Ανάπλαση χώρου λατρείας του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Μαρίνας στον Κορμακίτη

0
445

Ανάπλαση χώρου λατρείας του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Μαρίνας στον Κορμακίτη από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που επικοινωνώ σήμερα μαζί σας εκ μέρους της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, για να σας πληροφορήσω ότι, ο επιτυχών εργολάβος, την ερχόμενη Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 1:00 μετά μεσημβρίαν θα αρχίσει τις εργασίες για την ανάπλαση και αποκατάσταση του πιο πάνω χώρου λατρείας του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Μαρίνας στον Κορμακίτη.

Προτού ξεκινήσουν οι εργασίες ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κκ Σελίμ Σφέιρ θα κάνει τον καθιερωμένο παραδοσιακό αγιασμό.

Το όλο έργο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιδιόρθωση των υφιστάμενων θεμελίων της αρχαίας αυτής εκκλησίας, την ανεύρεση του αρχικού πατώματος που είναι περίπου 60 μ², τη δημιουργία πέτρινου Αγίου Βήματος, από πέτρες που ληφθούν από την περίγυρο του χώρου λατρείας , όπως ακριβώς ήταν η αρχική Αγία Τράπεζα.

Επίσης θα γίνει περίφραξη του ιερού αυτού χώρου και θα είναι προσβάσιμος προς όλους τους πιστούς για προσευχή και άναμμα κεριών.

Κάτω από το Άγιο Βήμα, θα τοποθετηθούν δύο εικόνες του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Μαρίνας και μία πέτρινη κούπα με άμμο για άναμμα κεριών.

Η πιο πάνω προσπάθεια ανάπλασης του αρχαίου αυτού χώρου λατρείας, εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της πολυδιάστατης στρατηγικής, της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και της στρατηγικής της για αναβίωση των θρησκευτικών μας παραδόσεων.

Εδώ σε αυτό τον ιερό χώρο, που άλλοτε ήταν αρχαίο παρεκκλήσι του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Μαρίνας, η προγιαγιάδες μας και οι πρόγονοι μας, προσέτρεχαν να ανάψουν το κερί της ελπίδας, για ανάρρωση των ασθενών παιδιών τους, μία παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στον αγιασμό όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Εκ μέρους της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Δρ Ιωάννης Καρής – Μέλος