Περισσότερη ανάπτυξη με λιγότερες δαπάνες από το κράτος

0
802

Οι επιδόσεις της Κυπριακής οικονομίας είναι εντυπωσιακές τα τελευταία τρία χρόνια, δεδομένου της κατάστασης που βρισκόταν το 2013, ενώ οι προοπτικές για το 2017 και το 2018 είναι πολύ καλές. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η κυπριακή οικονομία τρέχει σήμερα με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα από το μέσο όρο της ευρωζώνης, 3.3% η Κύπρος έναντι 1.7% στην ευρωζώνη (τελευταίοι 12 μήνες). Η Κύπρος κατατάσσεται έβδομη ανάμεσα στις 19 οικονομίες της ευρωζώνης, αφού η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Λετονία και η Λιθουανία καταγράφουν ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Κύπρο. Είναι προφανές ότι η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αρχίζει να δουλεύει.

Από το 2009 μέχρι και το 2014, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 12.5% ενώ η ανεργία σκαρφάλωσε στο 17% του εργατικού δυναμικού. Από τότε όμως, η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται κάθε χρόνο. Η οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται, ενώ παράλληλα το δίκτυ κοινωνικής προσταστίας καλύπτει τις βασικές ανάγκες των αδύναμων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Το 2017 θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές λόγω της καλής διαχείρισης της οικομομίας από την κυβέρνηση αλλά και λόγω συγκυριακών παραγόντων, τουρισμός, χαμηλά επιτόκια, μεγάλα έργα κλπ. Στην εαρινή έκθεση της για την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας (δηλαδή υπό κανονικές συνθήκες), είναι μηδέν, και ότι για να έχει η κυπριακή οικονομία βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Η πορεία της Κυπριακής οικονομίας κατά τα επόμενα τρία χρόνια θα εξαρτηθεί από τους γεωπολιτικούς παράγοντες στην περιοχή (τουρισμός, επενδύσεις, φυσικό αέριο) αλλά και από τις μεταρρυθμίσεις που είτε θα γίνουν είτε δεν θα γίνουν (μεταρρύθμιση του δημοσίου, της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, Γενικό Σχέδιο Υγείας, Γενικό Σχέδιο Παιδείας κλπ).

Θετική πάντως εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη της οικονομίας συνοδεύεται με εξυγίανση τω δημοσίων οικονομικών και μείωση των ελλειμμάτων σχεδόν στο μηδέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μπορούσαμε άνετα να έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα, με πολύ θετικές συνέπειες για την αξιοπιστία και το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να χαραρώσει τη δημοσιονομική πολιτική, για αν δώσει πίσω στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επενδυτικού κλίματος, πολεοδομικά και φορολογικά κίνητρα, κίνητρα για ξένες επενδύσεις και διαβατήρια, ιδιωτικοποιήσεις, και μείωση της γραφειοκρατείας. Να αναφέρουμε απλά την φιλελευθεροποίηση των αιθέρων, η οποία σε συνδυασμό με την μείωση στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων στο μισό και τη σημαντική αύξηση στις αφίξεις. Οι αφίξεις μεταφράζονται σε εγχώρια κατανάλωση.

Η πορεία της Κυπριακής οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια κατέδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που έχει «δουλέψει» για να ανακάμψει η οικονομία, και ότι η μείωση των δαπανών του κράτους είχε ευεργετικό αποτέλεσμα για την οικονομία. Ο λόγος βεβαίως είναι ότι οι μείωση των δαπανών προήλθε από περικοπές στο λίπος του δημοσίου, δηλαδή σε μη παραγωγικές δαπάνες και περιττά έξοδα. Όλες αυτές οι περικοπές λίπους, που ανέρχονται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, πρόσφεραν σημαντική ανάσα στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα πλέρωνε αυτό το ποσό σε επιπρόσθετες φορολογίες, οι οποίες θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Είναι για αυτό το λόγο που πάντα υποστηρίζουμε ότι ένα μικρότερο και αποτελεσματικό δημόσιο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Μάριος Μαυρίδης, Καθηγητής Οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Επαρχίας Κερύνειας, ΔΗΣΥ m.mavrides@euc.ac.cy

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here