Monday, May 20, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΧριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ

” Η Ενσάρκωση: η κραυγή του Θεού για ανθρώπινη αξιοπρέπεια ”

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Η Ενσάρκωση είναι η πρωτοβουλία του Θεού Πατέρα προς τον άνθρωπο για να ξανακερδίσει την αξιοπρέπεια του η οποία αποτελείται από δύο έννοιες:

Η πρώτη είναι η πνευματική και θεολογική έννοια. Είναι όταν ζούμε σε αρμονία με τον Θεό, όταν ομολογούμε ότι ο Θεός είναι παρών. Είναι ο Κύριος της ιστορίας, της προσωπικής ιστορίας του καθενός μας. Είναι όταν ζούμε και εκπληρωνόμαστε με την χάρη του Θεού ο ‘Οποίος μόνος διασφαλίζει και ανανεώνει την αξιοπρέπεια μας ως αγαπημένα παιδιά Του.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια βιώνεται εσωτερικά και πνευματικά, όταν αναπτύσσουμε φιλία με τον Λόγο του Θεού που μας κάνει όλους μια καρδιά, μια ψυχή και μια οικογένεια. Εδώ ανακαλύπτουμε και πάλι την σημασία του μυστηρίου της συμφιλίωσης, ομολογώντας τις αμαρτίες μας, λαμβάνοντας τη χάρη της συγχώρεσης συμμετέχοντας στην Θεία Ευχαριστία, πνευματική τροφή των ψυχών μας. Καλούμαστε να εμβαθύνουμε στην πίστη δια μέσου της Χριστιανικής παιδείας ή οποία είναι πολύ περιορισμένη στις κοινότητες μας σε σχέση με την κανονική ακαδημαϊκή μόρφωση.

Η δεύτερη έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εκφράζεται δια της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Στην πράξη είναι κάθε πρωτοβουλία για να εργαστούμε για το κοινό καλό μακριά από κάθε εγωισμό. Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό για τις χιλιάδες ανθρώπων που είναι αφιερωμένοι και εργάζονται στην υπηρεσία της φιλανθρωπίας, για τους φτωχούς και τους απελπισμένους, τους δυστυχισμένους και τους μετανάστες, τους εγκαταλελειμμένους και τους περιθωριοποιημένους. Ας υπηρετούμε και εμείς σιωπηλά, με απλότητα και γενναιοδωρία όπως έκαμε η Αειπάρθενος Μαρία.

Αγαπητοί μου,

Τα Χριστούγεννα για μας, παίρνουν τον νόημα τους μέσα από αυτή την αλληλεγγύη προς όλους αυτούς που υποφέρουν την βία και την εμπορία, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα παιδιά. Ας εκφράσουμε την δέσμευση μας να είμαστε δίπλα τους, ελευθερώνοντας τον νου, την στάση μας και την ανθρώπινη κοινωνία από κάθε είδος διάκρισης και ξενοφοβίας. Υποδεχόμαστε το Θείο Βρέφος όταν συναντούμε όλους εκείνους τους οποίους η αξιοπρέπεια έχει πληγωθεί. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, καλούμαστε να ζήσουμε το βαθύ νόημα της «οικολογικής μεταστροφής» που ο Πάπας Φραγκίσκος ζητεί από όλο τον κόσμο μπροστά στις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει και αυξάνει παγκόσμια την φτώχια και συνεπώς την αδικία, με τις δυνατότητες συγκρούσεων και πολέμων να είναι ορατές. Ας μην ξεχνούμε ότι ο πλούτος της Δημιουργίας πρέπει να διανέμεται ισότιμα στους άνδρες και τις γυναίκες ως ισότιμους πολίτες «μιας κοινής κατοικίας».

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια διαφυλάσσεται, όταν εργαζόμαστε για την ειρήνη και την συμφιλίωση. Επιτρέψετε μου εδώ να σταθώ λίγο στην αγαπημένη μας Κύπρο όπου, δυστυχώς, η επίλυση του προβλήματος παραμένει στάσιμη, λόγω μεταξύ άλλων, την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας και όπου το παρών και το μέλλον ενός λαού και ενός έθνους μπορεί να θεωρείται εγγυημένο, μόνο όταν υπάρχει εμπιστοσύνη και αποδοχή.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια επικρατεί, όταν προωθούμε την ειρήνη και όταν εργαζόμαστε μέσα στο δυναμισμό την κοινωνικής δικαιοσύνης που κραυγάζει να σταματήσει η βία στις εμπόλεμες περιοχές και καλεί σε σταθερότητα και ευημερία. Δυστυχώς τα συμφέροντα των μεγάλων γίνονται ο μόνος σκοπός και η υφαρπαγή του πλούτου και των αγαθών, γίνεται ο μοναδικός στόχος των μεγάλων παιχτών στην σύγχρονη σκακιέρα. Κανείς δεν νοιάζεται πραγματικά για την τύχη των ανθρώπων, των ορφανών και των οικογενειών που τρέχουν να γλυτώσουν αντιμετωπίζοντας ανυπέρβλητους κινδύνους.
Προσευχόμαστε ιδιαίτερα σήμερα για τον Λίβανο που υποφέρει από την αδικία και την διαφθορά και για τον λαό του, που πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα.

Αγαπητά μου αδέλφια,

Ας λατρέψουμε και ας προσκυνήσουμε τον Ιησού Χριστό στον Οποίο μόνο αξίζει η λατρεία και σε κανέναν άλλον. Ας χαρούμε μαζί με την Αειπάρθενο Μαρία και τον Άγιο Ιωσήφ για την γέννηση του Σωτήρα, προσευχόμενοι για την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου και για όλες τις οικογένειες μας ώστε να ζουν με πίστη, συγχώρεση και ειρήνη.

Ας υψώσουμε ύμνο δόξας, τιμής και ευχαριστίας τώρα και πάντα στους αιώνες των αιώνων, Αμήν.

Καλά Χριστούγεννα

Λευκωσία, Χριστούγεννα 2019
† Ιωσήφ Σουέηφ
Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments