Monday, May 20, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΟι ψάλτες στον Κορμακίτη κάτω από το Ιερό Βήμα καθημερινά εκτός Κυριακής

Οι ψάλτες στον Κορμακίτη κάτω από το Ιερό Βήμα καθημερινά εκτός Κυριακής

Εδώ και μία εβδομάδα στην καθημερινή Θεία Λειτουργία που παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση έχουμε δει ότι στο ιερό βήμα δεν υπάρχουν ψάλτες. Χθες την Κυριακή όταν πήγε ο πρώτος ψάλτης τον κατέβασαν κάτω, μετά όταν έφθασε ο δεύτερος ψάλτης δεν του είπαν τίποτε και ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία με συζητήσεις και διαξιφισμούς μεταξύ των ψαλτών και του ιερέα για τα μικρόφωνα.

Στην καθιερωμένη του ομιλία ο εφημέριος του Κορμακίτη ανάφερε ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίζει την μικροφωνική και τα μικρόφωνα και τόνισε ότι καθημερινά κανείς δεν θα ανεβαίνει στο Ιερό βήμα.

Σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης η ομάδα Macakrún Tel δeca αναφέρθηκε για την κατάσταση αυτή με τους ψάλτες και την παράδοση μας  και συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους:

« Όσο και να μας λυπεί η αναφορά σε αυτό το ζήτημα δυστυχώς δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε. Πριν αρκετό καιρό είχε γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι ψάλτες από τα πλάγια του ιερού βήματος του Αγίου Γεωργίου από τον εφημέριο του ναού. Λόγο αντίδρασης τότε από τον κόσμο και τους ψάλτες έκανε δεύτερες σκέψεις και επέτρεψε να παραμείνουν οι ψάλτες στις θέσεις τους. Μια παράδοση που τουλάχιστον για τον ναό μας από το 1930 που κτίστηκε διατηρήθηκε μέχρι και τις μέρες μας. Μια παράδοση που από ότι φαίνεται κάποιος/κάποιοι μεθοδικά προσπαθούν να αλλοιώσουν και να μετατρέψουν την εκκλησία μας από Μαρωνίτικη με Αραμαϊκόφωνη και παραδοσιακή λειτουργική σε Μαρωνίτικη Ελληνόφωνη αλλά και εκμοντερνισμένη, διώχνοντας ψάλτες, εισάγοντας αρμόνια, ελληνοποιόντας πανάρχαιους ψαλμούς και το τελευταίο φρούτο τοπικής τους παραγωγής, κάνοντας και κάνοντας και κέικ με κεράκι στην Θεομήτωρ.

Καλούμε τον εφημέριο, Αρχιεπίσκοπο, την αφανή εκκλησιαστική επιτροπή να σεβαστούν επιτέλους τις εκκλησιαστικές μας παραδόσεις και να σταματήσουν αυτό τον υπόγειο πόλεμο άμεσα. Η εκκλησιαστική επιτροπή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει επιτέλους ενεργό ρόλο και να προστατεύσει την Κυπριακή Μαρωνιτική λειτουργική η οποία δυστυχώς έμεινε να διατηρείτε μόνο στην εκκλησία του χωριού μας αφού οι υπόλοιπες ενορίες υποτάχτηκαν στον ετσιθελισμό του ιερατείου.

Αναμένουμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα επανέλθουμε με ανακοινώσεις αλλά και ενέργειες αν χρειαστεί.»

Το βίντεο από την ομιλία του εφημέριου την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

 

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments