεις;» «Ελάτε και θα δείτε», τους λέει.

Πήγαν, λοιπόν, και είδαν που μένει, κι εκείνη την ημέρα έμειναν κοντά του· η ώρα ήταν περίπου τέσσερις το απόγευμα. Ο ένας από τους δύο που άκουσαν τα λόγια του Ιωάννη κι ακολούθησαν τον Ιησού ήταν ο Ανδρέας, ο αδερφός του Σίμωνος Πέτρου. Αυτός βρίσκει σε λίγο τον αδερφό του το Σίμωνα και του λέει: «Βρήκαμε το Μεσσία» –που σημαίνει το Χριστό. Και τον έφερε στον Ιησού.
Ο Ιησούς τον κοίταξε καλά και είπε: «Εσύ είσαι ο Σίμων, ο γιος του Ιωνά· εσύ θα ονομαστείς Κηφάς» –που σημαίνει Πέτρος.

1.«Ελάτε και θα δείτε». Ο Ιησούς χρησιμοποιεί τα ίδια λόγια για να καλέσει όλους τους μαθητές Του. Είναι ο Ιησούς που καλεί και εναπόκειται στον άνθρωπο να ανταποκριθεί. Κανένας από τους μαθητές δεν είναι όμοιος.
Προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλοι έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και ταλέντα. Ο Ιησούς επιλέγει τους μαθητές του ανάμεσα στους αμαρτωλούς, ακόμη και τους πιο σκληρούς. (Πάρτε το παράδειγμα του Ματθαίου, ενός φοροεισπράκτορα που είναι γνωστό ότι έκλεβε από τους Εβραίους.
Ο Ιησούς βλέπει πέρα από την αμαρτία. Βλέπει τις δυνατότητες του ατόμου και τον ανεβάζει στο υψηλότερο επίπεδο προσκαλώντας τον να γίνει μαθητής Του.
Θα μπορούσε να είχε επιλέξει πιο άγιους ή πιο έξυπνους ανθρώπους. Διάβασε τις καρδιές τους και είδε το γενναιόδωρο μυαλό τους που θέλει να γνωρίσει και να ζήσει την αλήθεια.

2.«Και έμειναν μαζί του».Η ελεύθερη απόφαση να ακολουθήσει τον Ιησού είναι η μεγαλύτερη στιγμή στη ζωή του μαθητή.
Ο Χριστιανός που κατανοεί τον σκοπό της ζωής του, γνωρίζει ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στο να πει «ναι» στον Ιησού. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι εύκολο, γιατί ο Ιησούς ζητά μια άνευ όρων δέσμευση και αυτό συνεπάγεται τρεις αρετές:
• Πίστη: απόλυτη πίστη στον Χριστό ακόμα κι όταν δεν καταλαβαίνουμε τα πάντα.
• Ταπεινοφροσύνη: γνωρίζοντας ότι χωρίς τον Χριστό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
• Θυσία: αποκόλληση της καρδιάς μας από τον κόσμο για να αγαπήσουμε τον Χριστό χωρίς επιφύλαξη

3.Η μια δέσμευση οδηγεί σε μια άλλη. Η ψυχή που επενδύει ελεύθερα τη ζωή της ακολουθώντας τον Χριστό είναι μάρτυρας της αλήθειας.
Όλοι οι άνθρωποι καλούνται να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να ζήσουν την αλήθεια, αλλά δεν το ακολουθούν όλοι. Η γενναιόδωρη απόφαση να ακολουθήσουμε τον Χριστό είναι πηγή ελπίδας και ενθάρρυνσης για τους άλλους. Λόγω του γενναιόδωρου «ναι» του Πέτρου και του Ανδρέα, πολλοί άλλοι έχουν μάθει, να αγαπούν και να ζουν την αλήθεια.
«Είναι αλήθεια ότι ο Θεός μας έδωσε ελευθερία· δεν επέβαλε την αγάπη του ή τους δρόμους Του σε κανέναν που δεν θέλει να Τον ακολουθήσει. Αλλά η επιλογή ενός δρόμου έξω από το σχέδιο και την αγάπη του Θεού είναι ένα απερίσκεπτο παιχνίδι στο οποίο ο Θεός δεν χρειάζεται να απαντήσει.
Κανένας άνθρωπος δεν είναι πιο ελεύθερος ή πιο καρποφόρος από τον άνθρωπο του Θεού.» (Πατέρας MarcialMaciel, LC, 3 Νοεμβρίου 1975)

Προσευχή:Κύριε, τα ξέρεις όλα. Γνωρίζεις τις ενδόμυχες σκέψεις και επιθυμίες μου. Ξέρεις τις ιδιότητές μου και τα ελαττώματα μου. Βοήθησέ με να είμαι αληθινός μαζί με εσένα, ειδικά όταν πλησιάζω στο μυστήριο της συμφιλίωσης ή όταν νιώθω ότι μου ζητάς κάτι. Κύριε, δώσε μου το κουράγιο να εξαγνίσω την καρδιά μου ώστε, να μην παραπονεθώ ποτέ ότι δεν μπορώ να σε βρω. Βοήθησέ με να δω ότι δεν είσαι εσύ που κρύβεσαι αλλά ότι είμαι εγώ που γυρίζω την πλάτη για να μην σε δω. Κύριε Ιησού, ξέρω ότι με καλείς. Με καλείς κάθε μέρα να σε ακολουθώ πιο κοντά. Δίδαξέ με να είμαι γενναιόδωρος. Βοήθησέ με να πω «ναι» στο σχέδιό Σου για τη ζωή μου.
Αμήν.

  • Σελήμ Σφέιρ Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου
Προηγούμενο άρθροKormatjitis 932
Επόμενο άρθροKormatjitis 933
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments