Sunday, May 19, 2024
ΑρχικήΚορμακίτηςΕιδήσειςΗ τέχνη της ξερολιθιάς στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η τέχνη της ξερολιθιάς στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η τέχνη της Ξερολιθιάς, δηλαδή η κατασκευή των δόμων, αναβαθμίδων, το κτίσιμο της πέτρας με απλά λόγια , βρίσκεται πλέον στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε σχετικό ρεπορτάζ την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου , στις ειδήσεις του SIGMA TV , αναφέρονται τα πιο κάτω:

« Την τέχνη της ξερολιθιάς στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας ενέκρινε με τα επαίνων η διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO. Η Κύπρος κατέχει εξέχουσα θέση στην κατηγορία αυτή μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία»

Στο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ιδιαίτερα οι αναβαθμίδες σχετίζονται με τον κόπο και τον μόχθο των ανθρώπων των χωριών και κυρίως υπάρχουν στα ορεινά της Κύπρου.

Παρουσιάζουμε το θέμα αυτό διότι και στο χωριό μας από τα παλιά χρόνια υπήρχαν οι ξερολιθιές και υπήρχαν οι μάστορες που τις κατασκεύαζαν. Σήμερα έχει γίνει σημείο αναφοράς σε όλα τα σπίτια του Κορμακίτη και κυρίως οι αναβαθμίδες αυτές υπάρχουν έξω από σπίτια, εκκλησιές και κοιμητήρια του χωριού μας. Είναι αισθητή η παρουσία των αναβαθμίδων στον Κορμακίτη.

Πρέπει ο Κορμακίτης αυτή την παράδοση να την διαφυλάξει και πρέπει να μπει μέσα στα χωριά της Κύπρου που διατηρούν την τέχνη της ξερολιθιάς.

Για να δείτε το σχετικό βίντεο κάντε κλικ ΕΔΩ

https://www.facebook.com/kormakitisnet/videos/272368490292484/

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments