Γνωρίζοντας τους Τόπους μας – Οι παράκτιοι σταλακτίτες του Κορμακίτη( Σίδερα- Λιθράτης)

0
1079

Οι παράκτιοι σταλακτίτες στην τοποθεσία Σίδερα, βόρεια της παραλίας του Λιθράτη.

Ένα απίστευτο θέαμα που μπορεί να είναι και μοναδικό παγκύπρια, λόγω της θέσης και της έκτασής του. Πρόκειται για τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Στην τοποθεσία αυτή υπάρχει μικρή πηγή, που το νερό της καταλήγει σε μικρή φυσική λίμνη, πολύ κοντά στη θάλασσα.

Στη λίμνη το γλυκό νερό της πηγής ενώνεται με το αλμυρό νερό της θάλασσας. Μέσα από τους παράκτιους βράχους το νερό στάζει δημιουργώντας μικρούς σταλακτίτες, σε μια μικρή, μακρόστενη φυσική σπηλιά μήκους πέρα των 10 μέτρων. Τα άγρια κύματα του Λιθράτη δεν μπορούν να αγγίξουν το φυσικό αυτό φαινόμενο γιατί μπροστά ορθώνονται βράχια που εμποδίζουν την διάβρωσή τους. Σκόρπια στην παραλία, μέσα στους βράχους, μπορείς να δεις αποσπασμένα κομμάτια βράχων με σταλακτίτες, πάνω στους οποίους διακρίνονται η φθορά του χρόνου και η επέμβαση του ανθρώπου.

Τα Σίδερα είναι μια περιοχή πανέμορφη, συνάμα όμως και επικίνδυνη για όσους δεν την γνωρίζουν. Οι βοσκοί, επειδή δεν μπορούσαν να ποτίσουν τα ζώα τους στη φυσική λίμνη διότι το νερό ήταν υφάλμυρο σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, έχουν βγάλει πηγάδι το οποίο δεν είναι ορατό και όποιος επισκέπτεται την περιοχή πρέπει να είναι προσεκτικός. Στην τοποθεσία αυτή, τα παλιά χρόνια μέχρι και μερικά χρόνια μετά το 1974, όταν η θάλασσα του Λιθράτη ήταν «ήσυχη», οι βοσκοί έπλεναν τα κοπάδια τους.

Για φωτογραφίες κάντε κλικ ΕΔΩ

Οι ομορφιές του Κορμακίτη είναι πάρα πολλές. Στόχος της ιστοσελίδας είναι να μεταφέρει σε όλους αυτές τις ομορφιές και να γνωρίσουν τον Κορμακίτη. Κορμακίτης είναι τα πάντα που βρίσκονται εκεί, όχι μόνο οι εκκλησίες και οι άνθρωποι αλλά και η φύση του που την προίκισε ο Θεός με απίστευτη ομορφιά. Κάθε εβδομάδα και κάτι νέο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here