Ιστορικά στοιχεία για τον Άγιο Αντώνιο Κυθρέας και Άγιο Ρωμανό στο Βουνό

0
1223
AMC

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΥΘΡΕΑ – ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΟΥΝΟ

Από το ανεκτίμητης ιστορικής αξίας βιβλίο του Αείμνηστου Χωρεπισκόπου Μαρωνιτών Ιωάννη Φοραδάρη «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε με μια ιστορική αναδρομή πολύ πίσω στο χρόνο τις δύο αρχαίες Μαρωνίτικες μας εκκλησίες, τη μία του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου της Κυθρέας (Κεφαλόβρυσου) στην οποία έχουμε την ευκαιρία με τη βοήθεια του Θεού να βρισκόμαστε εδώ σήμερα και την άλλη του Αγίου Ρωμανού στο γειτονικό χωριό Βουνό.

Έτος 1570 (πριν 449 χρόνια)
Ο Πατριάρχης Ντουάχη μας πληροφορεί ότι ο Επίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ (1570-1588), κατάγετο από το μαρωνίτικο χωριό Κυθραία και ήταν παρών στη σύνοδο που εκάλεσε ο Πατριάρχης Μιχαήλ Ρίζζη το 1580 στο Καννουπήν του Λιβάνου.

Έτος 1593 (πριν 426 χρόνια).
Ο Πατήρ Ιερώνυμος Νταντίνι, Ιησουϊτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στους Μαρωνίτες της Κύπρου το 1593, αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι Μαρωνίτες της Κύπρου υπάγονται στην εξουσία του Πατριάρχη τους στο Λίβανο και έχουν 19 χωριά ανάμεσα στα οποία εντοπίζονται ο Άγιος Αντώνιος της Κυθρέας και ο Άγιος Ρωμανός στο χωριό Βουνό. Σε κάθε χωριό υπήρχαν δύο ή τρεις εκκλησίες τις οποίες και εξυπηρετούσαν πολλοί ιερείς.

Έτος 1652 (πριν 367 χρόνια).
Ο Πατριάρχης Ντουάχη, έστειλε τον Επίσκοπο Ηλία στην Κύπρο ,διότι ο μαρωνίτικος λαός, είχε πολλή ανάγκη αυτόν στην πνευματική του ζωή. Ο Επίσκοπος αυτός μύρωσε παιδιά στην Κυθραία και στο Βουνό και επίσης χειροτόνησε σε ιερέα τον Μιχαήλ για τον Κεφαλόβρυσο και τον Γεώργιον (γιο του υποδιακόνου Χάννα) για τον Άγιο Ρωμανό.

Έτος 1669 (πριν 350 χρόνια).
“Το 1669, εγώ ο ταπεινός των Επισκόπων, Στέφανος Ντουάχη, ήλθα στην Κύπρο να επισκεφθώ τα τέκνα μου και εχειροτόνησα εις την εκκλησία του Αγίου Ρωμανού στο Βουνό, διακόνους, ψάλτες και θυρωρούς.”

Έτος 1756 (πριν 263 χρόνια).
Ο Πατριάρχης Σίμων Αουάτ, μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, απέστειλε επιστολή στις 16 Ιουλίου 1756, προς τον Μέγα Βεζύρη της Κωνσταντινούπολης για να διατάξει την επιστροφή δύο εκκλησιών στους Μαρωνίτες. Της εκκλησίας της Παναγίας στην Κυθραία και του Αγίου Αντωνίου στον Κεφαλόβρυσο. Επιστράφηκε μόνο η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.

Έτος 1776 (πριν 243 χρόνια).
Κατά το έτος 1776 έστειλεν ο Αιδεσημότατος Βαρθολομαίος Σκάνταρ στον Επίσκοπο Ηλία Τζεμάϊελ Ελ Γάπρι, Επίσκοπο Κύπρου, έκθεση για την κατάσταση των Μαρωνιτών του νησιού και εξηγώντας τη κατάσταση και τον αριθμό αυτών. Σχετικά με την Κυθραία και τον Κεφαλόβρυσο αναφέρονται τα εξής: 78 Μαρωνίτες κατοικούν στην Κυθραία μαζί με τον ιερέα τους, ενώ στον Κεφαλόβρυσο κατοικούν 7 Μαρωνίτες και έχουν εκκλησία επ ονόματι του Αγίου Αντωνίου. Επίσης 7 Μαρωνίτες κατοικούν στο χωριό βουνό και έχουν εκκλησία του Αγίου Ρωμανού αλλά ιερέα δεν έχουν. Η εκκλησία έχει έσοδα από λίγα ελαιόδεντρα και 7 αίγες. ( Η έκθεση βρίσκεται εις το αρχείο του Πατριαρχείου σελ.504)

Έτος 1843 (πριν 176 χρόνια)
Το 1843 ο Επίσκοπος Μαρωνιτών Ιωσήφ Τζιάρζια επισκέφθηκε το χωριό Κυθραία και τον Άγιο Ρωμανό και έγραψε ιδιοχείρως πάνω στις Άγιες εικόνες του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Ρωμανού. Παρακαλώ τον Μακαριότατο όπως μας μεταφράσει στα ελληνικά τις επιγραφές του προκατόχου του Αρχιεπισκόπου Ιωσήφ Τζιάρζια το 1843.

Έτος 1848 (πριν 171 χρόνια)
Ο Επίσκοπος Ιωσήφ Τζιάρζια διόρισε τον κ. Χατζηκλήμη Πελεκάνο ως Εκκλησιαστικό Επίτροπο των Εκκλησιών του Αγίου Αντωνίου στον Κεφαλόβρυσο και του Αγίου Ρωμανού στο Βουνό.

Έτος 1868 (πριν 151 χρόνια)
Ο Επίσκοπος Ιωσήφ Τζιάρζια μύρωσε τις εκκλησίες του Αγίου Ρωμανού και του Αγίου Αντωνίου κατόπιν επιδιόρθωσης τους από τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο Χατζηκλήμη. Επίσης ο Επίτροπος αυτός έκανε δωρεά ένα θυμιατό με ημερομηνία 1836 ο οποίος χρησιμοποιείται στη σημερινή Θεία Λειτουργία. Παρακαλώ τον Εκκλησιαστικό μας Επίτροπο κ. Ιωάννη Καρή να μας τον παρουσιάσει.

Έτος 1952 (πριν 67 χρόνια).
Στο βιβλίο Η Ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου του Χωρεπισκόπου Ιωάννη Φοραδάρη αναφέρεται ότι «το 1952 σημειώθηκε μεγάλος σεισμός στην Κύπρο και έπεσαν οι τοίχοι της εκκλησίας και καταστράφηκε εντελώς. Ανοικοδομήθηκε όμως εκ νέου σε τοποθεσία 500 μέτρα μακρυά από τη πρώτη και εντός του κήπου της, η οποία είναι περιουσία της ίδιας εκκλησίας, από μία μεγάλη δωρεά το 1955 από τον Χατζηαντώνη Γιαμάκη, Κοινοτάρχη του χωριού Κορμακίτη και το υπόλοιπο ποσό πληρώθηκε από το ταμείο της εκκλησίας της Λευκωσίας».

Έτος 1974 (πριν 45 χρόνια)
Στις 11 Ιουλίου 1974 (3 μέρες πριν τα τραγικά γεγονότα του 1974) ο τότε Χωρεπίσκοπος Ιωάννης Φοραδάρης μαζί με τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο Αντρέα Μακρίδη , μετέφεραν όλες τις Αρχαίες εικόνες (16 στον αριθμό) από τις εκκλησίες του Αγίου Ρωμανού και του Αγίου Αντωνίου στο Βικαριάτο στη Λευκωσία. Έργο της θείας πρόνοιας για να μην χαθεί αυτή η πολύτιμη Πολιτιστική μας κληρονομιά. Για αυτή τους την σωτήρια πράξη ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ.Ιωσήφ Σουέηφ τους τίμησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2017.

Έτος 2015 (πριν 4 χρόνια)
Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου ανακαινίστηκε από την Επιτροπή των Αρχαίων Μαρωνίτικων Εκκλησιών μετά από μεγάλη δωρεά του αγαπητού μας καρδιοχειρούργου Δρ. Ρόλυ Χατζηρούσσου και άλλες μικρότερες δωρεές από τους πιστούς. Την εκκλησία μύρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ. Ιωσήφ Σουέηφ.

Οι παραδοσιακοί γιορτάρηδες των δύο εορτών είναι: για τον Άγιο Αντώνιο της Κυθρέας Η οικογένεια Ρόλη, Γιόλας, Σύλβας Αντώνη Χατζηρούσσου και για τον Άγιο Ρωμανό στο Βουνό οι κληρονόμοι του αείμνηστου Ιωσήφ Φραγκεσκούδη και της αδελφής του Χριστίνας Ηλία Κουμή Φοραδάρη.

Σημασία έχει να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε την αξία αυτών των 2 ιερών αρχαίων εκκλησιών μας και να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της Μαρωνιτικής πίστης . Με τη βοήθεια του Πανάγαθου , να γεμίσουμε τη ψυχή μας με ελπίδα και καρτερικότητα για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν. Σημαντική η ημέρα αυτή για όλους τους Μαρωνίτες και η τέλεση αυτής της θείας Λειτουργίας για τον Άγιο Αντώνιο και τον Εσπερινό για τον Άγιο Ρωμανό ακόμη πιο ιερή.

JAS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here