Ημερίδα «Ιστορίες που άκουσε μια Πύλη»

0
1040

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η φετινή ημερίδα του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Μάρωνα, με τίτλο «Ιστορίες που άκουσε μια Πύλη… ένα ταξίδι στις γειτονιές της Πύλης Πάφου», ενός ετήσιου πλέον θεσμού για τον εορτασμό του Προστάτη Αγίου της μαρωνιτικής κοινότητας. Τόσο τα παιδιά του Δημοτικού Αγίου Μάρωνα , όσο και τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Κασιανού, Αγίων Ομολογητών, ΝΑΡΕΚ (Αρμένικου σχολείου) και Φανερωμένης, πέρασαν την Πύλη του Χρόνου και έψαξαν μέσα από τις αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή, πληροφορίες για την Πύλη Πάφου του χθες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν η κ. Άννα Βιολάρη, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, εκ μέρους του Διευθυντή Δημοτικής, ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή κ. Μούσας ( υπό την αιγίδα του οποίου ήταν η ημερίδα) και ο Αιδεσιμότατος π. Ιωσήφ Σκέντερ εκ μέρους του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών. Παρέστησαν ακόμη εκπρόσωποι των Συνδέσμων Γονέων , Σχολικής Εφορείας, του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας , γονείς και άλλοι φίλοι των σχολείων.

Μετά το σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ακολούθησε μια πρωτότυπη και ξεχωριστή παρουσίαση της Δρας Χαράς Μακρυγιάννη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Φανερωμένης και που βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της προφορικής ιστορίας ως ιστορίας που δομείται γύρω από τους ανθρώπους, και στο πώς μπορεί κάποιος να αναπτύξει δεξιότητες που απαιτούνται για συλλογή πληροφοριών από ζωντανές μαρτυρίες, την αξιολόγησή τους και την καταγραφή τους.

Τον κεντρικό άξονα επιμόρφωσης των παιδιών, πλαισίωναν βιωματικά εργαστήρια προφορικής ιστορίας με την ευγενή συμμετοχή ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή της Πύλης Πάφου, εργαστήρια εικαστικών τεχνών, θεατρικής αγωγής, παραδοσιακού χορού και παιχνιδιών.

Τα παιδιά με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και εμψυχωτών κατάφεραν να οικοδομήσουν μια Πύλη Πολιτισμού και να περάσουν μέσα από αυτή μηνύματα όπως η ειρηνική συμβίωση, φέρνοντας την ιστορία μέσα στην κοινότητα και βγάζοντάς την στη συνέχεια έξω από αυτή.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here