Κορμακίτης : Ανάγκη διοικητικής αναβάθμισης( Του Αντώνη Ηλία Κασάπη)

0
957

Αναμφίβολα ο Κορμακίτης έχει περάσει απο τεράστιες δυσκολίες στα τελευταία 43 χρόνια. Έκανε ένα δύσκολο αγώνα σωτηρίας και επιβίωσης, που ακόμη συνεχίζεται.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι κάτοικοι του Κορμακίτη να τα καταφέρουν να εξέλθουν νικητές απο αυτό το δύσκολο αγώνα, και να σώσουν το χωριό τους παραδίδοντας το στις επόμενες γενεές.

Για να σωθεί όμως το χωριό θα πρέπει και εμείς να αντιληφθούμε μερικά σημαντικά θέματα και να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Μετά το τεράστιο πλήγμα του 1974, στα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασαν μέχρι τώρα, η ιεράρχηση των αναγκών και προτεραιοτήτων του χωριού ήταν τέτοια που πολλά πράγματα δεν είχαν και τόση σημασία, σε σύγκριση με τα σοβαρότερα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει το χωριό.

Για παραδείγματα, αναφέρω τα πιο κάτω:
-Η υδροδότηση του χωριού
-Οι δρόμοι του χωριού
-Η ηλεκτροδότηση του χωριού
-Η καθαριότητα του χωριού και του περιβάλλοντος γύρω απο αυτό
-Η υγεία των κατοίκων του χωριού, ιδίως σε θέματα άμεσης και επείγουσας ανάγκης
-Η ασφάλεια των περιουσιών των κατοίκων του χωριού αλλά και των απογόνων που δεν κατοικούν πλέον εκεί, ιδίως αυτών που δεν μπορούσαν να έχουν στο σπίτι τους, όπως τα δέντρα τους
-Ανεξέλεγκτο κτίσιμο οπουδήποτε
-Το ξεκαθάρισμα των πραγματικών δικαιωμάτων που έχουν οι ιδιοκτήτες περιουσιών στο χωριό, και οι κληρονόμοι τους
-Ηχορύπανση κυρίως σε γιορτές όταν επισκέπτονται το χωριό πολλά άτομα
-Στάθμευση
-Σωστή αξιοποίηση των παραλιών του χωριού
-Αποχετεύσεις και ροή όμβριων υδάτων
-κλπ κλπ

Είμαι σίγουρος ότι όλοι συμφωνούμε ότι τα πιό πάνω είναι προβλήματα τώρα στο χωριό, και μάλλον θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και πολλά άλλα.

Στα δύσκολα χρόνια του αγώνα για σωτηρία του χωριού, τα πιο πάνω προβλήματα είχαν υποβαθμιστεί σε σημασία.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του χωριού δεν είχαν και τόσο μεγάλες απαιτήσεις απο τους υπεύθυνους αν τα πιο πάνω θέματα δεν ήταν και τόσο καλά, εφόσον ακόμη είχαμε το χωριό και είχαμε ελπίδες να το διασώσουμε.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Οι αρχικοί ηρωικοί εγκλωβισμένοι, αυτοί που με τόσες θυσίες και δυσκολίες κράτησαν το χωριό για εμάς, έχουν σχεδόν όλοι φύγει. Αυτοί που είναι ακόμη μαζί μας είναι τώρα σε πολύ προχωρημένη ηλικία.
Τώρα, αγώνας για σωτηρία του χωριού θα πρέπει να συνεχιστεί από άλλους. Από αυτούς που πάνε για να επανεγκατσταθούν στο χωριό, δίνοντας συνέχεια και ζωή σε αυτό.

Για να μπορέσουν τέτοια άτομα να εγκατασταθούν στο χωριό και να δραστηριοποιούνται οικονομικά σε συνθήκες αποδεκτές, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στις διευκολύνσεις και στην οργάνωση του χωριού.

Ποιός έχει την ευθύνη για να εργαστεί και να προωθήσει τις βελτιώσεις που χρειάζονται στο χωριό, που τώρα είναι απαραίτητες για την σωτηρία του;

Σίγουρα ο κάθε ένας από εμάς έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης, και θα πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες.
Όμως, κάποιοι έχουν πιο μεγάλες ευθύνες.
Σε ένα κανονικό χωριό, όλα θα ήταν ξεκάθαρα.

