Τι να θέλουν άραγε αυτοί που λένε συνεχώς ότι «ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν»? Νομίζω ότι αυτό που θέλουν είναι να πιστέψουν πρώτα οι ίδιοι αυτά που λένε, και βεβαίως η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, όπως λέει και η δασκάλα στα παιδιά του δημοτικού.
Όταν στερεύουν τα επιχειρήματα, αρχίζουν τα συνθήματα. Αφού η αντιπολίτευση δεν έχει λογικά επιχειρήματα για να επικρίνει την κυβερνητική πολιτική, επιδίδεται σε συνθήματα, τα οποία σκοπό έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών, και να τους αποπροσανατολίσουν από την πραγματικότητα. Μόνο κάποιος που εθελοτυφλεί δεν μπορεί να δει την πραγματικότητα.
Δηλαδή, το γεγονός ότι η οικονομία ανάκαμψε πλήρως και αναπτύσσεται με ρυθμό 4% δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που υποφέρουν. Και όμως, η συνεχής ανάπτυξη των τελευταίων τριών ετών έχει μειώσει την ανεργία, έχει αυξήσει τα φορολογικά και άλλα έσοδα του κράτους με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες της και να μπορεί να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος και να προωθήσει μια πιο δίκαιη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ισοσκελίσει τα δημόσια οικονομικά και να μειώσει το κόστος δανεισμού από τις αγορές κάτω από το 2%, δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που υποφέρουν. Και όμως, η μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου δανεισμού από τις αγορές, κατά μια ποσοστιαία μονάδα, μείωσε το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους κατά €90 εκατομμύρια ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούνται χρήματα για ανάπτυξη και αναδιανομή.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανέπτυξε και υιοθέτησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας, δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που υποφέρουν. Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, είναι δικαιούχοι ενώ το ένα τρίτο από αυτούς δεν ήταν δικαιούχοι του προηγούμενου συστήματος, παρά το γεγονός ότι είχαν ανάγκη. Το κράτος αναμένεται ότι θα ξοδέψει περισσότερα από €250 εκατομμύρια μέσα στο 2018 για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, και χωρίς τα αυξημένα φορολογικά έσοδα της ανάπτυξης, αυτό και άλλα πολλά δεν θα μπορούσαν να γίνουν.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση, διά μέσου του Υπουργείου Υγείας, έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τις λίστες και το χρόνο αναμονής των ασθενών, με την παραπομπή δεκάδων χιλιάδων στον ιδιωτικό τομέα για θεραπείες, δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που υποφέρουν. Η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει την ταλαιπωρία των ασθενών με περισσότερα κονδύλια αλλά και καλύτερη διαχείριση από πλευράς Υπουργείου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ενεργοποίησε την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο είχε παγώσει για χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το γεγονός ότι η στρατιωτική θητεία μειώθηκε στους 14 μήνες δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που υποφέρουν. Οι στρατεύσιμοι μπορούν να εξοικονομήσουν ένα χρόνο, που σημαίνει ότι θα προχωρήσουν με τις σπουδές τους ή θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας νωρίτερα, αποκομίζοντας τα σημαντικά οφέλη. Το πιο σημαντικό όφελος είναι ότι δεν χάνουν επαφή με τις γνώσεις τους.
Ουδείς ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει θαύματα τα τελευταία χρόνια, όμως έχει γίνει σημαντική πρόοδος σε πολλά θέματα. Οι δείκτες φτώχειας για την Κύπρο καταγράφουν μικρή βελτίωση, όπως και οι δείκτες διανομής του Εθνικού Εισοδήματος. Βεβαίως τα φαινόμενα φτώχειας και ανισότητας δεν θα εκλείψουν ποτέ διότι είναι επακόλουθα της ανθρώπινης φύσης. Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις ευάλωτες ομάδες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Όμως, ο ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι βγάλει τους ανθρώπους από τη φτώχεια μέσω επιδομάτων αλλά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπορούν οι άνθρωποι να εργάζονται και να παράγουν τα δικά τους εισοδήματα.
Μάριος Μαυρίδης, Καθηγητής Οικονομικών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, βουλευτής Κερύνειας ΔΗΣΥ, m.mavrides@euc.ac.cy