Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα 2018 του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ

0
441

“Ο Θεός είναι Αγάπη. Το Όνομα Του είναι Εμμανουήλ”

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

Κατ’ αυτή την μεγάλη εορτή εύχομαι σε όλους σας Καλά Χριστούγεννα και ένα ευλογημένο, ειρηνικό νέο έτος γεμάτο υγεία, ευτυχία και αγάπη.

Αναπέμπουμε ευχαριστία στο Θεό για την συμπλήρωση 10 χρόνων επισκοπικής διακονίας όπου κλήθηκα να υπηρετήσω το Ευαγγέλιο και την Αγάπη Του σε αυτό το νησί και σε αυτή την κοινότητα. Σας διαβεβαιώνω για την καθημερινή μου προσευχή και επικαλούμαι την δική σας ώστε να βαδίζουμε μαζί στο δρόμο του Κυρίου μαρτυρώντας την Ενσάρκωση, την Ανάσταση και την Αγάπη Του.

Ο Θεός είναι Αγάπη. Το Όνομα Του είναι Εμμανουήλ.

Ο Θεός της αγάπης ενσαρκώθηκε και ονομάστηκε Εμμανουήλ, ο ‘Θεός μεθ’ ημών’. Το ‘μεθ’ ημών’ φανερώνει την απέραντη αγάπη προς όλους εμάς, προς όλους τους ανθρώπους γιατί Αυτός είναι ο Σωτήρας του κόσμου.

Μαζί με τον Χριστό βρισκόμαστε στη ζωή που ανανεώνεται συνεχώς. Το παλιό εξαφανίζεται και το νέο αρχίζει. Είναι μια Διαθήκη αιώνιας αγάπης που μας έκανε και μας κάνει αγαπητά παιδιά Του, καλεσμένα να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε. Η αγάπη, αυτή είναι η γιορτή, είναι τα Χριστούγεννα, είναι η Ενσάρκωση του Κυρίου ο Οποίος από αγάπη ήλθε να κατοικήσει ανάμεσα μας, είναι το ταξίδι που κάνουμε ώστε η ζωή μας να έχει ένα νέο νόημα, χρώμα και ουσία.

Η συμμετοχή μας στο συμπόσιο της Ευχαριστίας είναι η δυναμική της αγάπης του Θεού και της αγάπης του ανθρώπου. Το βάπτισμα μας, το οποίο ανανεώνουμε μέσα στα δάκρυα της μετάνοιας, είναι η πηγή της σταθερότητας και της χαράς μας καθώς επίσης και το κίνητρο μας για να μαρτυρούμε μέσα στο κόσμο ότι ο Χριστός είναι η νέα ζωή. Το ιεραποστολικό μας καθήκον είναι η ενσάρκωση της αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο που αναμένει από εμάς μια λέξη ειλικρίνειας, μια υπηρεσία, μια βοήθεια και μια συμπόνια.

Καλούμαστε να γονατίσουμε, να σκύψουμε ταπεινά μπροστά Του και μπροστά σε κάθε συνάνθρωπο μας για να ζήσουμε την ομορφιά, το μήνυμα της φάτνης της Βηθλεέμ που είναι η καρδιά, ο νους και η θέληση του κάθε ανθρώπου πάνω σε αυτή την γη. Ας γίνουμε μια πνευματική φάτνη μέσα στην οικογένεια μας, στην κοινότητα και την κοινωνία μας όπου θα μπορεί να γεννηθεί ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός που μας περιμένει να φωνάξουμε «Ελ θε Κύριε, Μαράναθα».
«Ελ θε Κύριε και κάνε μας εργάτες ειρήνης»

Στην Κύπρο, στον Λίβανο και σε όλη την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής όπου γεννήθηκε ο Χριστός μας, καθένας έχει δικαίωμα να ζήσει ειρηνικά, με ευημερία και σταθερότητα και με σεβασμό στη ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ναι αδελφοί μου,

Προς αυτό το σκοπό θα εργαστούμε ώστε το έργο που πρόσφατα όλοι μαζί ολοκληρώσαμε με την ίδρυση του κέντρου BetMoroun στην νέο ανακαινισθείσα Αρχιεπισκοπή μας, να γίνει ένα σημείο διαλόγου και συναπαντήματος όχι μόνο για την κοινότητα μας αλλά και την κοινωνία γενικότερα και για να γνωρίσει κανείς καλλίτερα την ιστορία και την ζωντανή παράδοση της Μαρωνιτικής μας Εκκλησίας.

Αν και το μίσος και ο πόλεμος θερίζει και η δύναμη του ισχυρού κυριαρχεί επί του αδυνάτου και του φτωχού, εμείς σήμερα, ας ακούσουμε το χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο άγγελμα των Αγγέλων και ας εργαστούμε για ένα καλλίτερο αύριο. Ας στοχαστούμε και ας προσευχηθούμε, ας ελευθερωθούμε από την αμαρτία και την υποκρισία και ας ακούσουμε την κραυγή του πονεμένου από τον ανθρώπινο εγωισμό για « να γνωρίσουμε την αλήθεια και η αλήθεια θα μας ελευθερώσει» ( Ιω 8:32)

Αυτή τη Άγια Νύκτα ζητούμε από το Θείο Βρέφος να λυτρώσει την καρδιά μας και να μας κάνει μικρά παιδιά ώστε να κατανοήσουμε την αγάπη Του που είναι το αληθινό νόημα της Ενανθρώπισης Του.

Μιλώντας για μικρά παιδιά, πρόσφατα έμεινα βαθιά συγκινημένος από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Άγιος Μάρωνας παρακολουθώντας την Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους που είχε θέμα μια ιστορία αγάπης που η πληγωμένη κοινωνία μας έχει τόσο ανάγκη να την βγάλει από την λήθη. Όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν τι είναι η αγάπη, αυτά πολύ απλά και σοφά απάντησαν ότι « αγάπη είναι να νοιάζεσαι, να αγκαλιάζεις, να σέβεσαι, ν’ ακούς, να βοηθάς. Αγάπη είναι η δικαιοσύνη, η καλοσύνη, η φιλία, η ειρήνη. Η αγάπη είναι ο Χριστός».

Αξίζει λοιπόν να αγαπάς?

Η αγάπη έχει μακροθυμία και καλοσύνη. Αυτός μου αγαπάει δε περηφανεύεται, δεν είναι εγωιστής αλλά μετέχει στην χαρά για το σωστό και την αλήθεια. Η αγάπη και το ελπιδοφόρο μήνυμα γεννιέται ξανά στη γη.

Ας χαρούμε και ας ευφρανθούμε ψάλλοντας με τους αγγέλους « Αλληλούια, γεννήθηκε για μας Σωτήρ, ελάτε προσκυνήστε»

Καλά Χριστούγεννα

Λευκωσία, Χριστούγεννα 2018
† Ιωσήφ Σουέηφ
Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here