Για τα θέματα που αναφέραμε πιό πάνω, την κύρια ευθύνη έχει η τοπική διοίκηση του χωριού. Δηλαδή ο Κοινοτάρχης και το Συμβούλιο.

Όπως όμως πολύ καλά γνωρίζουμε, ο Κορμακίτης έχει τα ιδιαίτερα προβλήματα λόγω του ότι
– Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών και περιουσιών δεν ζουν εκεί, αλλά στις ελεύθερες περιοχές
– Οι περισσότεροι από τους καταγόμενους από τον Κορμακίτη έχουν δικαίωμα ψήφου και εκλέγουν Κοινοτάρχη και Κοινοτικό Συμβούλιο στις ελεύθερες περιοχές. Στην πράξη όμως, ο Κοινοτάρχης και το ΚΣ που εκλέγεται με αυτό τον τρόπο, από αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου για τις εκλογές του Κορμακίτη, δεν μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντα του και τις αρμοδιότητες του στο ίδιο το χωριό. Περιορίζεται μόνο σε θέματα προσφύγων κλπ που γίνονται στις ελεύθερες περιοχές.
-Στο ίδιο το χωριό, γίνονται άλλες “εκλογές” από αυτούς τους λίγους που μένουν εκεί και στους οποίους δίνουν δικαίωμα ψήφου οι ΤΚ “Αρχές”. Σε αυτές τις εκλογές εκλέγεται άλλος Κοινοτάρχης και άλλο ΚΣ για το χωριό, που στην πράξη αναγνωρίζεται από τις ΤΚ “Αρχές” που έχουν την πραγματική διοικητική εξουσία σε όλα τα θέματα του χωριού. Υποψήφιοι για τη θέση αυτού του Κοινοτάρχη και των μελών του ΚΣ μπορούν να είναι μόνο αυτοί που διαμένουν εκεί. Επίσης, δικαίωμα ψήφου πάλι έχουν μόνο αυτοί που διαμένουν εκεί.

Επομένως, αυτός ο Κοινοτάρχης και το ΚΣ δεν μπορεί να θεωρείται ότι εκλέγεται δημοκρατικά.

Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα διοίκησης που έχει εδώ και πολλά χρόνια ο Κορμακίτης. Για αυτό το λόγο έχουμε τόσα και τόσα προβλήματα που δεν επιλύονται και συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο.

Για να προχωρήσουμε μπροστά, είναι σημαντικό να βρεθεί πρώτα μια σωστή λύση σε αυτό το μεγάλο κενό διοίκησης που έχει το χωριό.

Δεν πρέπει να συνεχίσει αυτή η κατάσταση.
Οι “εκλογές” γίνονται μόνο και μόνο για να εκλέξουν δύο Κοινοτάρχες και δύο ΚΣ που δεν μπορούν να λύσουν τα πολλά προβλήματα του Κορμακίτη. Επομένως, το μόνο που προσφέρουν είναι εκλογικές αντιπαραθέσεις και επιπρόσθετη διχόνοια στο χωριό.

Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα Κοινοτάρχη και ένα ΚΣ που να μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά και να επιλύσουν τα προβλήματα του χωριού μας στο χωριό μας!

Αυτό το σοβαρό θέμα που είναι πολύ εξειδικευμένο στον Κορμακίτη, θα πρέπει να τύχει εξειδικευμένης λύσης απο την Κυβέρνηση μας σε συνεργασία με τον Εκπρόσωπο μας, με απώτερο στόχο το γενικό καλό του χωριού μας.

Χρειαζόμαστε μιά ειδική φόρμουλα που θα μας φέρει λύση στο διοικητικό κενό του χωριού μας.

Οι προσωπικές, συγγενικές και παραταξιακές προτεραιότητες θα πρέπει επιτέλους να παραμεριστούν και όλοι να συνεργαστούμε για να λύσουμε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα του χωριού μας που έχει γίνει αιτία να συσσωρευτούν τόσα προβλήματα.

Αυτό είναι τώρα πολύ σημαντικό για τη σωτηρία και επιβίωση του χωριού.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here