Monday, June 17, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΠαρουσιάστηκαν σύντομα βίντεο για τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου στο Υπουργείο Παιδείας,...

Παρουσιάστηκαν σύντομα βίντεο για τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Παρουσιάστηκαν σύντομα βίντεο για τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Πηγή: Ανακοινωθέντα Άρθρο – PIO

Ολιγόλεπτα βίντεο παραγωγής ΡΙΚ που αφορούν τις θρησκευτικές Ομάδες της Κύπρου παρουσίασε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Υπουργείου.

Η παραγωγή των 15 ολιγόλεπτων βίντεο υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) με το ΥΠΠΑΝ στο πλαίσιο των στόχων του Υπουργείου για τη στήριξη και προβολή των Θρησκευτικών Ομάδων της Κύπρου. Την προσπάθεια στήριξαν το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και τα Γραφεία των Εκπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τη συνέντευξη Τύπου χαιρέτισαν: ο δρ Κυπριανός Δ. Λούης, Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Γενικός Συντονιστής για Θέματα Θρησκευτικών Ομάδων εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, ο κ. Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας, ο κ. Γιαννάκης Μούσας, Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, Εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η κα Αντωνέλλα Μαντοβάνη, Εκπρόσωπος Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην εκδήλωση απηύθυνε, επίσης, χαιρετισμό η δρ Μαριλένα Καρυολαίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος του ΥΠΠΑΝ για την αναβίωση της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής Γλώσσας. Μετά τον χαιρετισμό του κάθε Εκπροσώπου, ακολουθούσε η προβολή βίντεο για την κοινότητα που εκπροσωπεί.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Γενικός Συντονιστής για Θέματα Θρησκευτικών Ομάδων δρ Κυπριανός Λούης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στόχος των 15 ολιγόλεπτων βίντεο υπήρξε μεταξύ άλλων η προβολή της ιστορίας, των πολιτισμικών και θρησκευτικών χαρακτηριστικών, της γλώσσας και της σύγχρονης παρουσίας των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στην Κύπρο». Τόνισε ότι «το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στέκεται αρωγός σε κάθε δράση που δίνει φωνή και αυξάνει την ορατότητα των ομάδων αυτών στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία». Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισέφεραν στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παραγωγής.

Στον χαιρετισμό του ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι «Η Κυβέρνηση, μέσα από καθορισμένη στρατηγική, με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτή που παρουσιάζεται σήμερα, καταδεικνύει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της στην ίση μεταχείριση των μελών των Θρησκευτικών Ομάδων και συνάμα τον σεβασμό της προς την ταυτότητα, τις αξίες και την ιστορία που έφεραν μαζί τους οι πρώτοι Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Μια ιστορία, η οποία έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του κάθε Κύπριου, και ταυτίζεται με τα δεινά που έχει περάσει ο τόπος μας μέσα από διάφορους κατακτητές». Τέλος, αφού συνεχάρη όλους τους συμβαλλόμενους φορείς τόνισε ότι «η επιτυχία των βίντεο και για τις τρεις θρησκευτικές ομάδες δεν αποτελεί μόνο ιστορική καταγραφή των όσων διαβίωσαν και διαβιούν οι συμπολίτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι στην Κύπρο αλλά είναι αδιαμφισβήτητα το μέσο και το εργαλείο, το οποίο θα ενώσει τις παλαιότερες γενιές με τις νέες. Είναι η οδός της ενημέρωσης, της ιστορικής γνώσης, της θρησκευτικής πεποίθησης, των εθίμων και των παραδόσεων που σιγά σιγά εκλείπουν. Είναι ουσιαστικά η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και η διατήρησή του για το μέλλον».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι «Το ΡΙΚ, ως όφειλε, αλλά και με μεγάλη προθυμία και χαρά, στηρίζει εμπράκτως αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την προβολή των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου». Πρόσθεσε δε ότι «η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του τόπου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες παντού, εντός και εκτός Κύπρου, σε όλες τις γενιές, κουλτούρες, θρησκείες και μειονότητες. Στέλνει το μήνυμά του παντού χωρίς να αποκλείει κανένα και στηρίζει την πολυπολιτισμικότητα». Σημείωσε, τέλος, ότι τα βίντεο θα προβάλλονται όλο τον Νοέμβριο από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και είναι επιπλέον διαθέσιμα για θέαση στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ.

Για τη σημασία της όλης δράσης για τις ίδιες τις κοινότητες και για την ευρύτερη κυπριακή κοινωνία μίλησαν οι Εκπρόσωποι των τριών Θρησκευτικών Ομάδων.

Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρθηκε σε μια σπουδαία μέρα για τον πολιτισμό του τόπου, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας. Σημείωσε παράλληλα ότι «οι τρεις κοινότητες της Κύπρου έχουν μέχρι σήμερα συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της». Τόνισε ακόμα τη βεβαιότητα του σχετικά με το ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα συνεχιστεί και με άλλες συναφείς πρωτοβουλίες που θα προβάλλουν τον πολιτισμό, την ιστορία και τη δράση των τριών κοινοτήτων.

Ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι «Η παραγωγή των βίντεο υπήρξε μια ιδιαίτερα σημαντική δράση για την αρμενική κοινότητα. Στη δράση αυτή συμμετείχαμε ενεργά, με σκοπό να προβάλουμε την κοινότητά μας και τον ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία. Παράλληλα, το υλικό που έχει παραχθεί αποτελεί πολύτιμο ψηφιακό υλικό, το οποίο θα βοηθήσει στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και πολιτιστικής παράδοσης. Σε μια εποχή της ανόδου του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, έχουμε μια τεράστια ευθύνη να καλλιεργήσουμε την ανεκτικότητα, να προβάλουμε τη διαφορετικότητα και να διαφυλάξουμε ταυτόχρονα την ταυτότητά μας». Σημείωσε ότι μέσα από τα βίντεο δίνεται, μεταξύ άλλων, η ευκαιρία στο τηλεοπτικό κοινό να ακούσει τη δυτική αρμενική γλώσσα, μία από τις επίσημα αναγνωρισμένες μειονοτικές γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελειώνοντας, εξέφρασε την ευχή ότι οι δράσεις που αφορούν την προβολή των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν.

Η Εκπρόσωπος των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ευχαρίστησε το ΥΠΠΑΝ για την πρωτοβουλία, το ΡΙΚ για τη δημιουργία και την προβολή των βίντεο και τον Επίτροπο Προεδρίας για τη στήριξη του. Επισήμανε ότι «η ιστορία της λατινικής κοινότητας είναι και μέρος της ιστορίας της Κύπρου και εισηγήθηκε όπως οι δράσεις τέτοιου είδους συνεχιστούν με τη φιλοξενία μελών των θρησκευτικών ομάδων σε εκπομπές του ΡΙΚ, όπου η θεματολογία το επιτρέπει».

Τέλος, η Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος για την αναβίωση της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής ανέφερε ότι το σκεπτικό για τα βίντεο που έχουν ως θέμα την κυπριακή αραβική ήταν να δημιουργηθεί κάτι σύντομο, περιεκτικό, με δυνατό μήνυμα που να κινητοποιεί τους θεατές. Τα βίντεο κινούνται στον διττό άξονα αποδοχή – εμπλοκή: αποδοχή της κυπριακής αραβικής ως μέρους της κοινής μας ιστορίας και εμπλοκή με την ανάληψη συλλογικής ευθύνης ως προς την προστασία και την αναβίωσή της.
ΙΠ

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments