Λιθράτης – μια ιστορία, μια παράδοση, ένας μύθος αλλά και ένας προορισμός

0
1496

Πριν από δύο μήνες επισκέφτηκα την περιοχή του Λιθράτη με τα στελέχη της ομάδας «Τοπία της Κύπρου» μεταξύ των οποίων είναι και ο Κυριάκος Κεφάλες , εκπαιδευτικός Ερευνητής, MSc Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, Παιδαγωγική ομάδα Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κάβο Γκρέκο, Διαχειριστής της ομάδας “Τοπία της Κύπρου” στο Facebook . Περπατήσαμε μαζί όλη την παραλία του Λιθράτη από την μύτη του Μεριτζιού μέχρι τις Πιριλόπετρες.

ο Κυριάκος γνώστης του περιβάλλοντος της Κύπρου μαγεύτηκε με την ομορφιά του Λιθράτη και έστειλε στην ιστοσελίδα κείμενο ειδικά αφιερωμένο για το Λιθράτη.

Ο Λιθράτης πήρε την ονομασία του από την πρόταση που έλεγαν οι κάτοικοι του Κορμακίτη στην Κυπριακή Μαρωνίτικη Αραβική « Ttanrúχ ill-Efrati» δηλαδή θα πάμε στον Ευφράτη. Και από τις λέξεις Lli-Efrati βγήκε η ονομασία της περιοχής.

Μια περιοχή όπου πριν το 1974 ήταν γεμάτη από ζωή και ειδικά από το Μάρτη μέχρι τον Οκτώβρη όπου στον ποταμό του Λιθράτη, λόγω του άφθονου νερού που υπήρχε οι κάτοικοι του χωριού φύτευαν εκεί διάφορα περβολικά. Μερικοί είχαν χτίσει και τα σπιτάκια τους όπως το σπιτάκι του Πατσαρί, του Δικηγόρου και άλλων. Εκτός από τα περβόλια στην περιοχή οι κάτοικοι πήγαιναν το καλοκαίρι και μάζευαν άλας από τους βράχους όπου λόγω της ζέστης ξεραινόταν το θαλασσινό νερό. Γνωστή η περιοχή του Λιθράτη ήταν και για το άφθονο της ψάρι αλλά και για τα ξύλα που έβγαζε από την θάλασσα λόγω της τρικυμίας.

Η περιοχή του Λιθράτη είναι η ευρύτερη περιοχή ως μακροτοπωνύμιο και περιέχει άλλα τοπωνύμια , μικροτοπωνύμια.. Στην περιοχή αυτά τα τοπωνύμια που υπάρχουν είναι : Πιριλόπετρες, Πασσύαμμος, Σίερα, Αουρκό και Μερίτζιν καθώς επίσης και ο Ποταμός του Λιθράτη.

Λιθράτης ( Του Κυριάκου Κεφάλα )

Ο Λιθράτης είναι μια όμορφη αμμώδης παραλία, που εκτείνεται στη βορειοανατολική πλευρά του κόλπου της Μόρφου, στις δυτικές ακτές του Κορμακίτη και της επαρχίας Κερύνειας, περίπου 7 χιλιόμετρα στα νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Κορμακίτη. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αμμουδιές της Κύπρου με μήκος περίπου 800 μέτρα. Το πλάτος της κυμαίνεται από 100 μέχρι 500 μέτρα, ενώ μεγάλοι αμμόλοφοι εισχωρούν ανατολικά προς το εσωτερικό, σε απόσταση μέχρι και 1500 μέτρα από τη θάλασσα και σε υψόμετρο μέχρι 80 μέτρα.

Η αμμουδιά του Λιθράτη είναι πολύ γραφική και αποτελείται από λεπτόκοκκη, χρυσή άμμο και γαλάζια καθαρά νερά, ενώ την περιβάλλουν βραχώδεις ακτές και λόφοι με πετρώματα ασβεστολιθικού ψαμμίτη και χαμηλή φρυγανώδη βλάστηση. Η άμμος εναποτίθεται στην ακτή από τη θάλασσα λόγω της δυναμικής ενέργειας των κυμάτων πάνω στα πετρώματα του βυθού, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης η διάβρωση των παράκτιων ψαμμιτικών βράχων από τα κύματα της θάλασσας και τους ανέμους, καθώς και οι αποθέσεις υλικών που κουβαλούν στις εκβολές τους τα ρυάκια της περιοχής. Στο νότιο άκρο της αμμουδιάς εκβάλλει το ρυάκι Παπαβασίλης, ενώ κοντά στο βόρειο άκρο της εκβάλλει το ρυάκι Λιθράτης. Στο νότιο μέρος της αμμουδιάς εντυπωσιάζουν τα αμέτρητα και διάσπαρτα στην άμμο μεγάλα βότσαλα ποικίλων σχημάτων και χρωματισμών, γνωστά ως Πυριλλόπετρες, τα οποία παρασύρθηκαν με την ενέργεια των κυμάτων από τον βυθό της θάλασσας και εναποτέθηκαν στην αμμουδιά. Στο εσωτερικό της παραλίας σχηματίστηκαν από τους ισχυρούς δυτικούς ανέμους μεγάλοι κινούμενοι και σταθεροί αμμόλοφοι. Οι εκτεταμένοι αμμόλοφοι έδωσαν το όνομα Παχύαμμος στην περιοχή, η οποία είναι πολύ ευδιάκριτη από ψηλά, καθώς βλέπει κάποιος μια αεροφωτογραφία της Κύπρου.

Η βιοποικιλότητα του Λιθράτη είναι πλούσια και σημαντική. Η αμμουδιά αυτή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές στην Κύπρο, όπου γεννούν οι δύο θαλάσσιες χελώνες του νησιού, η χελώνα Καρέτα (Caretta caretta) και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas). Στην παραλία συναντούμε πολλά σημαντικά φυτά της κυπριακής χλωρίδας, που συμπεριλαμβάνουν ενδημικά και σπάνια είδη. Από τα πιο αξιόλογα φυτά που φυτρώνουν στον Λιθράτη είναι τα σπάνια και απειλούμενα είδη Euphorbia paralias, Achillea maritima, Ipomoea imperati και Anthemis tomentosa, τα οποία περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου.

Η αμμουδιά του Λιθράτη είναι απομονωμένη και δέχεται ελάχιστους επισκέπτες το καλοκαίρι, αφού βρίσκεται μακριά από τις πόλεις και απέχει περίπου 5-6 χιλιόμετρα από τα πλησιέστερα χωριά, τον Κορμακίτη, τα Λιβερά και την Αγία Ειρήνη, από τα οποία προσεγγίζεται με χωματόδρομους, προσβάσιμους μόνο με ψηλά αυτοκίνητα. Επειδή η παραλία είναι εκτεθειμένη στους ισχυρούς δυτικούς ανέμους, η θάλασσα είναι συνήθως ταραγμένη ή κυματώδης και για αυτό είναι κατάλληλη για τους λάτρεις των κυμάτων. Η θάλασσα είναι ήρεμη και κατάλληλη για θαλασσινά μπάνια μόνο όταν δεν πνέουν δυτικοί άνεμοι ή γενικά όταν οι άνεμοι είναι ασθενείς. Λόγω της απομόνωσής της, η παραλία δεν είναι οργανωμένη και δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά, με αποτέλεσμα να μην διαθέτει ναυαγοσώστη και υπηρεσίες διευκόλυνσης των λουόμενων.

Η απομονωμένη και ήσυχη παραλία προσφέρει στους λιγοστούς της επισκέπτες ευκαιρίες ηρεμίας και χαλάρωσης, αλλά και επαφής με τη φύση. Η απομόνωση της παραλίας και οι λιγοστοί επισκέπτες, η αχανής αμμουδιά με τη χρυσή άμμο και τα γαλάζια καθαρά νερά της θάλασσας προσδίδουν στην παραλία μια ιδιαίτερη εξωτική γοητεία. Οι παράκτιοι λόφοι προσφέρουν ωραία θέα προς την αμμουδιά και τη θάλασσα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά ηλιοβασιλέματα στο νησί.

Για να δείτε φωτογραφίες από την περιοχή του Λιθράτη , φετινές, κάντε κλικ ΕΔΩ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here