Sunday, April 28, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΕκκλησίαΠαρασημοφόρηση του Δρ. Ιωάννη Καρή με το Παράσημο του Αγίου Σιλβέστρου

Παρασημοφόρηση του Δρ. Ιωάννη Καρή με το Παράσημο του Αγίου Σιλβέστρου

Σε μια σεμνή αλλά μεγαλοπρεπή τελετή ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέιφ εκ μέρους του Άκρου Αρχιερέα της Ρώμης Πάπα Φραγκίσκου, παρασημοφόρησε τον Δρα Ιωάννη Καρή με το παράσημο του Αγίου Σιλβέστρου για την μεγάλη του Προσφορά προς την Εκκλησία και την Κοινότητα.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Γενικός Βικάριος του Πατριαρχείου Μαρωνιτών Αρχιεπίσκοπος Παύλος Σαγιάχ, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, η πρέσβειρα του Λιβάνου κα. Claude El Hajal, σύσσωμη η Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η επιτροπή των αρχαίων εκκλησιών της Μαρωνίτικης Εκκλησίας, οι ιερείς της Αρχιεπισκοπής, οι καλογριές του τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου και του Αγίου Αντωνίου, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοτάρχες των Μαρωνίτικων χωριών, εκπρόσωποι του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αρκετοί καθηγητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και πλήθος Μαρωνιτών και εκτιμητών του αγαπητού Ιωάννη Καρή.

Αυθόρμητες παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος του Κυπριακού επιμελητηρίου , εμπορίου και Βιομηχανίας κος Χριστάκης Αγκαστινιώτης, ο Γενικός Βικάριος του Πατριαρχείου Μαρωνιτών και οι δύο συμπρόεδροι της δικοινοτικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά κος Τάκης Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay

Τέλος μίλησε ο κος Καρής . Πιο κάτω είναι η ευχαριστήρια ομιλία του Δρ. Ιωάννη Καρή.

«Αγαπητοί μου φίλοι,

Πριν εβδομήντα χρόνια, τότε μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Κορμακίτη, οι αείμνηστοι γονείς μου Γιώργος και Χρυστάλλα, κάθε πρωί η ώρα 6:00 με ξυπνούσαν και έτρεχα προς την εκκλησία για να πάρω πρώτος το θυμιατό και το λιβανιστήρι βοηθώντας τον αείμνηστο πάτερ Κυπριανό να τελέσει την θεία λειτουργία.
Εβδομήντα χρόνια μετά, κρατώ τον θυμιατό και το λιβάνι, με το ίδιο πάθος και τον ίδιο ζήλο όπως μου το εμφύτευσαν οι γονείς μου και ο αείμνηστος θείος μου χωρεπίσκοπος Ιωάννης Φοραδάρης, που ως γνωστό υπηρέτησε την Μαρωνιτική Εκκλησία της Κύπρου για πενήντα χρόνια κάτω από τις ευλογίες 5 κατά σειρά αρχιεπισκόπων.

Είμαι σίγουρος ότι οι γονείς μου Γιώργος και Χρυσταλλού, και ο πρωτότοκος αδερφός μας Ιωσήφ, αλλά και ο αγαπητός μου θείος χωρεπίσκοπος Φοραδάρης, αυτή τη στιγμή παρακολουθούν από τα ουράνια την ωραία αυτή τελετή με μεγάλη περηφάνια.

Αποδεχόμενος σήμερα, με πολλή πραότητα την ύψιστη αυτή τιμή από τον Άγιο Πατέρα Φραγκίσκο, ευχαριστώ τον Ύψιστο που μας δίνει καθημερινά κουράγιο, υπομονή και δύναμη να κάνουμε το θέλημα του.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια επιθυμώ μέσο του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου μας Ιωσήφ Σουέηφ να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδιάς την Αυτού Αγιότητα Πάπα Φραγκίσκο για την μεγάλη τιμή που μου έκανε να μου απονείμει τον τίτλο του Ιππότη του Αγίου Συλβέστρου για την προσφορά μου στην εκκλησία και την πατρίδα. Είναι για μένα τιμή και προνόμιο να δεχθώ από τα άγια χέρια του αυτόν τον τίτλο, από έναν ιερωμένο των φτωχών, των φυλακισμένων, των μετανασταστών, ένα ιερωμένο πράο και ταπεινό, έναν άνθρωπο του διαλόγου, της ειρήνης και της συνύπαρξης.

Στο σημείο αυτό Μακαριότατε, επιθυμώ να σας εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίσατε στην διαδικασία διαπίστευσης σε εμένα του τίτλου του Ιππότη του Αγίου Συλβέστρου από τον Άγιο Πατέρα Πάπα Φραγκίσκο. Επίσης σας ευχαριστώ θερμά για όλη την βοήθεια που μου δίνεται στην προσπάθεια μας να αναστηλώσουμε τις αρχαίες εκκλησίες και μνημεία του τόπου μας.

Αυτή η μεγάλη τιμή έχει απονεμηθεί σε μένα όμως έχω την πεποίθηση και την συνείδηση ότι σε μένα ανήκει το ελάχιστο μερίδιο της τιμής αυτής. Το πιο μεγάλο μερίδιο της τιμής ανήκει σε όλους τους συνεργάτες και μέλη των πιο κάτω επιτροπών με τις οποίες συνεργάστηκα και συνεργάζομαι αρμονικά και αποτελεσματικά για να αναστηλώσουμε τόσο τα μνημεία της κοινότητας μας αλλά και πολλά άλλα μνημεία της Κύπρου μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην
•Δικοινοτική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά
•Την εκκλησιαστική επιτροπή των αρχαίων Μαρωνιτικών εκκλησιών
•Την επιτροπή του ιδρύματος χωρεπισκόπου Ιωάννη Φοραδάρη
•Την επιτροπή του Καθεδρικού Ναού Παναγίας των Χαρίτων
•Τις εκκλησιαστικές επιτροπές των τεσσάρων χωριών μας
•Τους προέδρους και τα κοινοτικά συμβούλια των τεσσάρων χωριών μας και
•Όλους τους εισφοροδότες περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μας βοήθησαν να αναστηλώσουμε τα αρχαία μνημεία και εκκλησίες της πατρίδας μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου εκφράζω στην δικοινοτική επιτροπή:
Τάκη, Αλί (Τα), Αλί (Κ), Γλαύκο, Σώτο, Ναζιγιέ, Μουσταφά, Αθηνά και Φυκέν για την αμέριστη στήριξη τους και την μεγαλοψυχία τους σε όλες μου τις εισηγήσεις για την ανακαίνισή μνημείων και εκκλησιών που περιλαμβάνουν και μνημεία και εκκλησίες των μειονοτήτων (Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων).

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου (την σύζυγο μου Ιωάννα, τα τέκνα μου Χριστιάνα και Ιωσήφ, τις εγγονές μου Μαρίνα και Αγγελίνα, και τον αγαπητό μας Υπουργό Γιώργο Λακοτρύπη) για την αμέριστη στήριξη τους σε όλες τις προσπάθειες μου για την προσφορά μου στην εκκλησία και την πατρίδα μου.

Τελειώνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας που με τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω θερμά
α) Το φίλο συμμαθητή, Αρχιεπίσκοπο του Πατριαρχείου Μαρωνιτών Paul Sayyeh που ταξίδεψε από το Λίβανο για να είναι σήμερα μαζί μας και
β) Τον έντιμο υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη που παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα του βρίσκεται μαζί μας για να μοιραστεί την ωραία αυτή εκδήλωση.

Ευχαριστώ»

Για να δείτε φωτογραφίες κάντε κλικ ΕΔΩ

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments