Μνημόσυνο πεσόντων Μαρωνιτών και δέηση για ανεύρεση του αγνοουμένου Ρ.Κουμέττου

0
979

Τελέσθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Μάρωνα Μαρωνιτών στην Ανθούπολη το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Μαρωνιτών κατά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και έγινε δέηση για την ανεύρεση του αγνοουμένου εθνοφρουρό Ρογήρου Κουμέττου.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέιφ μαζί με τον εφημέριο του Αγίου Μάρωνα Πάτερ Ιωσήφ Ιωάννου Σκέντερ.

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκε ο έντιμος  Υπουργός Άμυνας κύριος Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο διευθύνον του προξενικού γραφείου της πρεσβείας της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Τσόλκας, ο εκπρόσωπος της κοινότητας μας κύριος Αντώνης Χατζηρούσσος, οι κοινοτάρχες και των τεσσάρων Μαρωνίτικων χωριών, ο βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ Κερύνειας κύριος Μάριος Μαυρίδης, ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Κυπριακή Μαρωνίτικη Αραβική κ. Κυπριανός Λούης,  αντιπρόσωποι από όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας , συγγενείς των πεσόντων και του αγνοούμενου και αρκετοί πιστοί.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη βουλή των αντιπροσώπων κύριος Αντώνης Χατζηρούσσος και τόνισε για το χρέος που έχουμε όλοι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Στη συνέχεια μίλησε ο Υπουργός Άμυνας ο οποίος αναφέρθηκε στη θυσία των ανθρώπων αυτών και τόνισε ότι είναι τεράστια το τίμημα για την Μαρωνίτικη κοινότητα. ( Σχετικό βίντεο μπορείτε να δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο)

Ακολούθως τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Αγίου Μάρωνα απήγγειλαν ποίημα για τον Αγνοούμενο Ρογήρο Κουμέττου το οποίο έγραψε ο δάσκαλος του σχολείου τους Κουμέττους Κατσιολούδης  και τραγούδησαν τα τραγούδια « Ο Βαγορής» και « Απουσίες». Την χορωδία διεύθυνε ο  μουσικός του σχολείου Δημήτρης Κωνσταντίνου.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης στο εξωτερικό της αυλής της εκκλησίας, όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων και του αγνοούμενου  έγινε τρισάγιο από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών κ.κ. Ιωσήφ Σουέιφ και έγινε κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια από τους επίσημους κατέθεσαν οι : Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέιφ,ο έντιμος  Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο  διευθύνων  του προξενικού γραφείου της πρεσβείας της Ελλάδας , κ. Ευάγγελος Τσόλκας, ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη βουλή των Αντιπροσώπων κ. Αντώνης Χατζηρούσος και ο βουλευτής Κερύνειας Μάριος Μαυρίδης .

Εκ μέρους των οικογενειών των πεσόντων και του αγνοούμενου στεφάνια κατέθεσαν οι πιο κάτω : εκ μέρους της οικογένειας του αγνοούμενου Ρογήρου Κουμέττου ο κ. Κουμέττος Κουμέττου, εκ μέρους της οικογένειας του Κυριάκου Τζιρκαλλή ο κ. Μιχάλλης Τζιρκαλλής, εκ μέρους της οικογένειας της Αναστασίας Τσουτσούκη ο κ. Αντώνης Τσουτσούκης, εκ μέρους της οικογένειας του Ιωσήφ Παπά ο κ. Ιωάννης Παπά, εκ μέρους της οικογένειας Αντώνη Παπά η κα. Αντωνία Παπά, εκ μέρους της οικογένειας της Αντουανέττας Βαρνάβα ο κ. Ρογήρος Βαρνάβα, εκ μέρους της οικογένειας του Ιωσήφ Φραντζή η κα. Μαρούλλα Φραντζή και εκ μέρους της οικογένειας του Ιωσήφ Σιμκάσση ο κ. Αντώνης Σιμκάσσης.

Εκ μέρους των κοινοτικών συμβουλίων των Μαρωνίτικων χωριών στεφάνια κατέθεσαν οι πιο κάτω :εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου του Κορμακίτη ο αναπληρωτής κοινοτάρχης κ. Βαλεντίνος Κουμέττου, εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου Ασωμάτου ο κ. Μάριος Χ΄΄Τζωρζής, εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου Καρπάσιας ο κοινοτάρχης κ. Χρίστος Χ΄΄Αντώνης και εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου Αγίας Μαρίνας ο κοινοτάρχης κ. Παρτελλής Χ΄΄Φεσάς.

Στεφάνια κατέθεσαν διάφορα σωματεία και οργανώσεις και αυτά ήταν :

Εκ μέρους του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα η διαυθύντρια του σχολείου κ. Γεωργία Σκορδή Σιαμμούτη και η πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου Κατερίνα Ζωνιά, εκ μέρους του σωματείου ο Κορμακίτης ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Χατζηρούσσος, εκ μέρους του σωματείου ΕΝΑ Ασωμάτου ο Αντώνης Φραντζιάς, εκ μέρους του Πολιτιστικού ομίλου Ασωμάτου Κερύνειας ο κ. Ιωσήφ Χ΄΄Ιωσήφ, εκ μέρους του συνδέσμου εκτοπισμένων Αγίας Μαρίνας ο κ. Τζιόζεφ Πέτρου, εκ μέρους του σωματείου Kormaklitis Trust o κ. Αντώνης Σκούλλος, εκ μέρους του 99ου συστήματος προσκόπων Μαρωνιτών ο κ.Τζιόζεφ Κοντός, εκ μέρους της Καθολικής Νεολαίας Μαρωνιτών Κύπρου ο κ.  Βασίλης Κουμέττου, εκ μέρους του Κέντρου Νεότητας Μαρωνιτών ο κ. Ιωσήφ Φράνσις και εκ μέρους της εκκλησιαστικής επιτροπής Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη ο κ. Ηλίας Ζωνιάς.

Μετά την κατάθεση των στεφάνων ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος και ακολούθησε δεξίωση στο προαύλιο της εκκλησίας.

Πεσόντες
Βαρνάβα Αντουανέττα
Παπά Αντώνης
Παπά Ιωσήφ
Συμκάσσης Ιωσήφ
Τζιρκαλλής Κυριάκος
Τζουτζούκη Αναστασία
Φραντζής Ιωσήφ
Αγνοούμενος
Ρογήρος Κουμέττου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here