Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επισκέφθηκε τα Μαρωνίτικα χωριά την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2018

0
730

Τα Μαρωνίτικα χωριά επισκέφθηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2018, επίσημη αντιπροσωπεία του ΔΗ.ΣΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη βουλή των αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Μούσας.

Η αντιπροσωπεία επισκεύθηκε πρώτα την Αγία Μαρίνα, από μακριά, καθώς είναι αδύνατη η είσοδος σε αυτή, τον Ασώματο, και αυτό από έξω, αφού και σε αυτό είναι αδύνατη η είσοδος και κατέληξαν στον Κορμακίτη όπου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ μίλησε στο σύλλογο προς τους εγκλωβισμένους και επανεγκατεσταθέντες.

Ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών δώρισε στον κύριο Νεοφύτου ένα ομοίωμα του Τιμίου Σταυρού της Καρπάσιας και αναφερόμενος σε αυτόν του είπε: «σήμερα οι Μαρωνίτες συνεχίζουν τον αγώνα και την προσπάθεια τους να διατηρήσουν τα χωριά τους στη ζωή μέχρι την ευλογημένη ώρα της πολυπόθητης επανένωσης της πατρίδας μας» και ότι «οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την κοινότητα ήταν άοκνες και ασταμάτητες…θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση γιατί αυτό που διεκδικούμε είναι η φυσική επιβίωση της Μαρωνίτικης κοινότητας σε αυτό τον τόπο, όπου ζει και δημιουργεί για 1200 χρόνια. Με την ευκαιρία», θέλω να σας ευχαριστήσω για το προσωπικό σας ενδιαφέρον, αλλά και του κόμματος σας, για τα θέματα και τα προβλήματα των Μαρωνιτών, για τα οποία είστε καλός γνώστης εφόσον η επαφή σας με την Μαρωνίτικη κοινότητα είναι συνεχιζόμενη και σταθερή.»

Στην απάντηση του ο κύριος Αβέρωφ δήλωσε στον κύριο Μούσα ότι: «Ευχαριστώ αγαπητέ μου Γιαννάκη για το δώρο σου. Δεν έφερα δώρο. Έφερα όμως κάτι που αξίζει όλα τα δώρα του κόσμου. Την αγάπη μου για τους Μαρωνίτες που θα μείνει για πάντα.»

Ο κύριος Νεοφύτου τόνισε ότι οι εγκλωβισμένοι ήταν η αιτία να κρατηθούν οι Μαρωνίτες σε αυτή την γη και πρέπει να τους δοθεί η κάθε στήριξη.

Μετά την ομιλία στο σύλλογο ο Κύριος Νεοφύτου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών και στη συνέχει επισκέφθηκε την Καρπάσια. Εκεί των υποδέχθηκαν ο Κοινοτάρχης Καρπάσιας κύριος Χριστάκης Χατζιαντώνης και η επικεφαλής της τοπικής Αρχής κυρία Γιαννούλα Ορφανού. Η αντιπροσωπεία του ΔΗ.ΣΥ επισκέφθηκε την εκκλησιά του Τιμίου Σταυρού όπου και προσκύνησαν τον Τίμιο Σταυρό Καρπάσιας και ξεναγήθηκαν στο χωριό. Στο τέλος τόσο ο Εκπρόσωπος όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ αναφέρθηκαν στους κατοίκους της Καρπάσιας και τους ανάφεραν ότι θα στηρίξουν τον αγώνα τους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ σε δημοσίευμα του στα μέσα Κοινωνικής δικτύωσης ανάφερε τα πιο κάτω:

« Η αγάπη των Μαρωνιτών για τον τόπο τους με συγκινεί. Τους ευχαριστώ για την σημερινή φιλοξενία. Το μήνυμα τους το πήρα & ήταν ξεκάθαρο. Να παραμείνουμε πιστοί αγωνιστές για την επανένωση. H απάντηση μου: «Όχι μόνο θα παραμείνω αλλά θα είμαι & μπροστάρης στον αγώνα για δικαίωση.»

« Η κ Χριστίνα,97 ετών,η γηραιότερη εγκλωβισμένη στον Κορμακίτη & η κ Χρυστάλλα,90 ετών,εγκλωβισμένη επίσης. Δεν έφυγαν ούτε μέρα από το 74 & κράτησαν μαζί με τους άλλους εγκλωβισμενους,ζωντανή την Μαρωνίτικη κοινότητα. Για όλους αυτούς θα συνεχίσω τον αγώνα για την απελευθέρωση.»

Να αναφέρουμε ότι κατά την επίσκεψη του κύριου Αβέρωφ Νεοφύτου στο οίκημα της Εκκλησίας υπήρχε στα τραπέζια ένα φυλλάδιο με διάφορα αιτήματα από τους εγκλωβισμένους το οποίο δεν ανέφερε ποιος το έγραψε. Ως ιστοσελίδα για σωστή ενημέρωση του κόσμου παρουσιάζουμε αυτό το φυλλάδιο

« Αιτήματα των Εγκλωβισμένων
1.Αύξηση επιδόματος εγκλωβισμού λόγω αύξησης των φόρων ( ρεύματος και νερού)
2.Επαναφορά του νόμου για κάλυψη των θέσεων του δημοσίου από τα παιδιά των εγκλωβισμένων, αγνοουμένων και πεσόντων. Ο νόμος προνοεί το 1/10 των θέσεων.
3.Άμεση επανεγκατάσταση των [παιδιών των εγκλωβισμένων βάση του σχεδίου στα χωριά μας
4.Μεταφορά του δικαιώματος επιδότησης των εγκλωβισμένων Γεωργοκτηνοτρόφων στα παιδιά τους. Η καλλιέργεια των χωραφιών γίνετε από τα παιδιά λόγω γήρανσης των γονιών τους.
5.Αύξηση των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που τους αποστέλλονται. Έλεγχος της ποιότητας τους.
6.Ιατρική κάλυψη σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια όταν αυτό κρίνεται επείγον.
7.Τίτλοι ιδιοκτησίας σε δικαιούχους που κατέχουν οικίσκους σε προσφυγικούς συνοικισμούς στις ελεύθερες περιοχές.

Για να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του προέδρου του ΔΗ.ΣΥ στην Καρπάσια κάντε κλικ ΕΔΩ

Για να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Προέδρου του ΔΗ.ΣΥ στον Κορμακίτη κάντε κλικ ΕΔΩ

Η ιστοσελίδα μας μετέδωσε ζωντανά μέσω του καναλιού της στο YouTube την Θεία Λειτουργία αλλά και μέσω του Facebook τις ομιλίες που έγιναν στρο οίκημα της Εκκλησίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here