Πασχαλινό μήνυμα Πατριαρχικού Διαχειριστή Θεοφιλέστατου Σελίμ Σφέιρ – 2021
Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη
Η ανάσταση του Ιησού Χριστού δεν ήρθε ξαφνικά. Ο Ιησούς προετοίμασε τους μαθητές Του. (Ματθ. 16,21).
Οι μαθητές του είναι αυτοί που θα φέρουν το όνομα του και θα αποτελέσουν το σώμα του Χριστού. (Κορ. Α’, 12,27).
Είναι αυτοί για τους οποίους φανερώθηκε. Τον έχουν αναγνωρίσει και τους έχει αναγνωρίσει.
1. Αυτά τα αμοιβαία διεισδυτικά βλέμματα αναγνώρισης, είναι το κλειδί της ταυτότητας μας ως Χριστιανοί. Είναι η ραχοκοκαλιά της ταυτότητας μας ως παιδιά του Θεού. Στον Ιησού Χριστό δεν υπάρχει μισό μέτρο. Υπάρχει μόνο ολότητα και αφθονία. Μπορεί να μην είμαστε σταθεροί Χριστιανοί, αλλά ανήκουμε στο Χριστό με όλη μας την καρδιά. Μπορεί να είμαστε μια αδιάφορη Εκκλησία αλλά είμαστε μια Εκκλησία στην ολότητα της. Από την πλευρά του Θεού, έτσι έχουμε αναγνωριστεί, από την αφθονία της χάρης που λάβαμε μέσω του θανάτου και της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Και είναι αυτό το διευσδυτικό βλέμμα που οι μαθητές
είδαν στον Αναστημένο Ιησού που τους διαμόρφωσε. Ένα βλέμμα που δεν κατηγορεί, ένα βλέμμα που δεν καταδικάζει, ένα βλέμμα που δεν ζυγίζει, ένα βλέμμα που συγχωρεί, ένα βλέμμα που ελευθερώνει, ένα βλέμμα που αγαπά, ένα βλέμμα που ενδυναμώνει, ένα βλέμμα που ζητά την ενότητα και την κοινωνία, ένα βλέμμα που θα ανανεώσει την αυτοπεποίθησή τους, γιατί ο Ιησούς Χριστός θα τους εμπιστευτεί την Παρουσία του στον κόσμο.
Από εδώ και πέρα, είναι μέσω των μαθητών Του που θα εμφανίζεται στους δικούς Του.
2. Μάλιστα, αδελφοί μου, διαμέσου της χειροτονίας, αλλά ιδιαίτερα διάμεσου της ιεραποστολικής εντολής που τους δίνει: « Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλους τους λαούς. Βαφτίστε τους στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα.» (Mατθ. 28,19). Σε αυτή την κλήση υπάρχει αναγκαστικά μια έξοδος, μια έξοδος από το εγώ του εαυτού μας για ένα άλλο χώρο. Όποιοι και αν ήταν οι λόγοι αυτής της εξόδου, αυτό έκαναν οι πρόγονοί μας και ήρθαν να εγκατασταθούν σε αυτό το όμορφο νησί της Κύπρου φέρνοντας μαζί τους τις εκκλησιαστικές τους παραδόσεις. τις οποίες εσείς διαιωνίζετε με πιστότητα στο κάλεσμα του Ιησού.
3. Αυτό το νησί σας έκανε Κύπριους ολοκληρωμένους και περήφανους για αυτό που είστε, και το Πνεύμα επιβεβαίωσε δια σας την Εκκλησία Του. Χάρη επίσης στην πιστότητά σας, αυτή η καθολικότητα της Μαρωνιτικής Εκκλησίας είναι ορατή. Ανεξάρτητα
από τον αριθμό μας, είμαστε η Εκκλησία του Αναστηθέντα Ιησού Χριστού. Μια ολοκληρωμένη κοινότητα, μια Εκκλησία με την πλήρη εκκλησιαστική της έννοια. Η παρουσία μας στην Κύπρο δεν μπορεί ποτέ να απομονωθεί ή να μειωθεί. Είμαστε με όλες τις άλλες κοινότητες, ένας ευγενής Κυπριακός λαός. Αν λείπει κάτι από μια οντότητα, τότε επηρεάζεται όλος ο λαός. Είναι καθήκον μας να είμαστε η μαγιά στη ζύμη και να αναζητούμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε την πολυμορφική μας διάσταση. Είναι αυτή που μας κάνει μοναδικούς. Είναι γι ‘αυτήν που δεν γιορτάζουμε το Πάσχα με τους Καθολικούς αδελφούς μας ώστε να είμαστε σε κοινωνία με τους Έλληνες αδελφούς μας στην πατρίδα μας. Και είμαστε σε κοινωνία χαράς, με τους μουσουλμάνους αδελφούς μας, μαρτυρώντας την ανθρώπινη αδελφότητά μας.
4. Αυτό είναι επίσης η ανάσταση του Ιησού Χριστού: Το βλέμμα που ρίχνουμε προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους, ένα βλέμμα γεμάτο με το όραμα του Ιησού Χριστού, το οποίο θα μεταμορφώσει τον κόσμο με την έξοδο μας προς τον κόσμο, παντού, σε όλες τις μορφές, σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς φόβο να φέρει τη χαρά της Αναστάσεως σε όλους χωρίς εξαίρεση.
5. Είναι κατ’ αυτό τον τρόπο που γινόμαστε παιδιά του Πατέρα μας που είναι στον Ουρανό και με αυτό γινόμαστε πιστοί στις εντολές Του. Και τότε λοιπόν υποσχέθηκε να έρθει και να ζήσει ανάμεσά μας. Οι υποσχέσεις του έχουν μόνο έναν εγγυητή, τον Ιησού τον Κύριό μας. Λέει, και κάνει.
6. Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, μαζί με τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής περιφέρειας, σας ευχόμαστε μια ευλογημένη γιορτή της Ανάστασης, σας μεταφέρω επίσης τις ευχές και τις ευλογίες του Πατριάρχη μας Καρδηνάλιου Béchara Raii που χαιρέτησε τους ιερείς σε μια συνάντηση (online) στη Μεγάλη Πέμπτη, και σας μεταφέρω την αγάπη και τις ευχές του Αρχιεπίσκοπου Ιωσήφ Σουέιφ που σας κρατά όλους στις προσευχές και στην καρδιά του. Αυτή η Ανάσταση είναι το κίνητρο της εκκλησιαστικής μας δέσμευσης, που εγείρει την προσοχή μας στους άλλους, που μας κάνει να συμμετέχουμε στη ζωή του νησιού, και μας κάνει χαρούμενους με εκείνους που χαίρονται και θλιμμένους με εκείνους που κλαίνε. Ο Απόστολος Παύλος μας καλεί να αναζητήσουμε τα αγαθά που βρίσκονται στον ουρανό και να αγωνιστούμε γι’αυτά, δηλαδή, να αναζητούμε σε όλα, τη χάρη που μας δόθηκε το πρωί του Πάσχα και την ημέρα του βαπτίσματός μας: η ζωή του Αναστηθέντα, μας έχει δοθεί, εναπόκειται σε εμάς να τη ζούμε ανά πάσα στιγμή της ύπαρξής μας. Εναπόκειται σε εμάς επίσης να την αναγγέλλουμε γιατί, όπως λέει ο Άγιος Πέτρος, « εμείς που φάγαμε και ήπιαμε μαζί Του μετά την ανάστασή Του από τους νεκρούς – αυτό είναι που ζούμε σε αυτή τη Θεία Ευχαριστία – μας ζήτησε να αναγγέλουμε και να μαρτυρούμε στους ανθρώπους» τα Καλά Νέα : Χριστός Ανέστη, αλληλούια, Αληθώς Ανέστη, αλληλούια!
Θεοφιλέστατος Σελίμ Σφέιρ
Πατριαρχικός Διαχειριστής Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών Κύπρου