Του Αντώνη Ηλία Κασάπη
” Απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.”
Δηλαδή: “Προσφέρετε στον Καίσαρα αυτά που ανήκουν στον Καίσαρα και στο Θεό αυτά που ανήκουν στο Θεό. ”
Το παραπάνω απόφθεγμα αποτελεί εντολή του Ιησού όπως καταγράφεται στο κατά Ματθαίου Ευαγγέλιο. Φαίνεται ότι ο Χριστιανισμός προώθησε σημαντικά τη Ρωμαϊκή παράδοση του δικαίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, την υπέβαλλε. Κατακυρώνει δύο διακριτές εξουσίες: Τη λειτουργία της πίστης και τη λειτουργία της Πολιτείας.
Πάρα πολύ συχνά, όλοι μας σχεδόν νοιώθουμε άβολα με τη στάση της Χριστιανικής Εκκλησίας (όλων των υποδιαιρέσεων, ή αιρέσεων, κατά άλλους) όσον αφορά τα οικονομικά.
Πολλές φορές μας φαίνεται ότι η Εκκλησία, και οι εκπρόσωποι της, ενδιαφέρονται πολύ έντονα για τα υλικά αγαθά και την οικονομική δύναμη, παρά για τις θρησκευτικές και πνευματικές αξίες της Χριστιανικής Θρησκείας.
Ανεξάρτητα από το πόσο αληθινή ή όχι είναι η θρησκεία μας, κάτι που είναι το μεγαλύτερο ίσως φιλοσοφικό ερώτημα της ανθρωπότητας, θα ήθελα όλοι να λάβουμε υπόψη και αυτό που ο ίδιος ο Χριστός είπε, σύμφωνα με το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο.
Είπε να δίνουμε στον Καίσαρα (στην εγκόσμια εξουσία) αυτά που του ανήκουν, και να δίνουμε στο Θεό (στη θεϊκή εξουσία) αυτά που Του ανήκουν. Τα δύο είναι ξεχωριστά.
Εφόσον ζούμε σε αυτό τον κόσμο, έστω και αν είναι πρόσκαιρος, έχουμε και τους κανόνες αυτού του κόσμου.
Η Εκκλησία και οι εκπρόσωποι της, ιερωμένοι διαφόρων βαθμίδων, είναι και αυτοί μέρος αυτού του πρόσκαιρου κόσμου. Έχουν και αυτοί ανάγκη να ακολουθούνε τους κανόνες αυτού του κόσμου, και να δίνουν στον Καίσαρα αυτά που του ανήκουν. Να διαχειρίζονται τα εγκόσμια αγαθά τους, και τα οικονομικά τους, όσο πιο σωστά γίνεται. Όλοι μας θα πρέπει αυτό να το αναγνωρίσουμε.
Παρομοίως όμως, θα πρέπει και η Εκκλησία, και οι εκπρόσωποι της, να καταλάβουν ότι είναι και αυτοί μέρος αυτού του πρόσκαιρου κόσμου, και να μη χρησιμοποιούν την θέση ότι είναι υπεράνω των κανόνων του.
Πρέπει επομένως και η Εκκλησία να έχει τους σωστούς κανόνες διαχείρισης, διαφάνειας και ελέγχου, όπως όλοι οι οργανισμοί αυτού του Κόσμου. Και να αποδίδει και αυτή στον Καίσαρα αυτά που του ανήκουν.
Η κατανόηση και η αποδοχή των κανόνων πρέπει να είναι και από τις δύο πλευρές. Και του Ποιμνίου, αλλά και της Εκκλησίας.