Friday, March 29, 2024
ΑρχικήΆρθραΚοινοτικάΑνήκω σε μια χώρα μικρή.

Ανήκω σε μια χώρα μικρή.

Της Γεωργίας Σκορδής- Σιαμμούτη

“Ανήκω σε μια χώρα μικρή  ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό από τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου.Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας δόθηκε χωρίς διακοπή….άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά…κανόνας της η δικαιοσύνη…” (απόσπασμα από την ομιλία του Σεφέρη κατά τη βράβευση του με Νόμπελ το 1963).

Αντιγράφοντας τη σκέψη του λογοτέχνη, με κάθε σεβασμό και βαθιά γοητευμένη με το λόγο του, θα μπορούσα κι εγώ να πω: Ανήκω σε μια κοινότητα μικρή σ’ ένα πολύπαθο νησί με μακραίωνη ιστορία. Άλλο αγαθό δεν έχει παρά τον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση, τη θάλασσα , τον ήλιο, τη γη της.

Είναι μικρή η κοινότητά μου με μια τεράστια παράδοση που μας δόθηκε με σκληρό αγώνα και που θέλει απαράμιλλες θυσίες για να κρατηθεί και να δοθεί πιο κάτω. Άλλο χαρακτηριστικό της είναι η αγάπη για την ανθρωπιά , δύναμη της, οι άνθρωποι της, εκείνοι που θα δώσουν ζωή στη γη, εκείνοι που θα χαρούν τον ήλιο, τη θάλασσα.

Και πόσο νόημα αποκτά αλήθεια αυτό που λέει στη συνέχεια ο Σεφέρης: Σ’ αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments