Θέλω να ενημερώσω τη Μαρωνιτική Κοινότητα ότι κατά τη σημερινή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κύριο Δημήτρη Συλλούρη, τον έχω πληροφορήσει για την απόφαση μου να ανοίξω διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση με θέμα την ανάγκη για αναβάθμιση και ενδυνάμωση του θεσμού του Εκπροσώπου.
Πιστεύω ακράδαντα ότι έφθασε η ώρα για έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που θα μας οδηγήσει στον αναγκαίο προβληματισμό για την αναζήτηση μιας πρέπουσας κατάληξης στο θέμα που θα συνάδει με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από το 2004 κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα, πολύ σωστά ως μια χώρα που σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα όλων της των πολιτών, έχει υπογράψει και κυρώσει τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Θεωρώ πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια αλλά και στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας για εκσυγχρονισμό των θεσμών στον τόπο μας θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του θεσμού των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με στόχο έναν πιο αναβαθμισμένο και ενδυναμωμένο ρόλο εντός του Κοινοβουλίου. Θέματα που πρέπει κατά την άποψη μου να συζητηθούν στα πλαίσια του διαλόγου είναι το δικαίωμα του λόγου και της ψήφου επί όλων των θεμάτων που αφορούν στις Κοινότητες που εκπροσωπούν, η δυνατότητα να εγγράφουν θέματα προς συζήτηση και να καταθέτουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προτάσεις νόμου για θέματα που άμεσα αφορούν και επηρεάζουν τις Κοινότητες τους καθώς επίσης και η συμπερίληψη τους στις διάφορες αποστολές της Βουλής των Αντιπροσώπων στο εξωτερικό, ειδικά σε αυτές όπου μπορούν να προσθέσουν αξία. Αυτά τα δικαιώματα διασφαλίζονταν άλλωστε με τη Συνταγματική ρύθμιση που έγινε το 1960 και κάλυπτε την Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση της οποίας ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας ήταν πλήρες μέλος. Είχε δηλαδή στο πλαίσιο της Κοινοτικής Συνέλευσης ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας όλα τα δικαιώματα, όπως τα υπόλοιπα μέλη της Συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένων όλων των πιο πάνω.
Αυτό που στην ουσία ζητούμε σήμερα είναι αυτό που είχαμε πριν 60 χρόνια και χάσαμε λόγω της διάλυσης της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης και της έκτοτε “κουτσουρεμένης” μεταφοράς των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Γνωρίζω ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Ούτε διακατέχομαι από ψευδαισθήσεις. Το έχουν άλλωστε επιδιώξει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοι μου χωρίς επιτυχία. Κρίνω ωστόσο πως οι συνθήκες σήμερα είναι πιο ώριμες από ποτέ. Και πιστεύω πως οφείλω αυτήν την προσπάθεια στην Κοινότητα, στην ιστορία της αλλά κυρίως στις μελλοντικές γενιές.
Επειδή ενδυνάμωση του θεσμού και του ρόλου του Αντιπροσώπου στη Βουλή των Αντιπροσώπων σημαίνει στην ουσία ενίσχυση της Μαρωνιτικής Κοινότητας. Σημαίνει όμως ταυτόχρονα και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως χώρας υπόδειγμα σε θέματα σεβασμού των Μειονοτήτων.
Ξεκινώ λοιπόν τον διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και την Κυπριακή Κυβέρνηση και θα σας κρατώ ενήμερους για την πορεία του θέματος. Είμαι βέβαιος για την στήριξη σας.