Friday, April 26, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκπρόσωποςΤρία χρόνια Εκπροσώπησης Γιαννάκη Μούσα – Δήλωση Εκπροσώπου

Τρία χρόνια Εκπροσώπησης Γιαννάκη Μούσα – Δήλωση Εκπροσώπου

Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από την εκλογή μου στο αξίωμα του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είμαι προσωπικά πολύ ικανοποιημένος από τις προσπάθειες, τις πρωτοβουλίες και το έργο που έχει έως σήμερα παραχθεί. Τα χρόνια που πέρασαν υπήρξαν χρόνια γεμάτα από δράση και δημιουργία σε όλα τα πεδία και σε όλα τα επίπεδα. Όλες μας οι προεκλογικές προτάσεις έχουν πλέον τροχοδρομηθεί και βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.

Εργαζόμαστε ασταμάτητα για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής στα χωριά μας Κορμακίτη και Καρπάσια, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον σε όλους ορατά και αισθητά. Η εγκατάσταση νεαρών οικογενειών στα χωριά μας αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών μας ενώ η με κάθε τρόπο στήριξη τους συνιστά πλέον βασική μας προτεραιότητα. Είναι σε αυτά τα πλαίσια που σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση προωθούμε το Σχέδιο Εγκατάστασης Νεαρών Οικογενειών στα χωριά μας, το οποίο προσδοκώ ότι πολύ σύντομα θα υιοθετηθεί και θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αγωνιζόμαστε με πάθος για την αποστρατικοποίηση των χωριών μας Ασώματος και Αγία Μαρίνα. Όπως επίσης και της Καρπάσιας όπου περίπου το ένα τρίτο των σπιτιών παραμένουν υπό κατοχή. Θέλουμε οι κάτοικοι και των τριών χωριών μας να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους και σταδιακά να δώσουμε ξανά ζωή στον Ασώματο και στην Αγία Μαρίνα. Ο στόχος εξαιρετικά δύσκολος καθ’ ότι όλες οι περιοχές βρίσκονται σε στρατιωτικές ζώνες, αλλά νιώθω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Με λεπτούς και υπεύθυνους χειρισμούς αισιοδοξώ ότι σύντομα θα δούμε βήματα που θα μας πείθουν ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Απαιτείται όμως πολλή υπομονή και επί τούτων των πολύ ευαίσθητων θεμάτων ζητώ την κατανόηση σας για την ανάγκη να γίνονται πολλά αλλά να λέγονται πολύ λίγα.

Δώσαμε τεράστιο βάρος στις νέες γενιές της Κοινότητας. Προωθούμε με συνέπεια την υλοποίηση δύο μεγαλεπήβολων έργων υποδομής που θα βοηθήσουν στη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στη νεολαία μας αλλά και στην οργανωμένη και στοχευμένη γνωριμία των νέων γενιών μας με τα χωριά και την ιστορία μας. Το πολυδύναμο κέντρο “Maronite Sporting Centre” στην Πάνω Δευτερά και το Κατασκηνωτικό Κέντρο Μαρωνιτών με έδρα τον Κορμακίτη. Το πρώτο με τη στήριξη του ΚΟΑ και της κυπριακής κυβέρνησης και το δεύτερο με τη συνεργασία και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχεδιασμοί για τα δύο αυτά mega projects βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένω ότι πριν το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουμε εξασφαλίσει τις πολυπόθητες άδειες και για τα δύο έργα.

Ταυτόχρονα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα σχολεία μας και προσπαθούμε συνεχώς για την ενίσχυση και αναβάθμισή τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε επιτύχει την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας και αρχίζουν τον επόμενο μήνα οι εργασίες για σταδιακή και ολική συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σχολείου Άγιος Μάρωνας. Παράλληλα δημιουργήσαμε και ενδυναμώνουμε το Δίκτυο Νεολαίας, τη διαδικτυακή πλατφόρμα των νέων, όπου έχουν μέχρι σήμερα εγγραφεί πέραν των 300 Μαρωνιτών νέων. Είναι αυτοί και οι δεκάδες άλλοι που θα εγγραφούν στο Δίκτυο αλλά και τα σωματεία μας, τα σχολεία μας και οι οργανώσεις νεολαίας μας που θα κληθούν να αξιοποιήσουν από την πρώτη μέρα τα έργα που σε λίγα χρόνια θα βρίσκονται στη διάθεση τους.

Σε ένα άλλο πεδίο προχωρούμε σταθέρα τις εργασίες και πριν το τέλος του χρόνου ολοκληρώνουμε και παραδίδουμε το έργο του Νέου Κοιμητηρίου Μαρωνιτών στην Ανθούπολη το οποίο θα ικανοποιεί τις ανάγκες της Κοινότητας για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Στο θέμα της αναγκαιότητας για συγκροτημένη χρηματοδότηση της Μαρωνιτικής Κοινότητας έχουμε για πρώτη φορά καταθέσει ενώπιον της κυβέρνησης ολοκληρωμένο Τριετές Σχέδιο Ανάπτυξης το οποίο καλύπτει τις ελάχιστες αναναπτυξιακές ανάγκες της Κοινότητας ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής. Το σχέδιο θα συζητηθεί κατά την επόμενη περίοδο με την κυπριακή κυβέρνηση και προσδοκώ πως θα γίνει δεκτό ως μια ιστορική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τα δεδομένα για τη Μαρωνιτική Κοινότητα. Την ίδια ώρα, μεθοδικά και συντονισμένα, προωθούμε πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης των χωριών μας Ασώματος και Αγία Μαρίνα. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι την ευλογημένη ώρα που οι συνθήκες θα μας το επιτρέψουν να προχωρήσουμε άμεσα.

Αυτό που ωστόσο περισσότερο με ενθουσιάζει σε αυτήν την Εκπροσώπηση είναι η πλατιά συμμετοχή του κόσμου στην πορεία και στο γίγνεσθαι της Κοινότητας. Βλέπω το σχέδιο μας για μια Κοινότητα της συμμετοχής και των πολλών να υλοποιείται και αυτό με γεμίζει ελπίδες πως σταδιακά οικοδομείται μια πιο δυναμική και πιο πληθωρική Μαρωνιτική κοινωνία που γνοιάζεται και που συμμετέχει, που στηρίζει αλλά και που απαιτεί. Προσπαθούμε και επιδιώκουμε στο μέτρο των δυνάμεων μας να είμαστε κοντά στις νέες γενιές και στον απλό κόσμο. Είναι επιθυμία, είναι πάντα χαρά μας να είμαστε κοντά στα παιδιά και κοντά στους ανθρώπους της Κοινότητας. Το παλεύουμε αν και είμαι βέβαιος πως δεν μπορούμε όσο και εάν το θέλουμε να ικανοποιήσουμε αυτόν τον στόχο στον απόλυτο βαθμό. Το πιο μεγάλο μας όπλο σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες είναι το ενωμένο μέτωπο σε επίπεδο θεσμών που έχουμε αυτά τα χρόνια συγκροτήσει. Η στενή και υποδειγματική συνεργασία με τους Κοινοτάρχες των χωριών μας, η συλλογική διαχείριση των θεμάτων και το κλίμα ευρείας συναίνεσης που επικρατεί στις τάξεις τις οργανωμένης Κοινότητας συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχή προώθηση των στόχων μας. Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος της εκκλησίας με την οποία επιδιώκουμε πάντα τις καλύτερες των σχέσεων. Σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου αξιολογούμε και προωθούμε διάφορα ζωτικής σημασίας θέματα. Στην εν γένει πορεία της Κοινότητας και στην προσπάθεια υλοποίησης των στόχων μας αναμφίβολα συναντούμε πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Χρειάζεται σύνεση και συνέπεια και σε πολλά θέματα απαιτείται ιώβεια υπομονή και επιμονή. Ο δρόμος σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και ούτε ποτέ θα είναι.

Έχουμε γνώση των δεδομένων και δηλώνουμε ότι διαθέτουμε την ισχυρή βούληση και τις αναγκαίες αντοχές έτσι που να προσπερνούμε τα προβλήματα, να βρίσκουμε λύσεις και να φθάνουμε στους στόχους. Με την ίδια λοιπόν αποφασιστηκότητα συνεχίζουμε και με την ίδια βεβαιότητα προχωρούμε. Όλοι μαζί, με τη μέγιστη δυνατή ενότητα να εργαστούμε για μια σύγχρονη και ισχυρή Κοινότητα. Για τα χωριά μας και τις νέες γενιές. Δύναμη μας η αγάπη και η εμπιστοσύνη σας. Θερμά σας ευχαριστώ.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments