Βιβλιο-προτάσεις – Του Αντώνη Μ. Φραγκίσκου

0
482

Βιβλιο-προτάσεις – Του Αντώνη Μ. Φραγκίσκου

Η Γραμματική της ομιλούμενης ελληνοαραβικής διαλέκτου των Μαρωνιτών του Κορμακίτη της Κύπρου

Το βιβλίο υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή ( PDF) στην ιστοσελίδα μας ( www.Kormakitis.net/portal) μαζί με άλλα βιβλία που αφορούν την κοινότητα στην βιβλιοθήκη Μαρωνιτών ( https://kormakitis.net/?page_id=6288)

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο :
https://kormakitis.net/wp-content/uploads/2016/02/%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%9F%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%92%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%94%CE%99%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%A4%CE%A9%CE%9D-%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%A4%CE%A9%CE%9D-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%9A%CE%9F%CE%A1%CE%9C%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A4%CE%97-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%9A%CE%A5%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A5.pdf

Γράφει ο Αντώνης Φραγκίσκου :

«Για όσους ενδιαφέρονται για τη Γλώσσα του Κορμακίτη! Ένας γραμματικός οδηγός με πίνακες, φωτογραφίες και πολλά-πολλά παραδείγματα!
Στέλνεται σε μορφή PDF σε όποιον το ζητήσει.

Λίγα λόγια:
Η παρούσα μελέτη αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην ελληνική γλώσσα, μιας οργανωμένης περιγραφής των γλωσσικών κανόνων που διέπουν την Ελληνο-αραβική διάλεκτο, που επί αιώνες ζούσε κι εξακολουθεί να ζει στον προφορικό λόγο των Μαρωνιτών του Κορμακίτη της Κύπρου.

Η συστηματοποίηση και κατανομή των γλωσσικών φαινομένων της Διαλέκτου έγινε με βάση την Αραβική (λόγω καταγωγής) αλλά με ουσιαστική καθοδήγηση της ελληνικής γραμματικής, λόγω της σαφέστατης επιρροής της, ως γλώσσα της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού και πολιτισμικά ισχυρότερης.

Το υλικό, βάσει του οποίου παρήχθη η Γραμματική αυτή, κατανέμεται: σε ηχογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις και συνομιλίες με κατοίκους του Κορμακίτη, σε εργασίες και μελέτες διαφόρων γλωσσολόγων για τη διάλεκτο καθώς και σε κείμενα που δημοσιεύτηκαν στον Κοινοτικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Πρόκειται για ένα “Σχεδίασμα Γραμματικής με στοιχεία Σύνταξης” όπως το συνέλαβε ο συγγραφέας του, συνεπώς πάντα ανοιχτό σε προσθήκες, αναπροσαρμογή και βελτίωση, που μοναδικό σκοπό έχει την υποβοήθηση του έργου που έχουν αναλάβει οι φορείς της Κοινότητας για τη διάσωση και την εκμάθηση της γλώσσας.

Διδάσκοντες και διδασκόμενοι, πέρα από το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που θα έχουν στη διάθεσή τους, μπορούν να ανατρέξουν στα θέματα του παρόντος πονήματος για εμπλουτισμό γνώσεων, για παρακολούθηση, αποσαφήνιση και επιβεβαίωση των κανόνων λειτουργίας και οργάνωσης της διαλέκτου.

Επιπρόσθετες πληροφορίες για την ιστορική πορεία των Μαρωνιτών της Κύπρου και τη γλωσσική τους διαδρομή, μπορεί να βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος σε σχετικές εργασίες και πηγές που καταγράφονται στο Βιβλιογραφικό Κατάλογο που επισυνάπτεται στο Επίμετρο.»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here