Γενική Συνέλευση Σωματείου για την πολιτιστική κληρονομιά ‘’Kormakitis Trust’’

0
534

Με το μήνυμα ‘’Ο Κορμακίτης μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε’’ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου ‘’Kormakitis Trust’’, που διεξάχθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 στο οίκημα του αδελφικού σωματείου ‘’Ο Κορμακίτης’’ και η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στη συνέλευση παρευρέθηκαν άνω των 50 μελών του σωματείου, ενώ επίσης την τίμησαν με την παρουσία τους πρόεδροι άλλων οργανωμένων συνόλων του χωριού, όπως το Κοινοτικό Συμβούλιο Κορμακίτη, το σωματείο ‘’Ο Κορμακίτης’’, ο κυνηγετικός σύλλογος ‘’Η Λαότρυπα’’, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη και το σωματείο Χκί φι Σάννα.

Στον εναρκτήριό της χαιρετισμό η απερχόμενη πρόεδρος, κα. Αντουανέττα Κατσιολούδη, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του σωματείου καθώς και το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο για την ειλικρινή και καρποφόρα συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διάσωση και προβολή της ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς», τόνισε η κα. Κατσιολούδη, «όσο ο Θεός μας χαρίζει υγεία, δύναμη και υπομονή. Ο Κορμακίτης παραμένει για μας η παντοτινή μας πηγή και φάρος για ελπίδα και αγωνιστικότητα μέχρι την ευλογημένη ώρα της επιστροφής μας στην αγκαλιά του και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Ακολούθως, ο γραμματέας του ΔΣ, κος Αντώνης Σκούλλος, παρουσίασε με οπτικοακουστικά μέσα το έργο και την προσφορά του σωματείου και εξήρε την αγαστή συνεργασία με τους υπόλοιπους οργανωμένους φορείς του χωριού. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε γύρω από το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, που διαχειρίζεται το σωματείο, την οργάνωση πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων, τη συμβολή του σωματείου στην αναβίωση της γλώσσας του Κορμακίτη ΣΑΝΝΑ, την οργάνωση φωτογραφικού διαγωνισμού Τουλίπας, τη συμμετοχή του σωματείου σε διάφορες κοινοτικές εκδηλώσεις, την έκδοση και επιμέλεια διάφορων εντύπων πολιτιστικού περιεχομένου κ.α. Παρουσίασε, επίσης, τις προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους του σωματείου και τη συμμετοχή του στην κοινοτική προσπάθεια προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού στην ευρύτερη Κυπριακή και Ευρωπαϊκή κοινωνία. Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, ο κος Σκούλλος αναφέρθηκε στους νέους επιπρόσθετους στόχους του σωματείου για τα επόμενα τρία χρόνια, που είναι μεταξύ άλλων:

Α) Η συντήρηση και αναβάθμιση του Λαογραφικού Μουσείου και η ανάγκη εκμίσθωσης μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού.

Β) Η δημιουργία, επιμέλεια και έκδοση εντύπων για τον Κορμακίτη, που θα παρουσιάζουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τη γλώσσα, τη φύση κ.α. αυτού.

Γ) Η αναζωπύρωση του διαχρονικού ενδιαφέροντος δημιουργίας Φυσικών Μονοπατιών στον Κορμακίτη

Δ) Η στενότερη συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο στην προσπάθεια αναστήλωσης των παραδοσιακών βρυσών του χωριού και άλλων παρόμοιου παραδοσιακού χαρακτήρα έργων.

Ε) Η συμβολή του σωματείου στις προσπάθειες του Εκπροσώπου για δημιουργία Κέντρου Συνεργασίας στους χώρους του δημοτικού σχολείου.

Στη συνέχεια, ο ταμίας του σωματείου, κος Αλβέρτος Χατζηρούσος, παρουσίασε την οικονομική κατάσταση του σωματείου, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πόρων κυρίως για τη συντήρηση του Λαογραφικού μας μουσείου. Πήρε τον λόγο στη συνέχεια ο νομικός σύμβουλος του σωματείου, κος Νίνος Κέκκος, ο οποίος παρουσίασε τις νέες καταστατικές αλλαγές του σωματείου βάσει του νέου περί σωματείων και ιδρυμάτων νόμου, οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Καθότι η συνέλευση ήταν και εκλογική, τέθηκαν προς εκλογή νέου ΔΣ δεκατρείς υποψηφιότητες. Οι υποψήφιοι ανακηρύχθηκαν ως το νέο ΔΣ χωρίς εκλογές, αφού το καταστατικό προνοεί για 13 μέλη. Τα νέα μέλη του ΔΣ θα καταρτισθούν σε σώμα λίαν συντόμως και εντός του μηνός Ιουνίου.

Οι εργασίες της ΓΣ ολοκληρώθηκαν με δείπνο που πρόσφερε το σωματείο σε όλους τους παρευρισκόμενους και το οποίο τίμησε με την παρουσία του ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας, που μόλις είχε αφιχθεί από το εξωτερικό.

Σωματείο ‘’Kormakitis Trust’’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here