“Να γίνετε άγιοι γιατί εγώ είμαι άγιος”. Λέει η Αγία Γραφή.( Μέρος 2ον)

0
370

“Να γίνετε άγιοι γιατί εγώ είμαι άγιος”. Λέει η Αγία Γραφή.( Μέρος 2ον)

Του Πάτερ Αντουάν Ρούκκος – Εφημέριου του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη

ΙΙΙ-«Τα άγια δώρα προσφέρονται στους αγίους με τελειότητα με αγνότητα και με αγιοσύνη» λέμε στην Μαρωνιτική λειτουργία. Ποιος μπορεί να πει ότι είναι άγιος; Όσο μεγάλος ασκητής και αν είναι, όσο ηθικός άνθρωπος και αν θεωρείται. Εν τοιαύτη περίπτωση, ποιος μπορεί να μεταλαμβάνει το Άγιο Σώμα; Οι πιστοί που επιθυμούν την ένωσή τους με τον Θεό, που αγωνίζονται στην οδό της αγιότητας, που πορεύονται στον αγιασμό, που αγαπούν τον Θεό και αγωνίζονται για την μεταποίηση των παθών σε αρετές, μπορούν να προσέλθουν να μεταλάβουν γιατί προεδρεύουν προς την αγιότητα. Οι άγιοι υπάρχουν και στη σημερινή εποχή μας. Η αγιότητα δεν ανήκει στο μουσείο της Εκκλησίας. Η αγιότητα είναι προσωπική πρόσκληση του Θεού στον καθένα. Η αγιότητα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η μόνιμη και ανώτερη προτροπή της Εκκλησίας. Μόνο εντός της σωζόμαστε, λυτρωνόμαστε, αναπαυόμαστε.

Με τη βάπτιση μας ανήκουμε όλοι στο Σώμα του Χριστού η ταυτότητα μας είναι έργο αγάπης, θυσίας, ανιδιοτέλειας, εξαφανίσεως κάθε ατομισμού κάθε μορφής αλαζονικής αυτοπεποίθησης.

Το όραμα και ο στόχος τού κάθε χριστιανού πρέπει να είναι να φτάσει την αγιότητα. Αυτός ήταν τον κύριο στόχο των πρώτων χριστιανών οι οποίοι προέβαλλαν ένα διαφορετικό από το δικό μας φρόνημα. Το Ευαγγέλιο μας καλεί να γίνουμε άγιοι (Α΄ Πέτρ. 1, 16). Το ίδιο και ο Απόστολος Παύλος γράφει στους Κορινθίους: «Προς τους πιστούς της Εκκλησίας της Κορίνθου που ο Ιησούς Χριστός κάλεσε να γίνουν άγιοι» (1, 2).

Πολλοί θεωρούν ότι το να φτάσει κανείς στην αγιότητα είναι ένα άπιαστο όνειρο και γι᾽ αυτό το απωθούν από τη σκέψη τους ή νομίζουν ότι για την αγιότητα είναι προορισμένοι από τον Θεό κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι και δεν αφορά τους υπόλοιπους. Μα σε αυτή την περίπτωση φαίνεται σαν να κάνει ο Θεός διακρίσεις ανάμεσα στα πλάσματά Του. Τότε όμως ποιος ο λόγος της

ενανθρωπήσεώς ενσάρκωσής Του; Για να γίνουμε απλώς καλοί και ηθικοί άνθρωποι; Και το λέμε κατηγορηματικά: Για την αγιότητα και μόνο, είμαστε κεκλημένοι από τον Θεό. Η φράση: «τα Άγια Δώρα προσφέρονται στους Αγίους » που λέει ο ιερέας κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας λίγο πριν τη Θεία Κοινωνία σημαίνει ακριβώς αυτόν τον ξεχασμένο πόθο Ότι έχουμε τη βεβαιότητα πως κι εμείς μπορούμε να γίνουμε άγιοι. Καλούμαστε να ολοκληρώσουμε να συνεχίσουμε το μεταμορφωτικό και ανανεωτικό έργο του Χριστού στη γη.

Ο προορισμός μας δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν του Χριστού. και δεν έχει σημασία πόσα λάθη θα κάνουμε και πόσες πτώσεις θα έχουμε, αλλά πόσο πολύ μετανοήσαμε και πόσες φορές σηκωθήκαμε, κάνοντας πράξη το Ευαγγέλιο και πεινώντας και διψώντας για την αλήθεια του Χριστού καθώς η αγιότητα έρχεται στους γνήσιους αναζητητές της αλήθειας!

Γι᾽ αυτό ας μην απογοητευόμαστε κι εμείς όταν πέφτουμε σε αστοχίες και αμαρτίες, αλλά με τη συνείδηση ότι είμαστε αδύναμοι αλλά αγωνιζόμενοι άνθρωποι, να σηκωνόμαστε και να κάνουμε κάθε ημέρα «αρχή μετάνοιας» και πάντα να βρισκόμαστε στο δρόμο αυτό μέχρι να μας βρει το τέλος μας, μαχόμενοι κι όχι παραδομένοι. Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης λέει ότι όποιος θέλει να προχωρήσει στην πνευματική ζωή πρέπει να αγαπήσει το εγχείρημα περισσότερο από τη νίκη, θέλοντας να τονίσει τη μέγιστη αξία της προσπάθειας και του αγώνα.

Το ίδιο σημαντικό είναι να μην μένουμε προσκολλημένοι στα λάθη και τα παραπτώματα του παρελθόντος και να εγκλωβιζόμαστε ενοχικά σε αυτά, αλλά με κουράγιο και δύναμη να προχωράμε μπροστά κάνοντας νέα αρχή κάθε φορά που «παίρνουμε τη ζωή μας λάθος». Ο ληστής επάνω στο σταυρό την τελευταία στιγμή πριν πεθάνει μετανόησε και πρώτος απ᾽ όλους μπήκε στον Παράδεισο μαζί με τον Χριστό, κατά (Ματθ. 11, 12). Το τελευταίο λεπτό έλαβε τη σωτηρία γιατί είχε την τόλμη να ταπεινωθεί, να μετανοήσει και να ζητήσει τη συγχώρεση.

*Κύριε ξέρομε καλά ότι Έχουμε μια τεράστια ευθύνη και ύψιστη αποστολή: Να αναγεννηθούμε πρωτίστως εμείς άνωθεν, και αυτή την αναγέννηση να τη μεταδώσουμε στους συνανθρώπους γύρω μας. βοήθα μας για να συνεχίσουμε το δρόμο μας με θάρρος και υπομονή, για να επιζητούμε τη βασιλεία Σου και την επικράτηση του θελήματός Σου; Έτσι θα πετύχουμε τον επιθυμητό στόχο. μας .αμήν