Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η απασχόληση στην Ευρώπη αυξάνεται καθώς η οικονομία αναπτύσσεται. Συγκεκριμένα, η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1.6% τους τελευταίους 12 μήνες ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης ανήλθε στο 2.3% σε ετήσια βάση. Κατά την ίδια περίοδο, η ανεργία στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 9.1% από 10% που ήταν πριν 12 μήνες. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τρέχει με 1.3% και κινείται ανοδικά, μέχρι να φτάσει το 2%, που είναι και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διότι ο χαμηλός πληθωρισμός σε μια οικονομία είναι επιθυμητός.
Στην Κύπρο, η απασχόληση έχει καταγράψει διπλάσια αύξηση από την Ευρωζώνη, 3.1% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ η ανάπτυξη τρέχει με διπλάσιο ρυθμό από αυτόν της ευρωζώνης, στο 3.5%. Η μείωση της ανεργίας είναι αισθητή αφού υποχώρησε από το 13% στο 10.8%. Ανάπτυξη και απασχόληση βαδίζουν μαζί, απλά η ανάπτυξη προηγείται της ανεργίας. Χρειάζεται χρόνος για τις επιχειρήσεις να προσλάβουν διότι θέλουν να είναι σίγουρες ότι η ανάπτυξη δεν είναι πρόσκαιρη.
Οι οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης είναι εντυπωσιακές καθώς είναι από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί από την δημιουργία της ευρωζώνης. Η οικονομία της ευρωζώνης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος, επιτυγχάνει ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε μια περίοδο λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείτε σε μεγάλο βαθμό στην Κύπρο, όπου η οικονομία καταγράψει ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, χωρίς την αύξηση των κυβερνητικών δαπανών Οι εξελίξεις στην Κύπρο και Ευρωζώνη, καταδεικνύουν ότι δεν είναι με τις φορολογίες και τις δαπάνες που επιτυγχάνεται η ανάπτυξη αλλά με την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Οι καλές επιδόσεις της ευρωζώνης οφείλονται κυρίως στην χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ. Η νομισματική πολιτική έχει ως εργαλεία τα επιτόκια και τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, και έχει ως στόχο την αύξηση του δανεισμού, για επενδύσεις και κατανάλωση. Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και έχει αυξήσει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, μέσω της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης. Τυπώνει δηλαδή φρέσκο χρήμα και αγοράζει κυβερνητικά και εταιρικά ομόλογα (χρέη) από τις αγορές ομολόγων. Αυτοί που πουλούν τα ομόλογα, καταθέτουν τα χρήματα στις τράπεζες και από εκεί καταλήγουν στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω δανεισμού με χαμηλά επιτόκια, και στην πραγματική οικονομία.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική χρησιμοποιείτε ευρέως στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στο Ηνωμένο Βασίλειο με μεγάλη επιτυχία. Είναι μια πολιτική ευέλικτη και αποτελεσματική, και δεν κοστίζει τίποτα στο φορολογούμενο, αντίθετα, δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Στην Ευρώπη, η Γερμανία ήταν πάντοτε εναντίον της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, και ιδιαίτερα της μαζικής αγοράς ομολόγων, με τη δικαιολογία ότι μεταφέρεται ο κίνδυνος στον ισολογισμό της ΕΚΤ και επίσης πλήττει τις καταθέσεις των Γερμανών, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Όμως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριος Ντράγκι, έπεισε τους Γερμανούς ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική ήταν η μόνη που μπορούσε να δημιουργήσει ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αφού η δημοσιονομική πολιτική ήταν ουσιαστικά ανενεργή, λόγω του ψηλού δημόσιου χρέους σε πολλές χώρες.
Μάριος Μαυρίδης, Καθηγητής Οικονομικών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, βουλευτής Κερύνειας ΔΗΣΥ, m.mavrides@euc.ac.cy