Sunday, May 5, 2024
ΑρχικήΚοινότηταΠαραδόθηκε η παλιά Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας

Παραδόθηκε η παλιά Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας

Παραδόθηκε την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017, στον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου , από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η παλιά Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας

Την τελετή εκτός από τους Επισήμους παρακολούθησαν και πλήθος Μαρινιωτών και Μαρωνιτών.

Το όλο έργο ξεκίνησε το Ιούλιο του 2016 και προγραματιζόταν να τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά τελείωσε τον Μάιο του 2017. Το κόστος του όλου έργου ανήλθε στις 160 000 ευρώ .

Η τελετή παράδοσης ξεκίνησε με την είσοδο του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ , ο οποίος εισερχόμενος στο Ναό έψαλλε με τον κόσμο το Κάτισατ Αλόχο.

Πρώτος μίλησε ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Ali Tuncay . Ανάφερε ότι ακόμα ένα έργο έχει ολοκληρωθεί και έχει δοθεί ζωή σε ένα χωριό όπου οι Μαρωνίτες και οι Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί πριν το 1963. Ευχαρίστησε τόσο τον Mustafa Akinci όσο και τους στρατιωτικούς που έδωσαν την άδεια επιδιόρθωσης της εκκλησίας. Στο τέλος ανάφερε ότι η πολιτιστική κληρονομιά και οι διαφορετικού πολιτισμοί δεν πρέπει πλέον να αποτελούν παράγοντες συγκρούσεων αλλά παράγοντες που συμβάλουν στη συνεργασία, στην ειρήνη και στην ευημερία των δύο κοινοτήτων ( Για να διαβάσετε την ομιλία του Ali Tuncay κάντε κλικ ΕΔΩ)

Στη συνέχεια μίλησε ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου ο οποίος συγκινημένος ανάφερε : “ Αυτό που σήμερα αντικρίζουμε μας φαίνεται σαν όνειρο απίστευτο. Όταν πριν μερικά χρόνια ξεκινούσαμε για τη λειτουργία της μέρας της Αγίας Μαρίνας, είχαμε χτυποκάρδι. Ξέραμε ότι το χωριό ολόκληρο ήταν στρατόπεδο. Ύστερα από σύντομο ταξίδι, μέσα από πολύ γνώριμούς μας χώρους, βρεθήκαμε στην ανηφόρα για το χωριό και τελικά μπροστά στην αυστηρή και καλά φρουρούμενη πύλη του στρατοπέδου. Περάσαμε μέσα από το φυλάκιο, με χίλιες δυο διατυπώσεις και προχωρήσαμε μέσα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε μια απόλυτα και αυστηρά διαγεγραμμένη πορεία, μέχρι τη νέα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Ήταν μια νεόκτιστη, πλατιά κι ευρύχωρη εκκλησία, με φανερή τη φθορά από προηγούμενη χρήση. Έγινε η λειτουργία και νιώσαμε όλοι πολλή συγκίνηση.
Ύστερα ανηφορίσαμε μέσα από ένα στενό μονοπάτι, που κάποτε ήταν δρόμος με σπίτια ερειπωμένα δεξιά και αριστερά, τα σπίτια των χωριανών και βρεθήκαμε μπροστά στην παλιά εκκλησία του χωριού. Μια από εκείνες τις παλιές εκκλησίες, τα σεμνά και καλαίσθητα κτίσματα που αποπνέουν πνευματικότητα. Ένα κτίσμα του 16ου αιώνα που μαρτυρά την ιστορία των Μαρωνιτών που ρίζωσαν σε αυτά τα χώματα κι έκαναν πατρίδα τους την Κύπρο.
Είχε όλα τα χαρακτηριστικά της εγκατάλειψης. Ρωγμές και βλάστηση στη στέγη. Νιώσαμε την εκκλησία να μας απλώνει τα χέρια και να ζητά τη βοήθειά μας. Σαν να μας έλεγε «Έζησα τόσους αιώνες μαζί με τους ανθρώπους. Μη με αφήσετε τώρα να χαθώ στη μοναξιά και στην ερημία». Κι εμείς, μέσα από την αδυναμία μας να ανταποκριθούμε, νιώθαμε θλίψη.
Όμως δεν παραιτηθήκαμε. Τη βάλαμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας. Αποφασίσαμε ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε. Ξέραμε ότι όλα ήταν δύσκολα.
Κάποτε, μας ήρθε το χαρμόσυνο μήνυμα : Μπορείτε να προχωρήσετε…” ( Για να διαβάσετε την ομιλία του Τάκη Χατζηδημητρίου κάντε κλικ ΕΔΩ )

Στη συνέχεια μίλησε ο Δρ. Ιωάννης Καρής , ο οποίος είναι μέλος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και μέλος της Μαρωψνίτικης Κοινότητας. Ο κύριος Καρής ανάφερε μεταξύ άλλων ότι είναι το τρίτο έργο το οποίο παραδόθηκε στην Μαρωνίτικη Κοινότητα εκ μέρους της Τεχνικής επιτροπής. Πρώτα παραδόθηκε η παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, μετά ο Τίμιος Σταυρός στην Καρπάσια και τώρα η Αγία Μαρίνα στην Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας. Συγκεκριμένα ανάφερε «Είναι σήμερα , μια ιστορική μέρα για την Μαρωνιτική Κοινότητα και την Μαρωνιτικη Εκκλησία , αλλά ιδιαίτερα για την αγαπητή κοινότητα της Αγίας Μαρίνας.

Μετά από πολλές προσπάθειες της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, ‘έγινε κατορθωτό, για πρώτη φορά, να αναστηλωθεί η αρχαία αυτή εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Όλοι όσοι εργάστηκαν για την αναστήλωση του μνημείου αυτού , γνωρίζουν τα μεγάλα προβλήματα που συναντήσαμε. Όμως στο τέλος βρήκαμε τις χρυσές τομές και σήμερα παραδίδουμε ένα σημαντικό μνημείο της θρησκευτικής μας παράδοσης το τρίτο στη σειρά Μαρωνίτικο Μνημείο . Σημαντικό και καταλυτικό ρόλο είχε το μέλος της Διακοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής κ. Ali Tuncay, στον οποίο δημόσια εκφράζω τις θερμές μας ευχαριστίες. Ευχαριστώ επίσης το φίλο , οραματιστή και καθοδηγητή μας κύριο Τάκη Χατζηδημητρίου και όλα τα Μέλη της Τεχνικής μας Επιτροπής ( Glafko ,Figen , Soto ,Mustafa ,Athina ,Naciye, Mehmet and Ali Kanli , που με σθένος και συνέπεια στήριξαν το έργο αυτό…» στο τέλος ο κύριος Καρής είπε το δίστιχο για την Μαρινιωτού “Ένα από τα παραδοσιακά δίστιχα της Αγίας Μαρίνα μας είναι ¨¨
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΤΟΥ ΚΡΕΜΜΟΥ ΠΑ ΠΕΣΣΟ ΤΟ ΜΕΤΟΣΗΙ
ΕΝΑΡΤΟ ΗΣ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΣΟΥ ΟΤΙ ΤΣΙΕΡΟΣ ΤΣΙΕ ΑΝΤΟΣΗΙ .
Σήμερα Αγία Μαρίνα μου με την ευλογία και την χάρη σου , το διαφοροποιούμε και λέμε
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΤΟΥ ΚΡΕΜΜΟΥ ΠΑ ΠΕΣΣΟ ΤΟ ΜΕΤΟΣΗΙ
ΗΡΤΑΜΕΝ ΗΣ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΣΟΥ , ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΕΡΟΣ ΤΟ ΕΣΣΙΗ.»
Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Ιωάννη Καρή κάντε κλικ ΕΔΩ

Στη συνέχεια μίλησε η επικεφαλής της UNDP Τιτσιάνα Ζεννάρο και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση, προ ολίγων εβδομάδων, των έργων συντήρησης του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου και της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στην κατεχόμενη Καρπάσια. «Για τρίτη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, μπορούμε να στείλουμε προς όλους τους Κυπρίους ένα ισχυρό και θετικό μήνυμα εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι το UNDP μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους χορηγούς δεσμεύονται να συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής.
Οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2016 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στις 160 χιλιάδες ευρώ. Οι εργασίες χρηματοδοτήθηκαν εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να διαβάσετε την ομιλία της Τιτσιάνας κάντε κλικ ΕΔΩ

Ακολούθως μίλησε η Μικαέλα Φορέστι, Επικεφαλής της Ομάδας Προγραμματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι από το 2012 έχουν δοθεί για τις προτεραιότητες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά συνολικά 11,7 εκ. ευρώ από την Κομισιόν, μέσω του Προγράμματος Βοήθειας για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα. Για να διαβάσετε την ομιλία της Foresti κάντε κλικ ΕΔΩ.

Στη συνέχεια μίλησε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ανάφερε ότι η ΟYΝΦΙΚΥΠ υποστηρίζει κάθε βήμα της διαδρομής τους και τόνισε ότι τα έργα συντήρησης της Αγίας Μαρίνας διασφαλίζουν ότι οι νέες γενεές των Μαρωνιτών θα συνδεθούν με την πολιτιστική τους κληρονομιά την ταυτότητα και τη θρησκεία τους. «Αυτό το επίτευγμα, μαζί με όλες τις άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες πρωτοστατεί η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και που τυγχάνουν στήριξης από όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συναδέλφων μου στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, μπορούν να εμπνεύσουν ολόκληρο το νησί», είπε.

Τελευταίος μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ , ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της Τεχνικής Επιτροπής, λέγοντας ότι αποτελεί «σημάδι ελπίδας για την αγαπημένη μας Κύπρο». Τα μέλη της, συνέχισε, αγωνίζονται ενάντια στα εμπόδια για να πουν ότι «αυτή είναι η Κύπρος, έτσι θέλουμε να ζήσουμε» τώρα και στο μέλλον.
Χαρακτήρισε την Αγία Μαρίνα ένα «στρατηγικό παράδειγμα» για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Κύπρο, καθώς οι κάτοικοι του χωριού, Μαρωνίτες και Τουρκοκύπριοι, αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμβιώσουν σε αυτόν τον τόπο.Η Κύπρος πρέπει να αποτελέσει όαση ειρήνης στην περιοχή, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Σουέηφ, λέγοντας καταληκτικά πως δεν υπάρχει χώρος για συγκρούσεις, μίσος και διαιρέσεις.

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Αγίας μαρίνας Σκυλλούρας Νίνος Ιωσηφίδης ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής και διαμέσου του Αρχιεπισκόπου απένειμε σε όλους από μία αναμνηστική πλακέτα για την τεράστια τους προσφορά προς την Αγία Μαρίνα.

Με το πέρας της τελετής ακολούθησε δεξίωση στο προαύλιο της εκκλησίας , ενώ οι Μαρινιώτες ξεκίνησαν και κτύπησαν ξανά την καμπάνα του χωριού τους μετά από 43 ολόκληρα χρόνια

Για να δείτε φωτογραφίες από την τελετή παράδοσης κάντε κλικ ΕΔΩ
Για να κατεβάσετε τις ομιλίες κάντε κλικ στα ονόματα
Ali Tuncay
Τάκης Χατζηδημητρίου
Ιωάννης Καρής
Michela Foresti
Tiziana Zennaro

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments