Αγίου Γεωργίου του Σπόρου- Μια γιορτή, μια παράδοση, μία οικογένεια…

0
4219
DCIM100MEDIADJI_0028.JPG

Πόσο δύσκολο είναι όταν φεύγουν οι παλιοί να μάθεις τις ρίζες σου, να γνωρίσεις τους συγγενείς σου αλλά και ταυτόχρονα να μάθεις στα παιδιά σου την δική σου παράδοση.

Ο Άγιος Γεώργιος του Σπόρου, μια γιορτή την οποία γιορτάζουν κυρίως σε χωριά, που είναι συνδεδεμένη με τη γη και με τους κόπους και μόχθους των ανθρώπων αυτών.Στον Κορμακίτη για δεκαετίες εορτάζεται την ημέρα της, 3 Νοεμβρίου , στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου που βρίσκεται στην παραλία του Κόρνου.

Παράδοση της μέρας αυτής οι γεωργοί έπαιρναν τους σπόρους τους όπου ο ιερέας τους ευλογούσε.

Μια εορτή κληρονομική που σήμερα εορτάζεται από τρεις διαφορετικές οικογένειες που όμως έχουν την ίδια καταγωγή, τι ίδιες ρίζες όσο και αν φαίνεται παράξενο, την οικογένεια Δκιόλιες.

Τον 1ον χρόνο εορτάζει η οικογένεια Κατσιολούδη-Πατίσσιες, τον δεύτερο χρόνο η οικογένεια ΣΙαμμούτιες και Πατρσαρίες και τον τρίτο χρόνο η οικογένεια Παπάες-Τζορζικάς-Καλαμόκολοι. Τρεις διαφορετικές οικογένειες που όμως έχουν την ίδια ρίζα και αυτή η ρίζα είναι η οικογένεια Δκιόλιες.

Η γιορτή αυτή ανήκε στην οικογένεια Δκιόλιες και συγκεκριμένα την γιορτή αυτή την γιόρταζαν ο Ηλίας Διόλας ( Φιτσούης) μαζί με την αδελφή του Χαρικλού ( μητέρα της Μαριάννας Σιαμμούτη- Χατζιτονίνας) και την ξαδέλφη τους Πατίσσενα ( Κατσιολούδη). Όσο και αν προσπάθησα δεν μπόρεσα να βρω ποιοι ήταν οι γονείς της Πατίσσενας . Ο Πατέρας του Ηλία Διόλα ( Φιτσούη) ήταν ο Τζιοβάννης Διόλας και ήταν αδέλφια με τον πατέρα της Πατίσσενας.

Ο Ηλίας Διόλας από την πρώτη του γυναίκα ( η οποία έφτανε από την οικογένεια Πατσάες) έκανε 3 παιδιά, την Μαρίτσα, την Χριστίνα και τον Τζιοβάννη Διόλα ( Πατσαρή). Έδωσε την γιορτή στον γιό του Τζιοβάννη Διόλα( Πατσαρή). Η Πατίσσενα έδωσε την γιορτή της στα παιδιά της Πετρή, Χαννίκα και Μιχάλη( Κουτσιουμπλή).

Η Χαρικλού έδωσε την γιορτή στην μονοκόρη της Μαριάννα Σιαμμούτη -Χατζιτονίνα η οποία άφησε την γιορτή σε όλα της τα παιδιά.

Στην γιορτή αυτή μπήκε και η οικογένεια Παπάες- Τζορζικά-Καλαμόκολοι όταν τους έβαλε ο ίδιος ο Ηλίας Διόλας ( Φιτσούης). Η Τσσερκεζού, μητέρα του Τζορζικά, Ηλία Παπά, Ιάκωβου, Αντώνη Καλαμόκολου και Τσιαπουρού , ήταν θεία του Φιτσούη και του ζήτησε όπως την βάλει και αυτή στην γιορτή. Όταν πέθανε η πρώτη γυναίκα του Φιτσούη έμεινε για 12 χρόνια χήρος και δυσκολευόταν να κάνει την γιορτή και έτσι έβαλε και τη Θεία του η οποία παρέμεινε μέσα στην γιορτή και είναι κληρονόμοι πλέον και αυτή στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου, στην γιορτή του Κορμακίτη.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη, κάποιοι από τους κληρονόμους καθόρισαν τους εορταστές από την οικογένεια ενώ κάποιοι όχι.

O Πατσαρής καθόρισε κληρονόμο της γιορτής αυτής τον πρωτότοκο του Ηλία Διόλα , ο Πέτρος Κατσιολούδης τον πρωτότοκο του γιό Αντώνη Κατσιολούδη ( Πίστα) και αυτός τον πρωτότοκο του Πέτρο Κατσιολούδη ( Πίστα) . Για τις υπόλοιπες οικογένειες  δεν έχω βρει κάτι στα βιβλία της εκκλησίας  του Κορμακίτη.

Μέσα από αυτή την έρευνα, συζητώντας με διάφορους ηλικιωμένους για να μπορέσω να βγω μέσα από όλα αυτά τα οικογενειακά δέντρα μου ανάφεραν αρκετές ιστορίες. Σε μια από αυτές μου ανάφεραν ότι το Φιτσούην , ο Ηλίας ΔΙόλας πήγε στον Β παγκόσμιο πόλεμο και πιάστηκε αιχμάλωτος. Στην προσπάθεια τους να περάσουν από ένα ποταμό, δυσκολεύονταν διότι τα νερά ήταν βαθιά και ο ποταμός ορμητικός. Τότε τάχθηκε στον Άγιο Γεώργιο του σπόρου ότι θα τον λειτουργεί κάθε χρόνο και τα νερά χαμήλωσαν , ο ποταμός δεν ήταν πλέον ορμητικός και κατάφεραν να περάσουν στην απέναντι όχθη.

Μια γιορτή, μια παράδοση, μια οικογένεια ….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here