Saturday, May 18, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκπρόσωποςΔήλωση Εκπροσώπου Μαρωνιτών αναφορικά με τη Μονή Προφήτη Ηλία

Δήλωση Εκπροσώπου Μαρωνιτών αναφορικά με τη Μονή Προφήτη Ηλία

Πραγματοποίησα σήμερα το πρωί επίσκεψη στο Μετόχι του Προφήτη Ηλία στον Κοτσιάτη, όπου συνάντησα τον Άγιο Ηγούμενο της Μονής, σεβαστό Αββά Ιωσήφ Μιχαηλίδη.

Η επίσκεψη μου αυτή αποτελεί έμπρακτη συνέχεια της διαβεβαίωσης που έχω πρόσφατα δώσει, εκεί στα ιερά χώματα του Προφήτη Ηλία, ότι θα τεθώ επικεφαλής μιας νέας πρωτοβουλίας με τελικό στόχο την αναστήλωση και αποκατάσταση της πιο ιστορικής Μονής των Κυπρίων Μαρωνιτών.

Μαζί με τον Άγιο Ηγούμενο συζήτησα το θέμα σε βάθος και ενημερώθηκα λεπτομερώς για τις έως σήμερα προσπάθειες οι οποίες δυστυχώς, για διάφορους όπως μου ανέφερε λόγους, δεν έχουν καρποφορήσει. Άκουσα με προσοχή τα όσα με πάθος και παραστατικότητα μου εξιστόρισε και αφουγκράστηκα για άλλη μια φορά την αγωνία του ιδίου αλλά και του Τάγματος των Μοναχών για το μέλλον της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία. Μιας Μονής η ιστορία της οποίας είναι δια των αιώνων συνυφασμένη με τους αγώνες της Μαρωνιτικής Κοινότητας για επιβίωση στη νήσον Κύπρο. Μαζί με τον Αββά συμφωνήσαμε ότι η αναστήλωση της ιστορικής Μονής αποτελεί για όλους μας θέμα πρώτης προτεραιότητας και καθορίσαμε συγκεκριμένο σχεδιασμό για προώθηση της μεγάλης αυτής επιδίωξης.

Κατά τη συνάντηση είχαμε τη χαρά και την τιμή να βρίσκεται μαζί μας ο έντιμος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο κύριος Ζήνων Λιάτσος, υιός του αείμνηστου δικηγόρου Ελίκου Λιάτσου, οικογένεια με ιδιαίτερους δεσμούς με την Μονή Προφήτη Ηλία. Ο κύριος Υπουργός και ο κύριος Λιάτσος, με τις εύστοχες παρεμβάσεις τους, βοήθησαν στη διαμόρφωση ενός μετρημένου, συνετού και ρεαλιστικού σχεδιασμού τον οποίο συντονισμένα θα αναλάβουμε να υλοποιήσουμε.

Σε αυτή μας την προσπάθεια θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία και συνεννόηση τόσο με την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς όσο και τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου με τους οποίους σύντομα θα συναντηθούμε. Για μένα προσωπικά η αποκατάσταση της ιστορικής Μονής Προφήτη Ηλία δεν έχει μόνο ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική σημασία.

Είναι μια εξόχως συμβολική πρωτοβουλία που θα σημάνει την απαρχή της αναγέννησης των δύο Μαρωνίτικων χωριών που γεωγραφικά την αγκαλιάζουν. Του Ασωμάτου και της Αγίας Μαρίνας.

Ας είναι λοιπόν η πρωτοβουλία τούτη άλλο ένα έμβασμα στους ασταμάτητους αγώνες μας για αποστρατικοποίηση και επιστροφή στα άγια χώματά μας. Ας αποτελέσει η Μονή Προφήτη Ηλία την βάση και το εφαλτήριο για ζωή και ελπίδα στα δύο μαρτυρικά χωριά μας αλλά και για ολόκληρη τη Μαρωνιτική Κοινότητα της Κύπρου. Όλοι μαζί συλλογικά, υπεύθυνα και αποφασιστικά προχωρούμε.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments