Επιστημονική άποψη και εισηγήσεις για το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Κορμακίτη

0
334

Επιστημονική άποψη και εισηγήσεις για το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Κορμακίτη.

Του Ιωσήφ Χατζηιωσήφ -Πολιτικός Μηχανικός- Μέλος ΕΤΕΚ

Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Κέντρου Συνεργασίας Κορμακίτη (ΚΣΚ), αλλά με την ιδιότητά μου ως Πολιτικός Μηχανικός με πολύχρονη και ποικίλη εμπειρία στον κατασκευαστικό τομέα, θα ήθελα να παραθέσω την καθαρά εξειδικευμένη και τεχνική άποψή μου για το πολυσυζητημένο θέμα της κατεδάφισης του Δημοτικού Σχολείου Κορμακίτη. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόσκειμαι στην παράταξη του νυν Εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και δεν προέρχομαι από το χωριό Κορμακίτης, Θέλω να πιστεύω ότι αυτό βοηθά στις πιο κάτω αντικειμενικές εισηγήσεις μου.

Ανεξάρτητα του τι έχει προηγηθεί και ποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί και γιατί λήφθηκαν στο παρελθόν, η σημερινή κατάσταση του εναπομείναντα υφιστάμενου κτηρίου, λόγω της μη συντήρησης του για χρόνια είναι πολύ άσχημη.

Έχω την άποψη ότι πριν λίγα χρόνια κατεδαφίστηκε το καλύτερο μέρος του κτηρίου, το ανατολικό. Το εναπομείναντα δυτικό μέρος του κτηρίου ήταν και είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση σήμερα. Με βάση τον οπτικό έλεγχο που έχω διενεργήσει, και τις εμπειρίες μου, το κτήριο έχει χάσει τις φέροντες ιδιότητες του, ο οπλισμός (σίδηρο) έχει φθαρεί και καταστραφεί, σε μερικά σημεία 100%, το μπετόν έχει φθαρεί και έχασε επίσης τις ιδιότητές του.

Γενικά για να μπορέσει μια παλιά οικοδομή να επιδιορθωθεί, πρέπει τουλάχιστον να πληροί κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές. Στην περίπτωση του υφιστάμενου κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Κορμακίτη το βιώσιμο σημείο το έχουμε περάσει.

Παρόλα τα πιο πάνω, με ένα τεράστιο ποσό και με πολλούς κινδύνους μπορεί να δοκιμαστεί να επιδιορθωθεί ένα κτήριο άκρως επικίνδυνο και μη ασφαλές. Αν αυτή είναι η λύση, εισηγούμαι όπως το γίνει περίφραξη του κτηρίου και απαγορευτεί η είσοδος σε αυτό για λόγους ασφάλειας.

Έχοντας όμως μπροστά μας μία ειλημμένη απόφαση για την κατασκευή του Κέντρου Συνεργασίας Κορμακίτη, και υπογραμμένα συμβόλαια, κατά την άποψή μου, έχουμε δύο επιλογές:

ΕΠΙΛΟΓΗ 1 Λαμβάνοντας υπόψη τη συναισθηματική αλλά και συμβολική αξία του Δημοτικού Σχολείου Κορμακίτη θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε (πιστή αντιγραφή) μέρος του υφιστάμενου κτηρίου που θα αποτελείται από μία αίθουσα διδασκαλίας και το Γραφείο του Διευθυντή του παλιού Δημοτικού. Να ανοικοδομηθεί μερικά μέτρα πιο πέρα δημιουργώντας ένα μικρό μουσείο στις δύο αυτές αίθουσες με όλες τις αναμνήσεις. Αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί με εισφορές όσων έχουν έντονα συναισθήματα και όχι μόνο. Προς το σκοπό αυτό, εισηγούμαι προς τον Εκπρόσωπο να συσταθεί άμεσα ειδική επιτροπή όπου θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές για υλοποίηση της πιο πάνω εισήγησης. Με αυτή την επιλογή θα μπορεί να υλοποιηθεί το Έργο του Κέντρου Συνεργασίας στο χώρο αυτό.

ΕΠΙΛΟΓΗ 2 Δεν κατεδαφίζεται το κτήριο, δεν υλοποιείται το Έργο του Κέντρου Συνεργασίας στο χώρο αυτό και χάνονται τα λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ξεκινήσουν την προσπάθεια για ανεύρεση των πόρων για αναστήλωση του κτηρίου, εάν μπορεί να γίνει κατορθωτό λόγω της σημερινής του κατάστασης. Βλέποντας το χωροταξικό, έχω την άποψη ότι το νέο κτήριο δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη θέση λόγω των κτηματολογικών ιδιαιτεροτήτων.

Τροφή για Σκέψη………………Συμβιβασμό και Ενότητα !!!!

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε απορίες ή διευκρινίσεις.

Ιωσήφ Χατζηιωσήφ
Πολιτικός Μηχανικός
Μέλος ΕΤΕΚ