Από τις ομορφιές του τόπου μας – Ipomoea imperati- Η Ιπομέα η στολινοφόρος

0
1223
AMC

Ψάχνοντας στην γη του Κορμακίτη πολλά είναι τα σπάνια είδη της χλωρίδας και της Πανίδας της γης μας. Ο πλούτος είναι τόσο μεγάλος που χρειάζεται χρόνια για να τον μελετήσεις και να τον καταγράψεις. Κανείς δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα , απλά όλοι λέμε « είναι έναν φκιόρον τζιαι τούτον».

Σε μια επίσκεψη στον Κορμακίτη με φίλους που ασχολούνται με την χλωρίδα και την πανίδα της Κύπρου κατάλαβα τον μεγάλο πλούτο που έχουμε. Όμως , μήπως, λέω, μήπως, υπάρχει ετσιθελική παραγνώριση του Κορμακίτη και δεν αναφέρεται πουθενά σε αυτά τα θέματα? Εάν πάρουμε παράδειγμα την Τουλίπα την Κυπριακή αναφέρονται στο Διόριος και στα Πάναγρα και όχι στον Κορμακίτη. Στην μελέτη για το πιο πάνω φυτό αναφέρεται η Αγία Ειρήνη και όχι ο Κορμακίτης. 1000 με 1500 φυτά Παγκύπρια και τα 100 τουλάχιστον βρίσκονται στον Κορμακίτη.

Το φυτό αυτό είναι μέσα στο Κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου. Στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.) αναφέρει ότι « Το Κόκκινο Βιβλίο της Κυπριακής Χλωρίδας της Κύπρου αποτελεί προϊόν ερευνητικής δραστηριότητας που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας στα πλαίσια του ερευνητικού Έργου ΚΥΠΡΙΝΙΑ 93/5ον ΠΕ-2002 με Ανάδοχο Φορέα το Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Τα κόκκινα βιβλία και οι κόκκινοι κατάλογοι, χρησιμοποιούνται διεθνώς και αναφέρονται σε φυτά ή ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, κατατάσσοντάς τα σε κατηγορίες κινδύνου εξαφάνισης, βάση ποσοτικών κριτηρίων και καθορισμένης μεθοδολογίας. Τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα κριτήρια και κατηγορίες κινδύνου, είναι αυτά της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (International Union for the Conservation of Nature-IUCN).Τα κόκκινα βιβλία είναι ένα απαραίτητο και σημαντικό εργαλείο για τον καταρτισμό αξιόπιστων σχεδίων δράσης για τη διατήρηση ειδών και της βιοποικιλότητας.»

Στην αναφορά για την Ipomoea imperati- Η Ιπομέα η στολινοφόρος και τον πληθυσμό της δίνεται ο αριθμός των 1000 με 1500 φυτών. Στον Κορμακίτη η Ιπομέα βρίσκεται στις αμμουδιές του Λιθράτη, και στους Αρκόσσιρους και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς. Πέρα των 100 φυτών βρίσκονται σε αυτές τις δύο περιοχές.

Αναλυτικά ποιο κάτω στοιχεία για το φυτό αυτό. ( οι φωτογραφίες είναι από την παραλία του Λιθράτη)

Πηγή: http://kykpee.org/?p=6524

Όνομα: Ιπομέα στολινοφόρος
Επιστημονικό Όνομα: Ipomoea imperati stolonifera

Περιγραφή
Πολυετής, σαρκώδης πόα, με έρποντες βλαστούς που συχνά ριζοβολούν στα γόνατα. Φύλλα ποικιλόμορφα, πλατιά επιμηκή, με καρδιοειδή βάση και ακρόκοιλη ή δίλοβη κορυφή, κάποτε πεντάλοβα. Άνθη μασχαλιαία, μονήρη, με ποδίσκο γύρω στα 3,5 cm. Σέπαλα γενικά αμβλυκόρυφα και γυμνά. Στεφάνη μεγάλη, χωνοειδής, λευκή ή κιτρινόλευκη.

Εξάπλωση
Μεσόγειος, τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Στην Κύπρο εντοπίσθηκαν 14 θέσεις κατά μήκος της ακτογραμμής: Κάτω Πάφο (2 θέσεις), Μεταλλείο Λίμνης, Πύργος Τιλλιρίας, Χερσόνησος Ακρωτηρίου (2 θέσεις), Μπογάζι Τρικώμου, Βοκολίδα στον Κόλπο Αμμοχώστου, Απόστολος Ανδρέας, βόρεια της Γιαλούσας, Δαύλος, Φλαμούδι, Αλακάτι και Αγία Ειρήνη.

Ενδιαίτημα
Παράκτιες αμμώδεις και αμμοχαλικώδεις θέσεις και πρωτογενείς αμμοθίνες σε διαφόρων τύπων ψαμμόφιλες κοινότητες.

Βιολογία
Άνθηση: Ιούλιος – Νοέμβριος. Καρποφορία: Σεπτέμβριος – Ιανουάριος. Είναι είδος ανθεκτικό στις ψηλές θερμοκρασίες, την τριβή, και το θάψιμο από την άμμο και τη χαμηλή διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων και πρωτοπόρο στον αποικισμό των αμμωδλων ακτών.

Κατάσταση διατήρησης και απειλές
Ο συνολικός αριθμός εκτιμάται γύρω στα 1000 – 1500 φυτά με μεγαλύτερους υποπληθυσμούς στην Αγία Ειρήνη, στη Βοκολίδα και στο Ακρωτήρι. Απειλείται με απώλεια/υποβάθμιση ενδιαιτήματος από ανάπτυξη τουριστικών διευκολύνσεων, κατασκευή δρόμων και οικιστική επέκταση, καθαρισμό παραλιών με μηχανήματα και εντατική χρήση. Ο πληθυσμός του απειλείται άμεσα και έχει ήδη υποβαθμιστεί από τις πιο πάνω δραστηριότητες.

Αξία και Χρήσεις
Είναι φυτό με κοσμητική αξία και φαρμακευτικές ιδιότητες.

JAS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here