Εορτές και εορταστές στον Κορμακίτη τον μήνα Μάιο

0
877

Η ενορία του Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη δια μέσου του εφημερίου της Πάτερ Joseph Τάρτακ δημοσιεύει κάθε μήνα το φυλλάδιο με τις εορτές και τους εορταστές του μήνα. Μέσα στο φυλλάδιο υπάρχει αναλυτικά η κάθε μέρα με την εορτή, τον εορταστή και τους σκοπούς του εορταστή.

Οι Θείες Λειτουργίες καθημερινά γίνονται ώρα 7:00 π.μ. Κυριακές και εορτές ώρα 8:00 π.μ. και Σάββατον απόγευμα ώρα 6:00 μ.μ. Κατά το μήνα Μάιο θα γίνεται και η Λιτανεία της Παναγίας καθημερινά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ώρα 4:00 μ.μ. και όχι στα σπίτια όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Στις 13 του Μαΐου και ώρα 10:00 π.μ. θα γίνει η Πρώτη Κοινωνία στον Κορμακίτη με τη συμμετοχή τριών παιδιών.

Για να διαβάσετε το φυλλάδιο με τις εορτές και τους εορταστές σε μορφή PDF κάντε κλικ ΕΔΩ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΣΑΣ – 1 Μαΐου

Ο σημερινός Λίβανος είναι μια εικόνα του χθεσινού Λιβάνου. Είναι γη των Θεών της αρχαιότητας: του Άδωνη, της Αστάρτης και πολλών άλλων. Ο Λίβανος των ημερών μας είναι διεσπαρμένος από εκκλησίες και Ιερά Βήματα. Ουδέποτε αρνήθηκε τη θρησκεία. Ίσως αυτό να είναι το βάθος, της γοητείας του. Πάνω στη φυσική ομορφιά της χώρας λάμπει η πνευματική ωραιότητα της. Γι’ αυτό ο Λίβανος αναφέρεται περισσότερο από εξήντα φορές μέσα στη Βίβλο: «Έλα πολυαγαπημένη μου, έλα από το Λίβανο», τραγουδούσε ο συγγραφέας του βιβλίου «Άσμα Ασμάτων».

Ο Χριστός πάτησε τη γη του Λιβάνου όταν επισκέφθηκε τις πόλεις Τύρο και Σιδώνα. Αυτή η χώρα είναι ευλογημένη, διότι το μύρο της πολυαγαπημένης, κατά το άσμα ασμάτων, είναι το μύρο του Λιβάνου.

Γνωρίζοντας την Ιστορία αυτής της χώρας, ο ταξιδιώτης που τη διασχίζει δεν εκπλήσσεται όταν βλέπει σε κάθε κοιλάδα, σε κάθε λοφοκορφή, σε κάθε στρίψιμο του δρόμου μια καμπάνα της εκκλησίας ή ένα μικρό βήμα ευλάβειας της Παναγίας ή κάποιου αγίου. Όμως το άγαλμα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΣΑΣ, το οποίο βρίσκεται σε ένα πανέμορφο λόφο του όρους Λιβάνου. Είναι το μοναδικό Ιερό Βήμα που επισκέπτονται κάθε χρόνο σχεδόν όλοι οι Λιβανέζοι, κυρίως κατά τη διάρκεια του μηνός Μαΐου.

Η Παναγία ανακηρύχθηκε προστάτρια του Λιβάνου. Οι Μαρωνίτες την επικαλούνται κάθε στιγμή, κάθε μέρα, όλες τις μέρες του χρόνου! Καταδιωγμένος διαμέσου των αιώνων ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών έφευγε και άλλαζε κατοικία. ‘Ομως όπου κι αν βρισκόταν, η κατοικία του αυτή ήταν πάντοτε αφιερωμένη στην Αειπάρθενο Μαρία.

Η ευλάβεια προς τη Μητέρα του Θεού είναι το προνόμιο των Χριστιανών της Ανατολής. Κάθε καρδιά λιβανέζικη, και ιδιαίτερα κάθε καρδιά μαρωνίτικη, είναι μια καρδιά της Παναγίας! Αμέτρητες οικογένειες έχουν στο προαύλιο του σπιτιού τους ένα αγαλματάκι της Θεοτόκου.

Κάθε μαρωνίτικη ακολουθία περιέχει ύμνους της Παναγίας. ‘Ολες οι θρησκευτικές τελετές περιέχουν προσευχές για τη συλλυτρώτρια του ανθρωπίνου γένους. Οι Μαρωνίτες μικροί , μεγάλοι, ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες τρέφουν απέραντη ευλάβεια προς την Παναγία. Μάθετε ότι από τη Βηρυτό που είναι κοντά στη θάλασσα ως την κορυφή του βουνού, και από βορρά προς νότο, όσες πόλεις και χωριά αντικρίζω το ψηλό άγαλμα της Παναγίας της Χαρίσσας …. έ! οι κάτοικοι αυτών των πόλεων και χωριών κάθε νύχτα, προτού κοιμηθούν, στρέφονται προς τη Βασίλισσα της Χαρίσσας, απαγγέλλουν την προσευχή τους, ψάλλουν κάποιον ύμνο και την καληνυχτίζουν!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here