Η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη των Μαρωνιτών στο Φλούδι

0
814

Από έγκυρες πληροφορίες της ιστοσελίδας μας που πήραμε, η Επιτροπή των Αρχαίων Εκκλησιών της Μαρωνίτικης Εκκλησίας σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Αγίας Μαρίνας προωθεί σχέδιο επισκευής μιας πολύ αρχαίας εκκλησίας των Μαρωνιτών, του Αγίου Ιωάννη στο χωριό Φλούδι.

Σύμφωνα με την ιστορική αναφορά στο βιβλίο του ¨Η Ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου» ο αείμνηστος Χωρεπίσκοπος Ιωάννης Φοραδάρης αναφέρει:

« Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη εις Φλουδί, ευρίσκεται δυτικά του χωριού Αγία Μαρίνα και νότια της Μονής Προφήτη Ηλία στο Μετόχι. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές το Φλουδί ήταν άλλοτε Μαρωνίτικο χωριό και η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη ήταν η ενοριακή εκκλησία του. Τώρα δεν υπάρχει πλέον αυτό το χωριό και από την εκκλησία παραμένουν μόνο κατεστραμμένοι τοίχοι.

Οι Μαρωνίτες όμως της Αγίας Μαρίνας επισκέπτονται αυτό το παρεκκλήσι στις 24 Ιουνίου έκαστον έτος , όπου άλλοτε ετελείτο Θεία Λειτουργία σύμφωνα με την παράδοση.

Από άλλες πληροφορίες που πήραμε μας πληροφορούν ότι η εγγραφή της Εκκλησίας αυτής έγινε το 1927 και είναι εγγεγραμμένη ως « Ο Άγιος Ιωάννης των Μαρωνιτών» Φλούδι.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε συνάντηση των δύο Επιτροπών , στην οποία προέδρευσαν οι δύο πρόεδροι των επιτροπών Δρ. Ιωάννης Καρής και Νίνος Ιωσηφίδης στην παρουσία των ιερωμένων , πνευματικών των δύο επιτροπών στην οποία συνάντηση συζητήθηκε το θέμα.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Ιωάννη Καρή για το θέμα , ο οποίος όμως δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο.

Η επιτροπή των Αρχαίων Μαρωνίτικων Εκκλησιών ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου για το θέμα αυτό .

H φωτογραφία στο άρθρο είναι από την σελίδα του Τόνη Σολωμού και βρίσκεται στο προαύλιο της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στο Φλούδι. Η ημερομηνία που έχει ληφθεί η φωτογραφία είναι στις 27 Απριλίου 2013. Στην ανάρτηση του ο Τόνης γράφει « Ιστορική αναπαράσταση του Λαζάρου στο ξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη –Περιοχή Αγίας Μαρίνας- μετά από 40 χρόνια σχεδόν).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here